Inspectoratul de Stat în Construcții a amendat contravențional municipiul Sfântu Gheorghe, pentru modul în care a gestionat șantierul din centrul orașului.
Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a fost sancționată contravențional de către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) pentru modul în care a gestionat șantierul din fața Prefecturii județului Covasna. Potrivit www.dantanasa.ro, ca urmare a unei adrese, înregistrată în data de 7 iulie (a.c.) de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), la ISC și IRC Centru, Comisia de Control a efectuat verificări pentru respectarea prevederilor legale cu privire la lucrările de bază și organizarea șantierului în proiectul „Amenajarea spațiilor pietonale din centrul istoric al municipiului Sfântu Gheorghe”, atât în teren cât și la sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe.
„Ca urmare a verificărilor efectuate, s-a dispus investitorului/beneficiarului – Municipiul Sfântu Gheorghe (emitent și titular de autorizație de construcție și organizare de șantier), ca măsură, prin act de control, să procedeze la realizarea lucrărilor de curățare, degajare a amplasamentului ocupat temporar pe durata execuției (lucrările autorizate fiind finalizate și recepționate) și să aducă terenul la starea inițială, până la data de 29.07.2016. . . Totodată, municipiului Sfântu Gheorghe i-a fost aplicată și o amendă contravențională pentru neîndeplinirea la termenul stabilit a măsurilor dispuse printr-un control ISC anterior, ce viza aceleași aspecte.” – se arată în documentul întocmit de către Inspectoratul Regional în Construcții Centru.
Potrivit site-ului www.dantanasa.ro, pentru „atitudinea sa ostilă față de prefectul român” sancțiunea va fi plătită din bani publici.
În cursul lunii trecute, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu a înaintat o sesizare către ISC întrucât, în urma încheierii proiectului privind reamenajarea urbanistică și a zonei pietonale din piața centrală a municipiului, șantierul din fața Instituției Prefectului județului Covasna și a Consiliului județean Covasna nu fusese desființat. În urma solicitării prefectului, Autoritățile locale au trecut la înlăturarea gardului care împrejmuia uriașa colină rămasă după finalizarea lucrărilor, lăsând însă în urmă un morman de pământ. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, ne-a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, că susține în continuare proiectul de reamenajare şi extindere a parcului central, prin realizarea unei coline verzi de mari dimensiuni, care să simbolizeze, protrivit viziunii proiectanţilor, trupul pietrificat al balaurului, răpus de patronul spiritual al oraşului, Sfântul Gheorghe. Acesta a mai menționat că, în opinia sa, ridicarea maldărului de pământ rămas după finalizarea lucrărilor de reamenajare a pieței centrale, așa cum Prefectura a solicitat, ar fi fost o mutare „absurdă” care ar fi implicat costuri suplimentare.
„Scopul Municipalității este să extindă parcul în zona respectivă. Având în vedere acest lucru și faptul că, în proiectul pe care noi îl dorim acolo, se va construi ceva care are nevoie de pământ, mi s-a părut absurd să îl mutăm (dâmbul de pământ – n.red.) de acolo și peste trei luni să mutăm iar și să cheltuim bani cu transportul. Eu sper că vom începe lucrările cât mai curând, depinde de alții, nu de noi. (…) Conform proiectului pe care Municipalitatea îl susține, va fi o prelungire a parcului, care a fost denumită de proiectant „balaur”.” – declara la vremea respectivă primarul Antal Arpad.
Ioana Ardeleanu