Sfântul Ioan Maximovici(1896-1966) este considerat de foarte mulți creștini ortodocși drept unul din cei mai mari sfinți ai sec. XX. A fost canonizat în anul 1994 de Biserica Rusă din Diaspora și apoi recunoscut ca Sfânt de toate Bisericile Ortodoxe Autocefale.

În octombrie 2011, la cererea Înalt­preasfințitului Ioan Selejan Arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, o particică din moaștele Sfântului Ioan Maximovici a fost dăruită de către Înaltpreasfințitul Kiril, Arhiepiscop de San Francisco și America de Vest, pentru Catedrala Ortodoxă “Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Sfântu Gheorghe, judetul Covasna (sfintele moaște și un certificat de autenticitate al acestora  au fost aduse de către pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu, consilier culturar al episcopiei Covasnei și Harghitei, aflat într-un pelerinaj de o saptămână la San Francisco).

Sfântul Ioan Maximovici

Sfântul Ioan Maximovici, alături de Sfântul Nectarie mitropolitul Pentapolisului (+1920) și de Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeeii (+1961) reprezintă o treime de Sfinți Ierarhi ai secolului XX, iar însușirile lor comune, care i-au adus la sfințenie sunt următoarele: iubirea de Dumnezeu mai presus de orice, mărturisirea lui Hristos ca Unicul și Adevăratul Mântuitor al lumii, cât și mărturisirea Ortodoxiei ca Unica și Adevărata Biserică întemeiată de Fiul lui Dumnezeu pe pământ; viața lor ascetică, lipsa oricărui compromis și dragostea  jertfelnică pentru semeni, ne dau nouă, creștinilor ortodocși de azi, atât bucuria de a ne ști mlădițe ale Adevăratei Biserici  cât și chemarea și responsabilitatea de a le urma personal exemplul vieții lor.

Duminică 29 ianuarie 2012, în ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, moaștele Sfântului Ioan Maximovici au fost primite, cu multă bucurie și emoție de către preoții și credincioșii din Sfântu Gheorghe și nu numai. La sfârșitul Sfintei Liturghii, în dangătul vesel al clopotelor, părintele Ciprian Staicu, însoțit de membrii corului “Ortodoxia” (format din liceeni de la Colegiul “Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe), cântând troparul Sfântului Ioan Maximovici, a depus spre închinare, în mijlocul bisericii, racla cu moaștele Sfântului. S-a săvârșit apoi Acatistul Sfântului Ioan Maximovici, apoi toți credincioșii prezenți s-au închinat Sfântului Ierarh, au fost unși cu untdelemn de la candela aflată lângă racla cu trupul plin de har al Sfântului Ioan Maximovici (raclă aflată în Catedrala Ortodoxă rusească “Holy Virgin Cathedral – Joy of all Who Sorrow” (Sfânta Fecioara – Bucuria celor necăjiți) din San Francisco. De asemenea toți cei prezenți au primit ca binecuvântare o iconiță a Sfântului Ioan Maximovici, având pe verso troparul acestuia și un CD care cuprinde material video despre viața Sfântului.

În numele Înaltpreasfințitului Ioan îi mulțumim Înaltpreasfințitului Kiril pentru neprețuitul dar pe care l-a făcut Eparhiei noastre, în special Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, nădăjduind ca Sfântul Ioan Maxi­movici să ne fie nouă tuturor mijlocitor, fierbinte rugător și călăuzitor pe calea mântuirii, adică spre Hristos, Arhiereul nostru cel veșnic.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan în fiecare miercuri la ora 17:00 se va săvârși în Catedrala “Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Sfântu Gheorghe, slujba Acatistului Sfântul Ioan Maximovici; în timpul acestei slujbe racla cu moaștele Sfântului Ioan va fi pusă în naos, spre închinare, în restul timpului această raclă urmând a sta pe Sfânta Masă.

TROPAR

„Slăvit urmaş al Apostolilor lui Hristos, trimis ai fost ca să ne izbăveşti pe noi, cei lipsiți de credință și cu inima răcită. Cu harul și nevoințele asceților din vechime înveșmântându-te, întru aceasta de la Dumnezeu tainele cele cerești ai primit. O, preabunule ocrotitor al orfanilor, care ai dat o speranță acestei lumi decăzute! O, luminatorule al lui Hristos, în zorii înfricoșătoarei Judecăți aprins! Roagă-te pentru noi, Sfinte Ierarhe și Părinte Ioane, să se aprindă și inimile noastre de flacăra iubirii salvatoare pentru Hristos și să se mântuiască sufletele noastre în vremurile de apoi.”

(pomenirea lui se săvârșește în data de 2 iulie)

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

consilier cultural

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail