Prin Legea nr. 187/2014 a bugetului asigurǎrilor sociale de stat pe anul 2015 au fost introduse câteva schimbări în sistemul public de pensii.
Reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) Covasna au transmis faptul că în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 961 din 30 decembrie 2014 a fost publicată Legea nr. 187/2014 a bugetului asigurǎrilor sociale de stat pe anul 2015, act normativ prin care au fost introduse câteva modificări în sistemul public de pensii.
Pensii majorate cu 5%
Astfel, printre noutăţile introduse de Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2015 se numără faptul că valoarea punctului de pensie a crescut, ceea ce face ca pensiile să fie majorate cu 5%: „Începând cu data de 01 ianuarie 2015, valoarea punctului de pensie este de 830,2 lei. Anul trecut valoarea punctului de pensie a fost de 790,7 lei, ceea ce înseamnă că toate pensiile vor fi majorate cu 5 %. Precizăm că în cazul acelor pensii care au cuantumul lunar al drepturilor totale mai mic de 400 RON – în conformitate cu prevederile OUG nr. 6 din 2009 – se beneficiază lunar de un ajutor din bugetul de stat până la nivelul sumei de 400 RON, aceasta fiind pensia socială minimă garantată în plată. Acest ajutor sau această diferenţă este evidenţiată distinct pe cuponul de pensie. În cazul acestor persoane, chiar dacă au beneficiat de majorarea cu 5 %, şi dacă prin această majorare nu au ajuns la nivelul sumei de 400 RON, cuantumul lunar al drepturilor rămâne 400 RON. Facem această precizare pentru evitarea confuziilor în cazul acestor categorii de pensionari. Nivelul minim al drepturilor de pensie până în anul precedent a fost de 350 RON, înregistrându-se astfel o creştere a pensiei minime de 50 RON”, a declarat doamna Köllő Piroska, reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Județene de Pensii (CJP) Covasna. Conform evidenţei CJP Covasna, în judeţul nostru beneficiază de pensie socială minimă garantată un număr de 3.844 de persoane.
. .
„Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015, potrivit art. 16 din Legea nr. 340/2013, este de 2.415 lei. La stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul a contribuţiei de asigurǎri sociale se are în vedere valoarea corespunzǎtoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, respectiv 12.075 lei”, a mai spus reprezentanta CJP Covasna. Aceasta a precizat că în situaţia contractelor de asigurare socială, nivelul minim al venitului lunar asigurat este de 845 lei – ceea ce reprezintă 35% din câştigul salarial mediu brut pe economie – iar nivelul maxim de 12.075 lei.
”Cota de contribuţie de asigurări sociale de stat reprezintă 26,3 % din venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socialǎ, respectiv 222 lei în cazul venitului minim lunar asigurat de 845 lei. În evidenţele instituţiei noastre avem un număr de 455 de persoane care au încheiat un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii Covasna. Precizăm că acestă formă de asigurare este facultativă, fiind utilă persoanelor care doresc completarea stagiului de cotizare realizat până la data încheierii contractului de asigurare socială sau realizarea unui stagiu de cotizare util în vederea solicitării unei prestaţii din sistemul public de pensii”, a spus doamna Köllő Piroska.
Cuantumul ajutorului de deces
Legea nr. 187/2014 a bugetului asigurǎrilor sociale de stat pe anul 2015 a adus noutăţi şi în ceea ce priveşte ajutorul de deces. Potrivit reprezentantei CJP Covasna, începând cu data de 1 ianuarie 2015, cuantumul ajutorului de deces este de: 2.415 lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului; 1.208 lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului. Potrivit doamnei Köllő Piroska, acest ajutor de deces se acordă lunar, în medie unui număr de 150- 180 de persoane.
Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor
Reprezentanta CJP Covasna, a mai spus că începând cu acest an, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, este de 665 lei. „Precizăm că această categorie de pensionari este caracterizat prin pierderea totală a capacităţii de muncă, şi a capacităţii de autoîngrijire, fiind necesar ajutorul unui însoţitor. În cazul persoanelor care sunt încadraţi în gradul I de invaliditate şi paralel sunt şi persoane încadrate în categoria persoanelor cu handicap cu asistent personal, pot opta fie pentru plata unui asistent personal fie pentru plata indemnizaţiei de însoţitor”, a declarat reprezentanta Compartimentului de Comunicare din cadrul CJP Covasna, doamna Köllő Piroska.
Alte precizări
Reprezentanta CJP Covasna a prezentat şi câteva informaţii în ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale, în anul 2015: „Cotele de contribuţie de asigurǎri sociale pentru anul 2015 sunt: pentru condiţii normale de muncă: 26,3 %; pentru condiţii deosebite de muncă: 31,3 %; pentru condiţii speciale de muncă: 36,3 %. Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este de 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă – identică faţă de cea din anul trecut. În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat”, a spus doamna Köllő Piroska, reprezentanta Compartimentului de Comunicare din cadrul CJP Covasna.
Ana Alina Costache