Muzeul cinegetic din Sfântu Gheorghe, care cuprinde o bogată colecţie de trofee, a fost vizitat în 2016 de peste 11.000 de persoane, majoritatea copii, numărul vizitatorilor fiind în creştere faţă de anul anterior.
Conducerea Asociaţiei Vadon, care administrează această instituţie, a declarat că numărul mare de vizitatori se datorează în bună parte diversificării ofertei, în cadrul muzeului fiind organizate proiecţii de filme, expoziţii de pictură şi fotografie, seminarii şi cursuri de ştiinţele naturii.
„Anul trecut am avut un număr de 8.607 de vizitatori cu bilete de intrare şi 2.674 de vizitatori la programele gratuite. (…) Numărul vizitatorilor creşte de la an la an, anul trecut am avut cu aproape 800 mai mulţi decât în anul precedent”, a declarat luni, pentru AGERPRES, reprezentanta asociaţiei Vadon, Torok Eniko.
Printre cele mai interesante evenimente organizate în cadrul muzeului s-au numărat o expoziţie de fotografii şi goblenuri cu păsări realizate de fosta profesoară de biologie Molnár Lidia, precum şi expoziţia de miniaturi emailate ale artistei Radóczy Mária din Budapesta.
Un alt eveniment a fost concursul internaţional de fotografie TransNatura, ajuns la cea de-a treia ediţie, care a reunit 87 de fotografi profesionişti şi amatori din 19 ţări, iar cele mai bune 30 de fotografii, din totalul celor 528 de trimise de aceştia, au putut fi văzute în cadrul acestui muzeu.
De asemenea, numeroşi vizitatori au fost atraşi de lansarea volumelor „Pe urmele exploratoarei Sass Flóra, expediţie pe Nil 2013″, semnat de Karda Zoltan şi „Oameni care s-au întâlnit cu ursul”, scris de inginerul silvic Tóth Árpád.
Muzeul cinegetic din Sfântu Gheorghe, inaugurat în primăvara anului 2013, funcţionează într-o clădire monument istoric aflată în centrul municipiului care a fost reabilitată de Primăria oraşului cu fonduri europene.
Acesta cuprinde o bogată colecţie de trofee, arme de vânătoare, documente şi fotografii, majoritatea provenind din colecţiile particulare ale unor vânători din zonă. Cea mai mare donaţie, în valoare de circa 100.000 de euro, constând în trofee şi animale sălbatice împăiate, a fost făcută de patronul unei firme de turism cinegetic din Sfântu Gheorghe, Sarkany Arpad.
Printre exponatele muzeului pot fi văzute cel mai mare trofeu de cerb din România, vânat în anul 2011, un urs capturat de Nicolae Ceauşescu în judeţul Covasna şi un trofeu de râs medaliat cu aur, care a fost expus în 1971, la Expoziţia mondială de la Budapesta. Anul trecut, colecţia s-a îmbogăţit cu un crocodil de Nil, în lungime de peste patru metri.
Muzeul cuprinde şi o zonă interactivă unde vizitatorii pot atinge animalele, pot obţine informaţii de pe touchscreen-uri despre speciile de animale şi pot „vâna” cu o puşcă cu laser.
Oana Mălina Negrea /AGERPRES