Un muzeu al telecomunicaţiilor, unde sunt expuse aproximativ 1.000 de obiecte, a fost inaugurat sâmbătă, la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe.

14352003_1194369633955585_2626467001743523137_oMuzeul a fost inaugurat în cadrul unei festivități ce a avut loc în incinta Liceului, sâmbătă, 17 septembrie, dată la care s-au împlinit 172 de ani de la nașterea patronului spiritual al instituției, inventatorul Puskás Tivadar. La eveniment au participat cadre didactice și elevi, personalități locale, reprezentanți ai autorităților locale și județene, invitați de la București, dar și din Ungaria.

Festivitatea a debutat prin depunerea de coroane și jerbe de flori, la statuia lui Puskás Tivadar, aflată în curtea Liceului, după care, cei prezenți au fost invitați în sala festivă a instituției, unde s-au rostit discursuri, și apoi au vizitat muzeul amenajat în cadrul unității de învățământ.

„Viața și munca lui Puskás Tivadar este un exemplu pentru noi toți și dovedește faptul că numai prin învățare temeinică și muncă asiduă putem clădi viitorul. Școala noastră a trecut de 40 de ani de la înființare și fiecare hală a mașinilor, fiecare laborator, fiecare atelier, transmite mesajul că aici s-au format specialiști excepționali. Credem că a venit timpul să facem încă un pas pe acest drum pe care am pornit împreună. Astfel, prin fondarea micului muzeu al comunicațiilor << Puskás Tivadar>> dorim să cunoașteți îndeaproape trecutul și viitorul comunicațiilor, dorim ca toată lumea să realizeze că prezentul nostru s-a născut din cunoștințe și că ele pot însemna și viitorul nostru.”- a declarat directorul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar”, profesor inginer Demeter Dávid.

. . Obiecte cu vechime, prezentate și cu ajutorul tehnologiei moderne

Muzeul are o suprafață utilă de 160 de metri pătrați, fiind amenajat în șapte încăperi și găzduind peste 1.000 de exponate. Acestea provin din colecţia profesorului inginer Csáky Ernő, actual pensionar, o colecție compusă cu pasiune, de-a lungul a trei – patru decenii.

Fiecare obiect expus are istoria și povestea sa, poveste transmisă atât prin mijloacele clasice, convenționale, cât și prin mijloace moderne – precum codul QR (cod de bare care poate fi accesat de pe telefoanele inteligente şi care oferă acces rapid la anumite site-uri- n.r.).

„În cadrul muzeului sunt expuse peste 1.000 de aparate. Fiecare mijloc expus și prezentat, are istoria și legenda lui. Pentru prezentarea aparatelor, pe lângă metodele clasice, am utilizat și codul QR, care se poate citi cu ajutorul telefoanelor mobile (…). Această colecție a fost realizată de subsemnatul, ajutat de prieteni, colegi de serviciu, de foști elevi, dar și prin cumpărare. Începând cu anul 2016, este trecută din proprietatea mea în evidența Fundației Culturale Tehnico – Științifice <<Puskás  Tivadar>>- Sfântu Gheorghe, subsemnatul rămânând în continuare administratorul și conducătorul muzeului, cu anumite drepturi și obligații (…). Colecția a fost prezentată publicului începând cu anul 1980. De atunci, a mai participat la 14 prezentări publice, expoziții sub diferite tematici (…).”- a declarat Csáky Ernő (care este și colonel în rezervă). Acesta s-a dedicat activităților în vederea amenajării muzeului, fiind ajutat de conducerea instituției, de colegi de-ai săi care au lucrat în domeniul telecomunicaţiilor, dar și de sponsori.

Ideea realizării muzeului s-a conturat cu timp în urmă, însă amenajarea sa în această locație a început acum doi- trei ani.

Colecția este organizată pe mai multe secțiuni, prezentând date din istoria telecomunicaţiei militare şi civile,  informații privind viața și activitatea lui Puskás  Tivadar, istoria Liceului Tehnologic „Puskás  Tivadar” din municipiu, aspecte din activitatea Muzeului Comunicațiilor și Informaticii din București și nu numai.

„În cadrul muzeului prezentăm viața și activitatea lui Puskás  Tivadar, din istoria comunicației civile și militare, oameni de știință care au avut contribuții deosebite în domeniul comunicației (…). În capitolul parteneri, prezentăm muzeul comunicațiilor și informațiilor din București, unul dintre cele mai mari muzee de acest gen din Europa, fondat și condus  de către domnul general Cerăceanu Ion, istoric, scriitor, cercetător. Domnul general, prin activitatea desfășurată în rândul transmisioniștilor militari, a devenit o legendă vie. Menționez că și eu am avut onoarea să particip activ la amenajarea acelui muzeu, împreună cu maistrul militar Tănase Constantin. Totodată, (în cadrul muzeului amenajat în incinta Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din municipiu) prezentăm informativ câteva date nesecrete despre serviciul de telecomunicații speciale; clubul radioamatorilor „Puskás Tivadar”, diferite colecții din domeniul telecomunicației – de exemplu, receptoare radio de producție românească, centrale  telefonice și diferite tipuri de telefoane fixe și mobile (…), istoria tehnică a orașului Sfântu Gheorghe, lucrările de diplomă ale elevilor liceului și istoria instituției (…).” – a spus prof. ing. Csáky Ernő.

Muzeul poate fi vizitat începând de astăzi. Majoritatea exponatelor sunt în stare de funcționare, publicul având posibilitatea să le testeze, sub îndrumarea reprezentanților instituției.

14361353_1194371627288719_2121793281987656045_o„Cei care doresc să ne viziteze sunt rugați să ne anunțe. În timpul programului școlii suntem aici, dar de exemplu, dacă cineva vrea să viziteze muzeul în afara programului școlii, să ne anunțe. Tot ce e aici se poate testa. Vizitarea e gratuită. Momentul inaugurării și introducerii muzeului în circuitul turistic reprezintă un moment așteptat. Fiecare instituție își caută identitatea și caută ceva nou. La ora actuală, totul se găsește pe internet. Unii trăiesc chiar într-o lume virtuală. Noi încercăm să îi aducem înapoi în zilele noastre, să îi ajutăm să vadă de unde a pornit totul.” – a spus directorul Liceului Tehnologic „Puskás  Tivadar”,  prof. ing. Demeter David.

„Dotarea muzeului, suprafața pusă la dispoziție, nivelul de pregătire al specialiștilor din cadrul muzeului, permit organizarea, desfășurarea unor activități tehnice specifice, care sprijină ridicarea nivelului de pregătire și cultură generală a elevilor și a vizitatorilor. Se pot organiza, spre exemplu: activități pedagogice muzeale, conferințe, discuții între specialiști din domeniul telecomunicației, activități privind pregătirea radioamatorilor. De asemenea, aici se poate învăța și exersa Alfabetul Morse (…), se pot cunoaște tehnici de orientare în teren, se pot asigura legăturile radio în timpul catastrofelor evenimente tehnice de specialitate, se pot cunoaște aspecte privind producerea și utilizarea energiilor alternative, în alimentarea echipamentelor de transmisiuni militare și civile.” – a menționat prof. ing. Csáky Ernő.

În spatele acestei realizări stau eforturile unei întregi echipe. Numeroase persoane s-au implicat fie financiar, fie prin activitatea lor, în amenajarea muzeului. Numele fondatorilor, al susținătorilor, al sponsorilor, a fost amintit în cadrul festivității de inaugurare, acestea fiind afișate la intrarea în muzeu.

„Mulțumesc, în numele copiilor, sponsorilor și partenerilor noștri. Aș dori să nominalizez prietenii care de-a lungul timpului m-au ajutat la recondiționarea și au participat la amenajarea muzeului,dar nu pot, pentru că sunt peste 250 de persoane. Numele lor se găsesc afișate la loc de cinste la intrarea în muzeu (…). Am convingerea că munca noastră va avea un rol semnificativ pentru tinerii absolvenți.”- a declarat prof. ing. Csáky Ernő

La festivitatea dedicată inaugurării Muzeului de telecomunicații de la Sfântu Gheorghe au participat numeroși invitați – cadre didactice, elevi, reprezentanți ai diverse instituții, ai autorităților locale și județene, dar și personalități din domeniul telecomunicațiilor, din țară și invitați din străinătate.

Prezent la eveniment, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, a declarat că:

„Este o plăcere întotdeauna să vin la Liceul <<Puskás  Tivadar>>, o școală dinamică, unde întotdeauna văd dezvoltare, o școală care văd că este utilată cu tehnologie de vârf, o școală unde elevii pot dobândi, pe lângă cunoștințe teoretice, cunoștințe practice necesare începerii activității în viață. Cu acest muzeu văd o dezvoltare și mai mare, care crește și renumele școlii. Felicit întreg colectivul și îi asigur pe reprezentanții instituției că Primăria Sfântu Gheorghe va ajuta ca acest muzeu să fie accesibil din strada pe care se situează școala (…).”

Printre invitații speciali ai evenimentului s-a numărat și generalul Ion Cerăceanu, istoric, scriitor, cercetător, din București,  fondatorul Muzeului Centrului 48 Comunicaţii şi Informatică Strategică (transformat în Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii”, ca filială a Muzeului Militar Naţional),  dar și fondatorul Asociației „Pro Muzeum”. Asociația susține activitățile muzeistice și activitatea de cunoaștere a trecutului istoric al armei comunicației și informatică, având trei categorii de membri: membri afiliați, membri fondatori – care au fost vreo 600 – și membri de onoare. Reprezentanți ai Muzeului telecomunicațiilor inaugurat sâmbătă, în cadrul Liceului „Puskás Tivadar” au primit din partea domnului general Ion Cerăceanu carnetele în acest sens, „în semn de recunoștință pentru sprijinul activității de cunoaștere și de promovare  a trecutului comunicațiilor în general, dar și ale celor militare, în special.”

„Până astăzi, credeam că distanța de la București la Sfântu Gheorghe e mult mai mare. Astăzi m-am convins că este mult mai mică, atât de mică încât o parcurgi în trei ore și jumătate și dacă te gândești că te duci și te așteaptă niște prieteni (…). Aici ne unește pasiunea pentru un domeniu anume. ”-  a declarat, printre altele, generalul Ion Cerăceanu. Referindu-se la muzeul inaugurat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, a spus:

„Este excepțional, este excepțional, pentru că este adaptat, în principal și scopurilor didactice (…). ”

Ana Alina Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail