În municipiul Sfântu Gheorghe nu există șoferi de taxi care să lucreze prin aplicațiile Uber, Bolt, Clever sau Taxify
Începând de ieri a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei. Șoferii care folosesc aplicaţiile Uber, Bolt şi Clever riscă amenzi usturătoare.
La sfârșitul lunii martie, ca urmare a protestelor taximetriştilor, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență pentru modificarea Legii 38/2003 care reglementează transportul în regim de taxi şi de închiriere, eliminând din lege, printre altele, expresia „în mod repetat”.
Practic orice șofer care este prins în trafic și nu are atestat de taximetrist sau nu este autorizat să circule în regim de taxi, va putea fi amendat de către polițiști, fără ca ei să mai fie nevoiți să demonstreze că făcea această activitate în mod repetat.
„Am adoptat o OUG îndelung dezbătută în spaţiul public, care modifică legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Am operat două modificări, am transferat atribuţiile privind organizarea şi efectuarea transportului în regim de închieriere de la autorităţile admininstraţiei publice locale la Autoritatea Rutieră Română. Această modificare a stat în transparenţă decizională timp de 10 zile, inclusiv autorităţile locale au fost de acord şi n-au ridicat observaţii vizavi de acest punct. A doua modificare pe care am operat-o, am eliminat expresia «în mod repetat», astfel încât sancţiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal”, a explicat la acea vreme Daniel Suciu, viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
În aceste condiţii se pune întrebarea ce se întâmplă cu aplicaţiile precum Uber, Bolt, Clever sau Taxify.
„Aplicaţiile nu se pot închide, pentru că ele operează la nivel mondial”, a declarat pentru Mediafax, Cătălin Codreanu, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Digitală, care reprezintă companiile Uber şi Bolt.
Însă acesta admite că rămâne la latitudinea şoferilor dacă vor mai onora comenzile.
„Pe piaţa din România este posibil să existe o îngreunare pentru clienţi în a găși o maşînă, pentru că va rămâne la latitudinea şoferilor dacă mai ies sau nu pe traseu, pentru că, în lipsa unei reglementări a pieţei de ride-sharing, sancţiunile poliţiei vor fi mult mai uşor de aplicat şi drastice, cum ar fi ridicarea plăcuţelor de înmatriculare sau a talonului pe o perioadă de 6 luni. Asta se va traduce în timpi foarte mari de aşteptare pentru clienţi. Există demersuri făcute chiar din momentul modificării legii taximetriei, la sfârşitul lui martie, doar că acestea sunt rezultatele. Noi în continuare dorim să avem o lege care să reglementeze activitatea, astfel încât să ştim la ce să ne raportăm, care sunt autorităţile care să ne reglementeze, care să fie documentele de care au nevoie şoferii, ne dorim o legislaţie specifică zonei de ride-sharing”, a mai spus Cătălin Codreanu.
Potrivit datelor apărute în spaţiul public, zeci de mii de şoferi folosesc aplicaţiile online de ride-sharing, iar numărul clienţilor se ridică la aproximativ două milioane.
Pe plan local, „în orașul Sfântu Gheorghe nu există șoferi de taxi care să lucreze prin aplicațiile Uber, Bolt, Clever sau Taxify.” Cel puțin, asta este declarația consilierului Gergely Sándor, reprezentantul Compartimentului pentru autorizarea activităților de transport public local, din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe. El susține că ultima oară când Primăria municipiului a organizat licitație publică pentru atribuirea de autorizaţii taxi pentru efectuarea transportului de persoane în regim de taxi în municipiul Sfântu Gheorghe a fost în anul 2017.
„Comisia de specialitate a Consiliului Local a stabilit cu ani în urmă că numărul maxim de autorizații de taxi este de 200 la nivelul orașului. Sunt PFA-uri și persoane juridice care dețin autorizații pentru efectuarea transportului de persoane în regim de taxi, acordate în ordinea obținerii punctajului. Din anul 2017 nu mai sunt locuri libere, motiv pentru care de atunci nu am mai acordat nicio autorizație.”, a declarat, pentru Mesagerul de Covasna, reprezentantul Compartimentului pentru autorizarea activităților de transport public local, din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, Gergely Sándor.
Și administratorul societății de taximetrie Euro Taxi, Györ Árpád, este de părere că în orașul Sfântu Gheorghe nu există șoferi de taxi care să lucreze prin aplicațiile Uber, Bolt, Clever sau Taxify și nici nu este de acord cu activitatea lor.
„Noi plătim extrem de multe taxe la stat. Avem 42 de șoferi de taxi care au PFA și cu care am încheiat un contract de colaborare. Fiecare plătește anual circa 14000-15000 de lei impozite și taxe la stat, ni se cer fel și fel de documente, pentru a funcționa legal, iar cei de la Uber, Bolt, Clever sau Taxify nu au aceste obligații. Ei, bine mersi, nu plătesc nimic, iar toți banii le rămân în buzunar. Nu e echitabil. Pe noi ne controlează 9 instituții ale statului, din jumătate în jumătate de an trebuie să facem ITP la fiecare autovehicul, plătim taxe peste taxe și cu ce mai rămânem? Primăria ne ia 50 de lei/lună pentru fiecare loc de parcare și nici măcar nu sunt amenajate cum trebuie stațiile de taxi din oraș. Am fost de 4 ori la Primărie pentru a cere soluționarea problemei. Mi-au promis că vor monta indicatoare, va exista oprirea interzisă pentru alte autovehicule, vor fi marcate stațiile de taxi.”, ne-a declarat administratorul societății de taximetrie Euro Taxi, Györ Árpád.
La ora actuală pe raza orașului Sfântu Gheorghe sunt circa 18 stații de taxi și 5 firme care au dispecerat.
Am stat de vorbă și cu Sorin M., administratorul unei firme din Brașov, care lucrează cu aplicația Uber. Acesta a declarat pentru Mesagerul de Covasna:
„Nu putem interzice ceva numai de dragul că nu avem lege pentru asta și pentru că așa vor taximetriștii, ca să nu mai aibă concurență. Uber funcționează foarte bine la nivel Mondial, iar la noi, tot ce-i bun la alții, trebuie interzis. Guvernul trebuie să se adapteze la noile vremuri, să reglementeze această activitate . Șoferii noștri vor onora în continuare comenzile pe care le primim de la clienți, iar dacă va fi cineva amendat, Uber-ul suportă cheltuielile pentru asistența juridică și toate celelalte sancțiuni. Autoritățile trebuie să înțeleagă că la noi totul e tehnologizat, legal, emitem facturi, suntem accesibili de oriunde.
Tehnologia este înaintea legislației
Nu ne întoarcem din nou la dispecerat. Am evoluat de acolo. Dar se pare că tehnologia este înaintea legislației. Noi am fost asimilați taximetristilor, am fost forțați să funcționăm conform acestei legi învechite. ”
L-am întrebat pe domnul Sorin dacă are șoferi care își desfășoară activitatea și în județul Covasna. Acesta mi-a spus: „Din câte știu, eu am 3 oameni în echipă care sunt din acea zonă și onorează comenzi atât în Brașov, cât și pe raza județului Covasna. În total am peste 100 de șoferi.”
Potrivit unui studiu al PwC România, publicat luna trecută, piaţa platformelor de mobilitate urbană din România, pe care sunt activi jucători precum Uber, Bolt şi Clever, este estimată la aproape 1,6 miliarde lei (340 milioane euro) şi generează beneficii economice de peste 1 miliard lei (210 milioane euro), fiind complementară serviciilor de taximetrie.
Din total, piaţa de e-hailing (care include contravaloarea serviciilor de taximetrie generate prin aplicaţiile de mobilitate urbană) este de 706 milioane de lei, iar cea de ride-sharing de 881 milioane de lei, potrivit PwC.
În plus, studiul arată că activitatea platformelor de mobilitate urbană generează beneficii economice directe şi indirecte de peste 1 miliard lei anual, fiind complementară serviciilor de taximetrie şi având un impact sistemic pozitiv.
Larisa AXINIA