Lumea noastră atât de variată şi plină de ciudăţenii este şi va fi mereu zbuciumată şi ameninţată de convulsii sociale, mai ales atunci când nedreptăţile trec de limita suportabilităţii.
De un timp se tot discută de lipsa unor modele adevărate care să ofere tinerilor exemple demne de urmat. Şi cum în bună parte televiziunile ne prezintă „antimodele”, acestea influenţează puternic conştiinţa celor care acum pornesc să cucerească viaţa şi deci vor avea dorinţa şi tendinţa de a urma aceste exemple considerându-le ca adevărate.
Să luăm de pildă o ştire difuzată de un post de televiziune chiar în această dimineaţă. Cică beizadeaua unui milionar român, n-are importanţă numele, s-a dus la mare „cu elicopterul personal” din care apoi s-a aruncat în valuri pentru a practica unul din sporturile extreme şi, desigur, obosit fiind de atâta muncă în slujba societăţii, şi-a urmat activitatea într-un local, bănuim că nu prea oşişnuit, unde consumaţia l-a costat 20.000 de lei, dar că acelaşi individ n-a reuşit anul trecut să-şi ia bacalaureatul. Păi judecaţi şi dumneavoastră, dacă tatăl acestei odrasle are o avere de 160 de milioane de euro, de ce-ar munci băiatul şi de ce s-ar pune cu burta pe carte pentru a reuşi la examenul de bacalaureat, când viaţa (adică tăticul) i-a oferit pe tavă tot ce-i pofteşte inima, în timp ce alţi tineri cu adevărat harnici şi doritori de studiu, dar mai oropsiţi de soartă, nici măcar nu pot visa să ajungă la vreo facultate, fiindcă părinţii lor sunt prea săraci pentru a-i putea ajuta?
Prima întrebare pe care ne-o punem este de ce televiziunile promovează astfel de antimodele, adică pur şi simplu de ce sunt prezentate la televizor? Oare cei care le prezintă nu-şi dau seama că mulţi oameni se revoltă văzând atâta obrăznicie şi infatuare la aceşti tineri de bani gata care sfidează poporul prin lipsa lor de bun simţ? Iar pe de altă parte prezentatorii nu se gândesc că văzându-i mulţi dintre tinerii acestei ţări vor dori şi ei să ajungă la un asemenea „stil de viaţă”?! De fapt, o viaţă bazată pe trândăvie şi imoralitate. Aşadar, ni se prezintă un antimodel perceput de către un segment al populaţiei ca model.
În primul rând, cum poate un tânăr „care anul trecut n-a reuşit să-şi ia diploma de bacalaureat” să aibă „elicopter personal”?! Ce valoare are acest tânăr pentru a merita lucrul respectiv, dacă nu singura valoare că este „fiul lui tăticu milionaru”, care tătic pare destul de inconştient la rându-i ? Şi cum poate acest fiu trândav să cheltuie 20.000 de lei la o singură consumaţie într-un local, când această sumă pentru mulţi amărâţi din România ar însemna o mică avere, un colac de salvare pentru viaţa lor mizeră? De ce n-a consumat acest tânăr, să zicem de 1000 de lei, şi aceasta exagerat fiind, şi să doneze restul de 19.000 de lei unui orfelinat, unui spital ori unei fundaţii caritabile?! Răspunsul este simplu: nu aşa a fost educat. Şi întâi de toate este vina părinţilor, căci nişte oameni oneşti, cu o educaţie aleasă şi principii morale sănătoase, chiar milionari fiind, au grijă să-şi educe şi copiii în acelaşi fel, dar se vede treaba că multe dintre averile noilor bogătaşi ai României n-au fost făcute pe cale cinstită şi deci morala şi bunul simţ sunt străine acestor oameni, ceea ce contează fiind doar profitul, puterea şi viaţa de huzur, iar comportamentul lor faţă de societatea în care trăiesc este cel de sfidare şi cinism, iar multe din nenorocirile acestui popor decurg de aici, căci acest tip de indivizi tind să ajungă la Putere şi să conducă, şi când totuşi nu reuşesc, ei vor încerca mereu să influenţeze sau să corupă Puterea, obţinând astfel avantaje personale care îi vor ajuta să-şi sporească avuţia. Şi aşa s-au făcut multe dintre averile de după Revoluţie, prin „afaceri cu Statul”.
. .
Din nefericire, nu doar televiziunile ne oferă „antimodele”, ci chiar şi unele instituţii ale Statului, căci în fiecare pădure există multe uscături şi multă sălbăticie. Nu vedeţi cu câtă astfel de „sălbăticie” se luptă şi partidele pentru Putere?!
Vom încheia într-un ton mai optimist, afirmând că totuşi există şi preocupări în promovarea unor modele sociale demne de urmat şi nu pot decât să exprim sincere felicitări conducerii publicaţiei „Mesagerul de Covasna” în paginile căreia în mod frecvent sunt prezentate publicului astfel de „tipuri sociale”, personalităţi de marcă sau tineri talentaţi şi ambiţioşi, care prin exemplul şi dăruirea lor, prin talentul lor pus în slujba binelui public pot influenţa benefic pe mulţi dintre liceenii noştri, oferindu-le nu numai un exemplu, ci şi un ţel în viaţă.
Mihai Trifoi