Muzeul Naţional Secuiesc aniversează luna aceasta un secol de la inaugurarea actualului sediu din Sfântu Gheorghe, proiectat de arhitectul Kos Karoly.
Conducerea instituţiei a menţionat că evenimentul va fi marcat pe data de 24 iulie a.c. prin inaugurarea unui vitraliu monumental de circa 10 metri pătraţi, reprezentând un personaj din mitologia secuiască. Lucrarea a fost realizată de un artist clujean, Makkai Andras, după proiectul contelui Bánffy Miklos, conceput în anul 1933 la solicitarea lui Kos Karoly. Tot cu acest prilej va avea loc vernisajul expoziţiei comemorative “Banffy Miklos” organizată în colaborare cu Muzeul de Istorie a Teatrului din Budapesta, ce va putea fi vizitată până pe data de 24 septembrie a.c.
Muzeul a fost fondat de Emilia Zathureczky şi a fost deschis publicului în anul 1875, iar în actualul sediu funcţionează din 1912.
Clădirea proiectată de Kos Karoly găzduieşte colecţii valoroase reunite în cadrul secţiilor de Ştiinţele naturii, Etnografie, Istorie-Arheologie, precum şi în cadrul Bibliotecii.
Una dintre cele mai valoroase piese este Codicele Apor care conţine psalmi din prima traducere maghiară a Bibliei (sec. al XV-lea). Aceasta este a patra ca vechime în rândul operelor literare maghiare păstrate. Aici pot fi văzute, de asemenea, o colecţie paleontologică de mamifere pliocene şi cuaternare din Europa Centrală şi de Est, o colecţie de ciuperci din Romania şi una de fluturi ce reuneşte peste 23.000 exemplare. Colecţia de arheologie numără peste 50.000 de piese, iar cea de etnografie peste 15.000 de obiecte, printre care broderii din sec. XVII-XVIII, cahle, ceramică, mobilă veche sculptată si pictată şi jucării populare tradiţionale. Expoziţia în aer liber din incinta muzeului prezintă porţi secuieşti, stâlpi funerari sculptaţi şi o casă veche din zona Ciuc, parţial mobilată cu piese originale, ce datează din anul 1767.
Muzeul, aflat astăzi în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, are şi mai multe secţii externe, printre acestea numărându-se Galeria de Artă „Gyarfas Jeno” din Sfântu Gheorghe, Muzeul breslelor din Târgu Secuiesc, Muzeul etnografic în aer liber „Haszmann Pál” din Cernat, Muzeul Etnografic Ceangăiesc din Zăbala şi Muzeul Depresiunii Baraolt din oraşul Baraolt, unde este expus scheletul unui mastodont vechi de trei milioane de ani găsit aproape intact într-o mină din apropiere.
Conducerea instituţiei doreşte să lărgească oferta culturală a judeţului, drept urmare s-a implicat într-un proiect ambiţios ce are ca scop construirea la Sfântu Gheorghe a unui Muzeu de Artă al Transilvaniei, care va reuni, printre altele, lucrările unor artişti care s-au născut ori au trăit în această zonă. Viitorul muzeu a primit deja o serie de donaţii din partea unor artişti sau rude ale acestora atât din ţară, cât şi din străinătate.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES