În acest an, candidaţii înscrişi la examenul de Bac din toamnă au un avantaj în plus faţă de cei picaţi în anii precedenţi. Pe lângă modelele de subiecte puse la dispoziţie, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a conceput un set nou de modele de subiecte pentru cei de la filiera tehnologică.

La nivelul judeţului Covasna, la sesiunea de Bacalaureat din iunie-iulie rata de promovare înainte de contestaţii a fost de 32,42%, iar după contestaţii, de 33,48%.  Mai grav este că în unele şcoli care au şi filieră tehnologică  niciunul dintre candidaţi sau  foarte puţini au reuşit să obtină note suficient de mari pentru ca media finală să fie măcar 6.00 şi să fie declaraţi promovaţi.

Situaţia nu a fost prezentă numai în judeţul Covasna, ci în toată ţara.  Astfel, pentru a preveni dezastrul de la examenul de Bacalaureat ce se va ţine în toamnă, Ministerul Educaţiei a conceput un plan de măsuri pentru sprijinirea pregătirii candidaţilor proveniţi de la filiera tehnologică. Acesta  a pus  la dispoziţia candidaţilor de la liceele cu profil tehnologic înscrişi la Bac, precum  şi profesorilor acestora, mai multe documente în format electronic menite să faciliteze accesul la o învăţare eficientă. Cei interesaţi pot găsi elementele de legislaţie ce stau la baza organizării examenului din acest an, modelele de subiecte şi de bareme de evaluare şi de notare pentru fiecare disciplină, precum şi subiectele date la sesiunea olimpicilor şi la cea din iunie-iulie, pe site-ul www.subiecte2012. edu.ro, la secţiunea Bacalaureat.

Noutatea absolută este că la adresa http://isj.vs.edu.ro a fost elaborat şi un pachet de lecţii de sinteză destinate cadrelor didactice care în această perioadă fac pregătire suplimentară cu candidaţii de la filiera tehnologică, care au fost respinşi. Concret, pe lângă modele de subiecte pot fi găsite şi elemente de teorie aflate în programă, precum definiţii, explicaţii şi alte lămuriri ce îi pot ajuta pe candidaţi.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail