Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sibiu, organizează în data de 26 februarie, la Sibiu, consultarea regională referitoare la modificarea Legii Tinerilor și a îmbunătățirii metodologiei de finanțare a ONGT/ONGS.

În perioada 9-29 februarie (a.c.), Ministerul Tineretului și Sportului organizează prin Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret (DJST), respectiv Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București, o serie de 8 consultări regionale cu structuri de și pentru tineret, referitoare la modificarea Legii Tinerilor și a îmbunătățirii Metodologiei de finanțare a Organizațiilor Non-Guvernamentale de Tineret/Studenți (ONGT/ONGS).

„Ceea ce ne dorim noi este să ajungem în toată țara și în fiecare euro-regiune este prevăzută câte o consultare. Am fost în București și în Argeș, vom merge în Iași și Galați, peste două săptămâni vom fi în Timișoara, Cluj și Sibiu iar ultima va fi la Craiova. Ce ar trebui să se știe este că aceste 8 consultări sunt pentru a modifica Legea Tinerilor, astfel încât aceasta să fie actualizată pentru nevoile pe care aceștia le au la momentul actual. Pe de o parte este și pentru a promova această lege, pentru că foarte mulți tineri nu știu de existența ei, iar pe de altă parte, dacă ne uităm, mult mai mulți știu de un program precum ”Prima Casă”, deși acest program nu ar fi putut să existe fără Legea Tinerilor, întrucât acolo este prevăzută definiția legală a tinerilor, care le permite acestora să beneficieze de prima casă. De aceea vrem să promovăm ceea ce prevede legea, care sunt drepturile și obligațiile pe care le au cam toate structurile care au atribuții în zona de tineret, și să ne consultăm la firul ierbii cu oamenii, astfel încât să vedem care sunt nevoile  de îmbunătățire a legii. Noi avem în acest moment o propunere de modificare legislativă care este deja afișată pe site-ul nostru.” – a explicat Secretarul de Stat în domeniul politicilor de Tineret, din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), Andrei Popescu.

Proiectul în lucru vizează armonizarea într-o singură Lege a Tinerilor legile deja existente: Legea Tinerilor (350/ 2006); Legea privind înființarea centrelor de informare și consiliere pentru tineri; Legea privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Național al Tineretului din România și Legea privind instituirea Zilei Naționale a Tineretului.  

„Al doilea aspect pe care îl urmărim este modificarea metodologiei de finanțare la concursul național și concursul local de proiecte pentru tineret, pentru că la nivel național, prin intermediul MTS, există o sumă care se alocă Organizațiilor Non-Guvernamentale, care lucrează în domeniul tineretului sau care se adresează tinerilor, dar  o parte din buget este dispusă și prin intermediul DJST, numai că din partea ONG-urilor procedurile sunt destul de greoaie și atunci încercăm să vedem care este feedback-ul cu privire la modificările propuse, pentru că avem deja o propunere de metodologie pe care am introdus-o în consultări.” – a mai explicat Secretarul de Stat, Andrei Popescu.

La întrunirea care va avea loc în data de 26 februarie, la Sibiu, vor participa județele aparținătoare Regiunii de Dezvoltare Centru: Covasna, Harghita, Mureș, Brașov, Sibiu și Alba, alături de Secretarul de Stat Andrei Popescu, și reprezentanții DJST. De asemenea, sunt invitați să participe reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale de/pentru tineret și studenți, reprezentanții fundațiilor județene pentru tineret, cei ai consiliilor județene ale elevilor, ai organizațiilor de tineret aparținătoare partidelor politice, structurilor sindicale adresate tinerilor, reprezentanții structurilor patronale adresate tinerilor, grupurilor informale și ai altor organizații de tineret de pe raza județului.

Cei care doresc să participe în cadrul evenimentului care va avea loc în data de 26 februarie, trebuie să completeze formularul de înscriere, care se regăsește pe pagina Ministerului Tineretului și Sportului, până la data de 24 februarie, ora 13:00.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail