Dacă în 2011 şcoala va începe de la clasa I, în 2012 lucrurile se vor schimba. Prin noua Lege a Educaţiei va fi introdusă clasa pregătitoare.
Conform noului act normativ, învăţământul primar are o durată de 5 ani, fiind format din clasa 0 – clasa pregătitoare, care va fi obligatorie, şi clasele I-IV. În acest fel, toţi copiii vor avea şanse egale de pregătire pentru viaţa de şcolar.
Prin introducerea clasei pregătitoare se va asigura copiilor un an de „acomodare”, în care se face trecerea treptată, într-un mediu organizat unitar, de la educaţia preşcolară (pentru cei care au urmat-o) sau de la viaţa exclusiv în familie (pentru cei care nu au urmat învăţământul preşcolar) la viaţa şcolară. Astfel, anul petrecut în clasa pregătitoare va consolida cunoştinţele celor care au participat la învăţământul preşcolar şi, totodată, va permite copiilor care nu au fost la grădiniţă să se obişnuiască cu viaţa în colectiv.
Potrivit Prefectului judeţului Covasna, György Ervin, în judeţul Covasna sunt vizaţi aproximativ 2.750 de copii. „Contrar unor zvonuri, nu ne aşteptăm la probleme privind spaţiul în care îşi vor desfăşura activitatea: la sate, din păcate, şcolile sunt pe jumătate goale, nu este problemă o clasă în plus”. Acesta a adăugat că la oraş sunt cazuri izolate, din datele furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean rezultând faptul că vor fi cel mult 4-5 grupe, care vor fi nevoite să facă clasa pregătitoare în loc de şcoală. „Nu vor fi probleme nici cu cadrele didactice, este nevoie în jur de 70 de învăţători. Pe de o parte sunt învăţători fără catedră, pe de altă parte sunt destule educatoare care au specializare dublă: educatoare-învăţătoare, care, până acum, nu au avut ocazia să predea la ciclul primar. Acum o vor face”, a spus prefectul.
Ana Alina Costache