Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţie un model-cadru pentru cei care vor să ocupe un loc în învăţământ, în vederea examenului din 2 august.

Ca urmare, candidaţii care vor să vadă ce îi aşteaptă pe 2 august la proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a posturilor în învăţământ, au la dispoziţie un model cadru postat chiar pe site-ul ministerului educaţiei, în care li se explicã regulile examenului şi aria de pregătire.

Astfel, structura probei scrise din cadrul concursului va cuprinde, pentru fiecare dintre discipline sau specializări, două subiecte, fiecare notat cu câte 45 de puncte, la care se adaugã zece puncte din oficiu. De asemenea, timpul de lucru efectiv este de patru ore.

De exemplu, pentru Educaţie fizică şi sport  primul subiect este elaborat din perspectiva abordării didactice a principiilor de instruire şi a procedeelor şi metodelor specifice  acestei discipline. Subiectul al doilea este elaborat pe problematica proiectării activităţii specifice disciplinei la care se susţine concursul.

La consiliere psihopedagogică, subiectul întâi este elaborat din perspectiva activităţilor cu caracter practic, cum ar fi proiectarea, organizarea şi desfăşurarea activităţii didactice, precum şi a programelor specifice de consiliere psihopedagogică. Subiectul al doilea vizează demonstrarea competenţelor consilierului psihopedagog de formare de atitudini, de evaluare a progreselor realizate de elevi, în urma consilierii, de realizare a unui climat educativ stimulativ şi eficient, precum şi demonstrarea competenţelor privind construirea demersurilor didactice interactive

În general, la celelalte discipline subiectul I vizează abordarea didactică a programelor şcolare şi unităţi de învăţare din programă, în timp ce  la subiectul al II-lea candidaţii trebuie să  comenteze pe marginea realizării evaluãrii competenţelor dobândite de elevi.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail