Muzeul celor 1000 de păpuși din Târgu Secuiesc are o poveste fascinantă . Printr-o conjunctură favorabilă a astrelor, am avut ocazia să stau puțin de vorbă cu fondatoarea acestui muzeu privat, Ilona Nogy, care a avut bunăvoința de a mă invita într-o lume mirifică din care odată intrată nu-mi mai venea să plec.
Muzeul a fost deschis în 2010 odată cu 175 de păpuși cărora li s-au alăturat în fiecare an alte sute și face parte din Galeria Olga care, pe lângă magazinul cu obiecte tradiționale ungurești aflat la parterul clădirii, mai cuprinde și un spațiu de unde se pot închiria costume pentru carnaval pentru toate vârstele și constume naționale ungurești. Am să mă opresc doar la povestea celor 1000 de păpuși care are o istorie interesantă și care poate reprezenta un model pentru cei care dețin obiecte vechi.
„Am primit înapoi clădirile moștenite, le-am renovat, exterior, interior. Am găsit în pod mobila veche, am recondiționat-o și m-am gândit să deschid în două camere galerie de artă. Am primit atunci cadou șase păpuși pentru decorațiune. Mi-a plăcut așa mult încât asta a devenit pasiune. În timpul călătoriilor cumpăram câte zece păpuși, nu una. Așa s-au adunat și m-am gândit să le expun pentru ca și alții să vadă lumea. Sunt păpuși cumpărate din țară de la magazinele și târgurile de antichități sau din țări ca Germania, Ungaria, Franța, Austria. Am întâlnit o doamnă la Cluj care confecționează costume naționale românești și maghiare. Am adus mai multe păpuși îmbrăcate cu aceste costume, așa o ajut și pe ea să le promoveze. Când am avut 300 de păpuși am început să le aranjez după epocă. Am făcut o mobilă nouă cu rafturi multe. Am aranjat după fantezie. Ca fiecare copil care vine să aibă o fantezie a lui. Chinezii la un loc, indienii, la un loc, îngerii, balerinele , secolul 21…Păpușile sunt din 1800 cu chip uman, din 1910 cele cu chip de bebe. Păpușile vechi au fost fabricate pentru bogați. Erau ținute în vitrine. Nu aveau voie să se joace copiii cu ele decât duminica. La intrare sunt câteva păpuși pe care le avea străbunica, dar și ea le ținea pe pat, nu aveam voie să mă joc cu ele. Păpușile săracilor erau din cârpe. Fiecare păpușă are o istorie care nu se cunoaște. Copii se joacă mai mult virtual și am vrut cu acest muzeu să fie altceva.” – a declarat Ilona Nogy.
Și chiar este, pentru că odată intrat, adultul din tine fuge și rămâne copilul fascinat de frumusețea hainelor, a vremurilor de demult și nu în ultimul rând a chipurilor senine și zâmbitoare chiar și după sute de ani. Se spune că: „Păpușa are două suflete, sau poate trei. Unul a fost dat de producător, celălalt dat de fetița care s-a jucat cu ea. Cea de-a treia este dată de colector care o iubește și o prețuiește.”
Muzeul de suflete frumoase, cu o ambianță atrăgătoare și primitoare, păstrează cu sfințenie tradiții, porturi, obiceiuri ale epocilor din care fiecare păpușă face parte. Aranjamentetul inspirat realizat de proprietară, face ca grupurile de păpuși să spună parcă o poveste despre o iubire, un Crăciun în familie, o serată dansantă, un pescuit, o vânătoare, o șezătoare între bătrâni, ori despre o simplă bucurie împărțită de păpușile cu chip de copii. Păpuși de cârpe care aparțineau săracilor, păpuși de porțelan ori de ceramică ale bogaților. Păpuși care au stat mai mult în vitrine sau care au fost atinse de dragostea unui copil. Colecția cuprinde și un număr impresionat de păpuși cu chipuri de bebe: triste, vesele, angelice, zglobii despre care psihologii spun că au un caracter special pentru că au darul de a vindeca sufletul. Nu știu cât este de adevărat, dar am intrat îmbufnată din cauza vremii și am ieșit cu o forță…mai mai că aș fi fost în stare să învârt pământul pe degete.
Puteți să vă convingeți singuri vizitând muzeul în fiecare zi de luni-sâmbătă între orele 9-17.00 sau Duminică 10-17 (tel.07530340)
Mihaela Aionesei