Muzeul Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe va amenaja în acest an o expoziţie pentru nevăzători, în cadrul căreia obiectele vor putea fi atinse, iar informaţiile vor transmise atât audio, cât şi prin limbaj Braille.

Muzeograful Andrea Deak a declarat, miercuri, pentru AGERPRES că proiectul intitulat ”Atinge istoria” vine în completarea expoziţiei de arheologie a muzeului cu o sală destinată persoanelor nevăzătoare, unde vor fi amplasate machete tridimensionale şi replici ale unor exponate.

”Practic ceea ce vrem să facem este să prezentăm cele trei săli ale expoziţiei noastre «Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii» prin intermediul unor machete tridimensionale, care vor fi însoţite de materiale tipărite în limbaj Braille, în română şi în maghiară, precum şi de un autoghid special conceput pentru persoanele nevăzătoare, de asemenea bilingv (…) Vor fi şi câteva replici ale unor obiecte istorice, realizate în mărime naturală, care vor putea fi atinse, vor putea fi pipăite (…) Este un proiect unic în ţară şi o provocare pentru noi”, a declarat Andrea Deak.

Aceasta a menţionat că în mod similar se doreşte prezentarea expoziţiei aflate la prima şcoală românească din Sfântu Gheorghe, atestată documentar din anul 1799.

Practic, spunea Andrea Deak, prin intermediul acestui proiect vor ajunge la muzeu cel puţin 200 de persoane nevăzătoare din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov, cărora li se va asigura şi transportul.

Proiectul se va derula cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în colaborare cu Asociaţia persoanelor nevăzătoare din România şi Uniunea Studenţilor de la Arte.

Un proiect oarecum similar a fost iniţiat anul trecut de câţiva artişti plastici din Sfântu Gheorghe, care au deschis o expoziţie ”tactilă” la Galeriile de Artă, în cadrul căreia persoanele nevăzătoare au putut atinge lucrări realizate din lemn, ghips şi metal.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail