Un muzeu dedicat victimelor dictaturii comuniste din România a fost inaugurat, recent, la Sfântu Gheorghe, la iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna.

Muzeul, amenajat în subsolul casei Beor, o clădire monument istoric aflată în vecinătatea Liceului de Arte, reuneşte documente, fotografii şi diverse obiecte ce au aparţinut unor localnici condamnaţi la închisoare, la muncă silnică ori la moarte.
La intrarea în muzeu, pe pereţii vopsiţi în culoare roşie, au fost postate fotografii alb-negru ale liderilor epocii comuniste, printre care Lenin, Stalin şi Ceauşescu, iar la subsol au fost reconstituite o „cameră neagră” de aproximativ un metru lungime şi jumătate de metru lăţime unde erau izolaţi deţinuţii, o celulă cu două paturi de fier suprapuse şi o cameră de interogatoriu. De asemenea, au fost expuse câteva uniforme ale foştilor deţinuţi de la închisoarea Jilava.
Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna, Torok Jozsef, a declarat că scopul acestui muzeu este de a aduce un omagiu victimelor dictaturii comuniste, oamenilor care „în numele legii’ au suferit în închisori, au fost deportaţi, trimişi în colonii de muncă forţată, au fost expropriaţi, dar şi acela de a fi ‘un loc de învăţătură pentru urmaşi’.
„Vrem să cunoască aceste orori ale trecutului şi generaţiile care, din fericire, nu au avut parte de ele, şi cunoscându-le să fie hotărâţi să refuze orice formă a dictaturii (…) Sperăm că această casă memorială va fi un loc al învăţăturii pentru urmaşii noştri”, a spus Torok Jozsef.
Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza, condamnat de comunişti la muncă silnică, a declarat că pentru tineri este important să cunoască istoria nu doar din manuale, ci şi din mărturiile celor care au trăit evenimentele istorice.
„Astfel de evenimente nu sunt pentru noi, cei care am trăit în astfel de beciuri, am trăit la limita dintre viaţă şi moarte, acolo unde s-au format marile caractere (…) Una este istoria din manual şi cărţi şi alta este acest imens privilegiu să asculţi istoria din gura făuritorilor de istorie. În temniţele comuniste (…), după gratii, ziduri, după sârmă ghimpată a existat o singură etnie, cea a luptătorilor anticomunişti, şi un singur Dumnezeu”, a spus Octav Bjoza.
Printre documentele expuse pot fi văzute mandate de arestare sau „deţinere”, dosare, note informative ale colaboratorilor Securităţii, rapoarte de filaj, procese verbale ale interogatoriilor, acte de trimitere în judecată, cereri de graţiere, acte de executare a sentinţei, inclusiv de condamnare la moarte, dar şi cărţi poştale trimise de cei deportaţi. Muzeul victimelor comunismului a fost amenajat cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail