Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, aflat în subordinea Ministerului Culturii, şi-a dublat numărul de vizitatori în decurs de un an.
Anul trecut această instituţie a fost vizitată de peste 8.100 de persoane, în medie de 680 de vizitatori pe lună, în timp ce în anii precedenţi numărul vizitatorilor s-a cifrat la circa 380 lunar.
Muzeograful Andrea Deak a declarat ieri, pentru AGERPRES, că acest lucru a fost posibil datorită diversificării ofertei muzeului, dar şi prin implicarea acestuia în viaţa comunităţii locale, prin participarea la diverse proiecte şi sărbători locale, lansarea şi sprijinirea unor campanii social-umanitare şi organizarea de acţiuni gratuite pentru copii.
„Toate acestea au contribuit la schimbarea percepţiei publicului – muzeul s-a transformat din depozitarul unor obiecte prăfuite şi plicticoase într-un spaţiu viu, în care fiecare obiect are o poveste ce aşteaptă să fie descoperită”, a spus Andrea Deak.
Anul trecut, echipa muzeului a atras fonduri nerambursabile în valoare de peste 200.000 de lei pentru zece proiecte, majoritatea susţinute financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Printre acestea s-au numărat tabăra de arheologie experimentală „CronOs” desfăşurată la Păuleni-Ciuc „Dâmbul Cetăţii”, care a angrenat elevi şi studenţi, expoziţiile tactile „Atinge istoria” şi „Simte literatura” destinate persoanelor cu deficienţe de vedere, proiectul „Împreună prin labirintul preistoric” care s-a adresat preponderent copiilor instituţionalizaţi, „Patrimoniul – o scenă pentru tineri”, „Oina la Întorsura Buzăului” ce a avut ca scop cercetarea şi revigorarea acestui sport tradiţional şi „Arhemag”, un proiect destinat specialiştilor ce a avut ca temă cercetarea noninvazivă şi protecţia patrimoniului.
Dealtfel, proiectul „Simte literatura” implementat la Casa memorială a scriitorului Romulus Cioflec din Araci, a reprezentat o premieră la nivel naţional, deoarece pe lângă machetele tridimensionale care au putut fi pipăite, vizitatorii cu deficienţe de vedere au avut la dispoziţie şi un ghid realizat în limbaj Braille, un ghid audio în limbile română şi maghiară, precum şi un volum cu fragmente din operele acestuia.
Andrea Deak a precizat că pe lângă cei peste 8.100 de vizitatori contorizaţi pe bază de bilete au mai existat câteva mii de beneficiari, respectiv persoane de diferite vârste care au participat la vernisaje, evenimente cultural-artistice, ateliere creative, lecţii deschise etc.
Muzeul Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţat în anul 1995 ca secţie de arheologie a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, iar în anul 1999 a devenit instituţie de sine-stătătoare, în subordinea Ministerului Culturii. Muzeul are trei puncte muzeale externe – Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita, Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci şi prima Şcoală românească din Sfântu Gheorghe şi este la ora actuală unul dintre cele mai moderne din ţară, după ce în urmă cu câţiva ani a beneficiat de o investiţie în valoare de peste 2,5 milioane de lei pentru reamenajarea spaţiilor expoziţionale.
În cursul zilei de astăzi, muzeul oferă acces gratuit tuturor copiilor cu prilejul „Săptămânii familiei, săptămânii fără televizor”, iar în perioada 15-27 aprilie va derula programul „Tradiţii pascale de ieri şi de azi”, care cuprinde ateliere de încondeiere a ouălor de Paşte.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES