Autorităţile locale din Comandău au restaurat un monument ridicat în anul 1942 în memoria soldaţilor căzuţi în Primul Război Mondial.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care candidează pentru al doilea mandat pe listele UDMR, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că monumentul aflat în centrul comunei Comandău a fost refăcut cu prilejul aniversării a 70 de ani de la inaugurare, după ce ani de zile a stat în paragină.
„Monumentul a fost ridicat în anul 1942 în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, dar în anii ’50 a fost distrus, iar pe el a fost pusă o placă cu Marx şi Engels. În anul 1956, când a avut loc Revoluţia anticomunistă în Ungaria, localnicii, respectiv urmaşii eroilor căzuţi pe front, au înlăturat placa, iar de atunci a stat în paragină. Acum, la 70 de ani de la inaugurare, monumentul a fost refăcut şi a fost pusă o placă nouă în memoria luptătorilor căzuţi în cele două războaie mondiale”, a declarat Tamas Sandor.
Acesta a menţionat că în cursul zilei de duminică, pe catargul aflat lângă acest monument a fost ridicat „steagul maghiarilor de pretutindeni”, adus din Ungaria de o delegaţie condusă de Latorczai Janos, vicepreşedintele Parlamentului ungar.
„Este vorba despre steagul maghiarilor de pretutindeni, nu cu stema Ungariei”, a ţinut să sublinieze preşedintele Consiliului Judeţean.
Acesta a adăugat că în cadrul aceleiaşi ceremonii, în parcul central din localitatea Comandău au fost plantaţi 13 meri, în memoria scriitorului Wass Albert, autorul romanului „Tizenharom almafa” (Treisprezece meri), a cărui acţiune se petrece în această zonă.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES