Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) are o importanță majoră pentru județul Covasna, cu toate acestea, sunt așteptate mai multe modificări în cadrul proiectului, potrivit conducerii operatorului regional Gospodărie Comunală SA.

„Trebuie să ajustăm planurile pentru investițiile majore, din mai multe motive: pe de o parte, mai multe primării au câștigat finanțări în cadrul programului Anghel Saligny, pentru anumite lucrări pe care noi le-am inclus și în POIM, și care, evident, nu pot fi finanțate din două surse. Ne apropiem de termenul limită pentru implementarea  proiectelor prin POIM, și nici consultantul nostru pentru licitații, TADECO, nu știe exact ce se va întâmpla în continuare, respectiv dacă investițiile planificate vor fi etapizate sau reprogramate într-un fel sau altul”, a explicat Kozsokár Attila, directorul Gospodărie Comunală SA.

Programul presupune îmbunătățiri semnificative în tot județul Covasna, câteva dintre cele mai importante fiind construirea a 10 noi puțuri de mare adâncime, reabilitarea a 41 de puțuri de mare adâncime, modernizarea sau extinderea a 32 de stații de tratare a apei, renovarea a 11 puncte de tratare a apei, construirea a 25 de rezervoare noi și renovarea altor 15, amenajarea a 60 de puncte de pompare noi și renovarea altor 4, precum și instalarea a 489 de km de conducte de apă. În plus, se vor instala 142 de km de conducte gravitaționale și 28 de km de conducte sub presiune pentru evacuarea apelor uzate.

Pe lângă cele existente, 92 de puncte de pompare nou construite și alte 5 modernizate vor contribui la evacuarea apelor uzate, dar este în plan și extinderea unei stații de epurare, precum și construirea a două stații de epurare noi. Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 230 de milioane
de euro și va avea impact asupra a peste 80% din populația județului.

„Din păcate, trebuie să spun că la noi în țară aceste lucruri se mișcă foarte lent, cerințele se schimbă sau nu sunt comunicate, așa că este dificil să avansezi. Ca să vă faceți o idee despre situație: dacă totul merge bine, programul care va succeda POIM, programul planificat pentru 2021-2027, va începe abia anul acesta, deci cu o întârziere de peste 2 ani. Nici nu are rost să vorbim despre motive, dar este clar că nu vom  renunța la aceste investiții. Din fericire, noul program este nou în sensul că abia începe, dar dacă totul este adevărat, vom fi transferați automat în acest cadru, astfel încât vom putea finaliza investițiile pe care le-am planificat fără a fi nevoiți să depunem o nouă cerere”, a precizat Kozsokár Attila.

Gospodărie Comunală SA subliniază că scopul principal este extinderea rețelei și îmbunătățirea calității serviciilor, dar întrebarea este când se vor putea realiza investițiile enumerate anterior, în condițiile în care extinderea infrastructurii are impact asupra a 32 de localități din județ.

Gospodărie Comunală SA

Biroul de presă

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail