Noua Lege a pensiilor a ajuns în dezbatere la Camera Deputaților. Actul normativ se bazează pe principiul solidarității și contributivității, iar cei care au stagiul de cotizare de peste 25 de ani vor beneficia bonusuri la pensie.

De asemenea persoanele are cotizează mai mult de 35 de ani vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. În noua lege este un capitol prevăzut și pentru femeile cu mulți copii care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Principiul nou al stabilității contribuției la sistemul public de pensii – potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru vechime. Principiul solidarității conform căruia asigurații sistemului public de pensii își asumă reciproc obligații. Principiul egalității potrivit căruia beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege, potrivit alba24.ro.

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul la care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României. La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, si anume: 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv; 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc. (varianta bonusului de 0,50/0,75/1 pct agreata de CE)

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu o anii de pensie și reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale. (respectă criteriul din jalon) Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

Majorare anuală cu rata medie a inflației

Pensiile vor fi majorate cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică (recomandare de menținere a formulei de calcul elvețiene atât din partea CE cât si din partea Băncii Mondiale)

Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie. Procentul de majorare şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar creșterea acestuia va depinde de procentul de creștere a veniturilor la bugetul de asigurări. (recomandare CE)

Ads

Pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă vor fi necesari minim 15 ani de stagii de cotizare contributivi. La calculul vechimii minime de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate (facultate, armată), sporul de grupă (de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive (gen șomaj, anterior datei de 01 aprilie 2001, perioadă recunoscută în baza DL 118/1990 – deținuti politici, etc.). Aceeași condiție (de vechime contributivă) va fi valabilă și pentru persoanele care vor accesa o pensie anticipată, în condițiile impuse prin noul proiect de lege.

Egalizarea vârstei de pensionare dintre femei și bărbați

Egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, la 65 de ani, eșalonat până în anul 2035. În prezent atingerea vârstei standard de pensionare la femei de 63 de ani, se face eșalonat, până în 2030.

Proiectul a avut în vedere si recomandarea din jalon 214 referitoare la menținerea în activitate a angajaților, dar cu condiția de a nu beneficia de o pensie în acea perioadă.

Reducerea vârstei de pensionare pentru femeile cu mai mulți copii

Femeile care au născut și crescut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare de la 6 luni (1 copil) și până la 3 ani și 6 luni (7 copii și peste) Reducerea vârstei de pensionare prevăzută se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 14 ani.

Persoanele care au realizat 5 ani vechime peste 35 de ani contributivi vor putea ieși la limita de vârstă si cu 5 ani mai devreme.

https://ziare.com/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail