Ghidându-se după proverbul ce spune că „Paza bună trece primejdia rea”, sau obligaţi de legislaţia în vigoare, mare parte a agenţilor  economici dar şi persoane fizice au apelat la serviciile oferite de firmele de pază şi protecţie ce îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul judeţului nostru. Una dintre  cele mai importante firme de profil, prima pe partea de pază a bunurilor,  ce-a luat fiinţă în judeţul Covasna, este societatea Ares Security. Despre activitatea pe care o prestează în interesul clienţilor săi,  dar şi despre greutăţile inerente cu care se confruntă, am stat de vorbă cu Radu Paul, cel ce a preluat „frâiele” acestei afaceri de la tatăl său, Răzvan Paul.

D-le Paul, ce ne puteţi spune despre activitatea de pază şi protecţie pe care firma pe care o conduceţi o desfăşoară, de 14 ani de zile. 

În primul rând doresc să fac precizarea că firma noastră efectuează atât servicii de pază şi protecţie cât şi de monitorizare a obiectivelor, la care intervenim în caz de nevoie. În mare parte activitatea noastră se desfăşoară în condiţii bune, însă destul de greu din cauza faptului că încasăm cu mare greutate facturile emise pentru serviciile prestate către clienţii noştri. Nu-mi face plăcere să o spun, dar din acest motiv  cu siguranţă s-a auzit în tot oraşul şi judeţul că firma noastră întârzie cu plata salariilor către angajaţi, în mod constat, două-trei săptămâni. Banii vin foarte greu, nemaivorbind  de «ţepele» pe care le-am luat de la diverse firme care au dispărut şi de la care nu ne mai putem recupera banii. Cerere există, toată lumea are nevoie de pază şi monitorizare, dar când te duci cu factura pentru plata serviciilor prestate, e mai greu, deoarece, se pare, cu toţii ne aflăm într-un cerc al neîncasărilor din care ne dorim să ieşim, de-ar  fi posibil, cât mai curând.

Pentru câţi clienţi lucraţi în momentul de faţă ?

Ceea ce unii nu ştiu este faptul că, începând cu anul trecut am ieşit cu serviciile noastre din judeţul Covasna, prin preluarea pachetului majoritar al societăţii braşovene DO Security, cea mai importantă firmă din judeţul Braşov, pe parte de intervenţie. Astfel, în acest moment, prin intermediul acesteia monitorizăm un număr de 900 obiective în judeţul Braşov, iar prin Ares Security cam 600 în judeţul Covasna şi 250-300 în judeţul Harghita.

Volumul de muncă pare destul de mare. De câţi salariaţi aveţi nevoie; cât de uşor sau cât de greu vă este?

La nivem de grup, la ambele firme lucrăm cu aproximativ 300 de angajaţi. Credeţi-mă că e destul de greu pentru că, aşa cum am precizat anterior, oamenii nu înţeleg situaţia economică dificilă cu care se confruntă un angajator, în perioada aceasta de criză economică. Unii angajaţi mă întreabă, uneori, de ce bag benzină în maşină şi nu le plătesc salariile la timp. Eu le înţeleg nevoia de a-şi primi banii fără întârziere, însă, în acelaşi timp încerc să le explic că degeaba le plătesc salariile la data stabilită, iar începând cu ziua următoare nu ne mai putem desfăşura activitatea, şi rămânem « pe drumuri». Trebuie găsit un echilibru.

Din păcate, sunt şi angajaţi care nu-şi văd de treabă, iar lucrul acesta nu-mi este reclamat de clienţi, neapărat, ci îl văd eu. Adevărul este că pe partea de  pază avem angajaţi cu un nivel mai scăzut de şcolarizare, deoarece asta se cere. În acelaşi timp, nu pot să angajez persoane cu studii superioare, pentru că plata salariilor acestora ar creşte costul prestării serviciului către clienţi, iar cea mai mare parte a lor nu pot plăti mai mult decât o fac în momentul de faţă.

Lucraţi şi cu femei?

Da, avem şi câteva femei angajate, dar marea majoritate a salariaţilor sunt sunt bărbaţi. Sincer vorbind, femeile sunt mai atente, mai serioase şi mai atente, ştiu să vorbească mai frumos şi observă mult mai multe lucruri, faţă de un bărbat. Dar, pe de altă parte, nu te poţi baza pe o femeie când este vorba de forţă, şi, totodată, e  mai greu să ţii în frig o femeie – un bărbat e mai rezistent – e greu să o pui undeva într-un obiectiv izolat şi să stea singură pe acolo, deoarece este  expusă la anumite riscuri.

Pe parcursul derulării contractului, angajaţii participă la stagii de pregătire profesională?

Noi angajăm persoane care, conform legii, au atestat de agent de pază. În cazul în care proaspătul angajat nu a absolvit cursul, are la dispoziţie trei luni de zile pentru a-l absolvi şi a obţine atestatul. În ceea ce priveşte instruirea, o facem şi funcţie de obiectiv deoarece fiecare are particulari­tatea sa. Referitor la antrenamente fizice, la acestea participă  doar angajaţii care fac parte din echipajele de intervenţie, deoarece foarte rar se întâmplă să intervină un agent de pază, atunci când situaţia o impune. Eventual 2-3 minute până sosesc cei de la intervenţie şi rezolvă situaţia. Agenţii de pază nu sunt pregătiţi în acest sens.

Sunt dese situaţiile în care trebuie să interveniţi?

Intervenţiile cresc de la an la an, însă cele mai multe sunt în Braşov, în localuri. În ceea ce priveşte judeţul Covasna, acesta este foarte liniştit şi nu avem multe solicitări la care să fie nevoie să intervenim.

Prin firma Dvs. faceţi servicii de pază dar şi de monitori­zare. Care este tendinţa?

În ultima perioadă, un interes tot mai mare se arată către partea de sisteme de alarmă, deoarece acest sistem este cel mai ieftin şi cel mai bun, pentru ambele părţi.

Clienţii, respectiv agenţii economici încep uşor, uşor, să renunţe la paza umană şi îşi instalează sisteme de alarmă, iar noi facem intervenţie, în caz de necesitate. E mult mai ieftin şi mai eficient. Nu mai ţii angajatul care are la îndemână doar o staţie şi, uneori, doarme toată noaptea.  Acesta este un trend al pieţei şi e un lucru bun, deşi, din păcate, mulţi oameni rămân fără un loc de muncă.

Nu putem să încheiem discuţia fără a vorbi şi despre «marele jaf de la ARES», din urmă cu trei ani…

Din păcate a trebuit să trecem şi prin asta… dar nu ne-a fost deloc uşor. Deşi s-a vehiculat ştirea că suma de bani ce-a fost furată, adică mai bine de 2 miliarde de lei vechi, era asigurată, trebuie să precizez că în conformitate cu legislaţia românească cu privire la aceste valori, în  ţara noastră banii sunt asiguraţi doar pe perioada în care sunt în maşina blindată , nu şi pe timpul  cât sunt transportaţi din bancă sau din seiful firmei, până la maşina blindată, sau cum a fost în cazul nostru când aceştia erau depozitaţi în seiful firmei noastre.

Ca urmare, am fost nevoiţi să acoperim paguba clientului. Însă, paradoxal, a existat un lucru bun şi-n tot acest necaz; doar dacă iau în calcul cât de mult s-a vorbit despre firma noastră… pentru că şi reclama negativă îşi are rostul ei. Chiar dacă suntem priviţi ca „cei cărora li s-au furat banii”, numele firmei ARES Security a fost pe buzele tuturor. Am învăţat ceva din acel episod neplăcut, dar, cel mai important este că nu am avut victime umane.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail