Muzeul Național Bran ar putea fi relocat, acest lucru putând duce chiar la desființarea sa, avertizează directorul Muzeului de Etnografie Brașov, Ligia Fulga.

Aceasta și-a exprimat, luni, îngrijorarea, cu privire la situația muzeului, după ce a aflat că reprezentanții Companiei de administrare a Castelului Bran, care în prezent este retrocedat moștenitorilor, au cerut, printr-o adresă, relocarea patrimoniului din cadrul Muzeului Național Bran.

Ligia Fulga a spus că a aflat această informație recent, de la Comisia Națională a Muzeelor. Potrivit acesteia, explicația cererii de relocare formulată de Compania de administrare a Castelului Bran este că pereții clădirii muzeului, aflat în incinta Castelului Bran, sunt atacați de o ciupercă.

Fulga, care și-a exprimat opinia pe acest subiect în calitatea sa de muzeograf și om de cultură, a caracterizat situația ca fiind dramatică.

„Este vorba de patrimoniul regal, care este patrimoniul județului, și pe care nu-l putem lăsa să fie dus în altă parte sau să fie depozitat în condiții improprii. Este o problemă a noastră, care va trebui discutată în Consiliul Județean și dumneavoastră, presa, chiar vă rog să anunțați această situație pentru că este una dramatică. Eu am fost în urmă cu câteva zile la Comisia Națională a Muzeelor și am aflat că se solicită relocarea patrimoniului muzeal. Când pleacă patrimoniul din spațiu respectiv este clar că nu se va mai întoarce. Contractul de închiriere pentru clădirea muzeului este până în luna august 2017 și nu sunt șanse de prelungire a lui. Nu știu care este poziția Ministerului Culturii, dar oricum o îndatorire o avem și noi, Județul. Patrimoniul regal este un patrimoniu simbolic, nu poate sta în orice clădire. Nu poți să te joci așa cu felii de istorie, să le arunci în orice oraș, în nu știu ce spațiu”, a afirmat directorul Muzeului de Etnografie Brașov.

Sursa citată a spus că nu are nicio informație în legătură cu locul în care ar putea fi mutat patrimoniul Muzeului Național Bran, adăugând că adresa Companiei de administrare a Castelului Bran este de ultimă oră.

În legătură cu posibila închidere a Muzeului Național Bran, primarul localității Bran, Rareș Dorel Rădăcină, a declarat pentru AGERPRES că nu știe despre adresa făcută de Compania de Administrare a Castelului Bran, dar a spus că a auzit despre ciuperca respectivă care atacă clădirea muzeului. Primarul a adăugat că face tot posibilul ca patrimoniul muzeului să rămână la Bran, dacă acesta se va închide.

„Eu nu știu despre adresa făcută recent de Compania de administrare a Castelului Bran. Ce pot să vă spun, pentru că mă preocupă acest lucru, este să am o discuție cât de curând la Ministerul Culturii, pentru a vedea care este poziția clară a noului ministru față de această posibilă închidere a muzeului. Intenția mea este de a achiziționa o clădire în comuna Bran pentru a muta Primăria, iar în clădirea în care funcționează acum Primăria să mutăm Muzeul Național Bran, pentru a fi aproape de Castel și de Muzeul de Etnografie. Patrimoniul Muzeului Național Bran va rămâne la Bran”, a afirmat primarul. 

Muzeul Național Bran a fost pe punctul de a se închide și anul trecut, dar contractul de închiriere a clădirii a mai fost prelungit încă un an, respectiv până în luna august 2017.

„La momentul 1990-1991, când s-a făcut trecerea la Ministerul Culturii, existau trei secții la Bran: secția Castel, secția Vama Medievală și secția Etnografie. După retrocedarea Castelului, în luna mai 2009, s-a desființat secția Castel și toate bunurile culturale (piesele) au fost înghesuite în Muzeul Vămii Medievale, unde s-a încercat reconstituirea unor interioare din Castel”, preciza anul trecut pentru AGERPRERS, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene.

El spunea atunci că piesele din Muzeul Vămii Medievale sunt foarte valoroase, dar că valoarea lor va scădea când vor fi scoase din contextul istoric.

„Aceste piese și-au pierdut din valoare când au fost scoase din Castel, dar când vor ieși din Bran vor deveni niște simple piese de muzeu. Ele aveau valoarea extraordinară fiind legate de Bran, de regalitate”, mai afirmat Nicolae Pepene.

Muzeul Bran a fost înființat în anul 1957, când s-a amenajat o expoziție de artă și istorie medievală. Mai târziu, prin anii ’60, s-a început amenajarea unui muzeu al satului brănean, cu titulatura Secția Etnografică Bran. În toată această perioadă, Muzeul Bran a fost în administrarea Consiliului Popular Județean Brașov. În anul 1987 s-a deschis secția Vama Medievală, amenajată în clădirea de la baza Castelului, clădire care a aparținut administrației vamale austro-ungare până în anul 1918, clădire unde funcționează Muzeul Național Bran.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail