La sfârşitul anului trecut Consiliul Judetean (CJ) Covasna a pus în discuţie mutarea  Secţiei  TBC a Spitalului Ju­deţean, din Sfântu Gheorghe, în loca­litatea Vâlcele, pe motiv că actuala locaţie nu este potrivită. Medicul specialist din cadrul secţiei de pneumo­ftiziologie şi bronhologie, Sipos Andras, nu este de acord cu mutarea acestei secţii  la Vâlcele, în clădirea în care a funcţionat Centrul de patologie neuromusculară.

Dr. Sipos ne-a declarat că această boală, pe lângă faptul că este fatală, are şi alte complicaţii grave care necesită intervenţia de urgenţă a medicilor din cadrul altor secţii de specialitate din cadrul spitalului. Acesta a adăugat că, înainte de toate este medic, şi nu-şi poate permite să aprobe măsuri care să pună în pericol sănătatea bolnavilor.

„La ora actuală TBC-ul are un incident în creştere, atât la nivel european, unde există cazuri rezistente la medicamente, cât şi la nivel naţional. Chiar şi aşa, nu se poate să separi  o ramură a medicinei de alta. De ce nu se pune problema mutării secţiei de infecţioase, la fel de contagioasă, din cadrul Spitalului Judeţean? La secţia pneumoftziologie  şi bronhologie se fac consultaţii interdisciplinare, zilnic, adică trimit bolnavul la Cardiologie, Infecţioase, Interne, în fine, la diferite cabinete de specialitate. Ca urmare, ca să stai la Vâlcele, e nonsens! În plus, dacă vine un bolnav cu  hemoptizie (care scuipă sânge) ambulanţa îl duce iniţial la Urgenţă şi apoi Urgenţa o să îl trimită la Vâlcele. Iar noi îl trimitem iar la Spitalul Judeţean,  pentru alte investigaţii sau cum? Dacă ar fi bolnav cronic, care e şi caz social, ar merge, dar la cazuri acute nu merge. Adică cum să faci  bronhoscopie la Vâlcele  şi reanimarea la Sfântu?!  Dacă eventual face un spasm bronşic şi rămâne pe masă, cine dă socoteală? De câte ori nu s-a întâmplat că bolnavul de plămâni a făcut infarct sau a făcut ruptură de stomac şi trebuia operat? (…) Se întâmplă zilnic. Eu dacă sunt în Vâlcele,  în acest caz ce fac, unde îl trimit? Nu poţi separa secţia aceasta de celelalte secţii. În mod normal, un medic  în toate facultăţiile mintale nu poate aproba aşa ceva! Cu cronicii este altceva, acolo se poate, dar sper totuşi să fie doar o idee”, a explicat, deznădăjduit, medicul, Sipos Andras.

Acesta ne-a spus că de partea sa sunt şi  reprezentanţii Spitalului Judeţean „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe,  care îi susţin cauza. În plus, doctorul este de părere că nu merită să fie susţinută financiar o clădire atât de mare precum cea de la Vâlcele, doar pentru a consulta 10-15 pacienţi pe zi, bolnavi cronici de TBC.

Părerea sa este că în acest caz trebuie găsită o strategie care să corespundă din mai multe puncte de vedere.

Nici sindicatul Sanitas nu e de acord

La momentul la care CJ Covasna a iniţiat această mutare, şi conducerea Sindicatului Sanitas Covasna şi-a exprimat opoziţia cu privire la  mutarea  Spitalului TBC din Sfântu Gheorghe la Vâlcele, motivând că locaţia nu este potrivită. Liderul de sindicat Vasile Neagovici declara că “un spital TBC prezintă un risc major, motiv pentru care trebuie în­deplinite anumite condiţii speciale”.

Evoluţia TBC în judeţ

Medicul Sipos Andras, coordonatorul reţelei judeţene de pneumoftiziologie, a precizat că pe parcursul anului trecut, în judeţul Covasna,  au fost diagnosticate  83 de noi cazuri de tuberculoză, înregistrându-se o uşoară creştere a recidivelor şi a numărului de cazuri rezistente la tratament.

Potrivit acestuia, afecţiunea nu ţine cont de nivelul de trai al bonavului, de statutul său în societate şi nici de profesie, ci de modul în care orice persoană înţelege să se îngri­jească. Prin comparaţie, anul trecut,  numărul pacienţilor noi identificaţi  cu TBC a fost de 74.

Opt decese în cursul anului trecut

Tuberculoza este o boală infecţioasă contagioasă gravă, cauzată de bacilul Koch. Aceasta se transmite pe cale aerogenă, prin picături de salivă eliminate de persoana infectată, dar şi prin inhalarea  prafului de pe suprafeţe contaminate. De asemenea, boala poate fi luată şi pe cale orală, prin expectoraţie, adică prin scuipat în stradă.

Sipos Andras, medic specialist

„Pentru a preveni îmbolnăvirea, fiecare persoană trebuie să aibă un echilibru între timpul de odihnă şi cel de muncă, precum şi o alimentaţie echilibrată. Tuberculoza este favorizată  de alimentaţia precară, condiţii igienice deficitare, odihnă insuficientă, fumat şi consum de  exagerat de alcool, dar şi de stresul zilnic. Fiind o boală insidioasă (are o evoluţie lentă), simptomele sunt destul de sărăcăcioase, ca atare mulţi bolnavi se prezintă  la spital doar când fac complicaţii: pleurezie (apă la plămâni), pneumonie  sau hemoragie manifestată prin expectoraţie de sânge. Printre simptomele care ar trebui să dea de bănuit şi care sunt cel mai frecvent întâlnite sunt tusea şi transpiraţiile“, explică dr. Sipos Andras.

Tratamentul unui singur bolnav  este foarte costisitor, iar medicamentaţia are reacţii adverse minore. Dar dacă bolnavii nu sunt trataţi corespunzător, există riscul ca aceştia să-şi piardă viaţa, fiind în acelaşi timp şi nişte “bombe” biologice deoarece pot transmite boala şi altor persoane sănătoase. Medicul spune că adeseori oamenii nu înţeleg gravitatea bolii cu care se confruntă,  şi renunţă la tratament  din cauza reacţiilor adeverse ale medicamentaţiei prescrise.

“Aceşti bolnavi au nevoie de trei lucruri: odihnă pe tot parcursul tratamentului, medicamente şi alimentaţie bogată în vitamine. Mulţi însă nu înţeleg, îşi continuă rutina zilnică şi nu iau medicamentele. Alţii le iau, iar după câteva zile sau săptămâni renunţă pe motiv că  au ameţeli, stări de vomă, dureri, transpiraţii. După câteva săptămâni situaţia li se agravează şi nu prea mai e nimic de făcut. Bacilii se obişnuiesc cu medicamentaţia şi devin bacili multi-drog rezistenţi, iar cale de întors nu mai este.  De asemenea,  întreruperea terapiei favorizează răspândirea bolii la persoanele din jur“, ne-a explicat doctorul.

Potrivit legii, un pacient diagnosticat cu tuberculoză trebuie să rămână internat în spital pentru efectuarea tratamentului până când nu mai este contagios. Această perioadă variază  în funcţie de garvitatea bolii. După aceea, pacientul trebuie să urmeze tratamentul până la 6 luni, cel puţin. În cele mai multe dintre cazuri boala poate fi vindecată, dacă este depistată şi tratată corect.

Pe parcursul anului trecut au decedat opt persoane, din cauza acestei afecţiuni.

O boală care revine în forţă

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România creşte într-un ritm îngrijorător numărul bolnavilor de tuberculoză. Anual, numărul bolnavilor creşte cu câteva mii, plasând Romania în topul ţărilor europene care luptă cu această boală.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail