Peste 100 de persoane, majoritatea tineri, au participat aseară, la un miting în centrul municipiului Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de intenţia companiei austriece Holzindustrie Schweighofer de a construi o fabrică de cherestea în localitatea covăsneană Reci.

Protestul a fost organizat de liderii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) care consideră că investiţia nu este în avantajul comunităţii locale, deoarece va afecta grav mediul înconjurător prin exploatarea ‘nemiloasă’ a pădurilor şi va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului.

“Această investiţie austriacă reprezintă un pericol chiar şi pentru siguranţa naţională a României. Trebuie doar să ne aducem aminte de dezastrele provocate de defrişările masive, iar în următorii zece ani aceste păduri vor fi rase de pe faţa pământului. Să nu uităm de inundaţiile care pot fi provocate în urma acestor tăieri masive de masă lemnoasă, de iminentul dezechilibru produs la nivelul ecosistemelor. Infiltrarea companiei austriece în judeţul Covasna nu reprezintă altceva decât falimentarea conştientă a unităţilor din industria prelucrării lemnului (…) şi redirecţionarea angajaţilor către oficiile de plasare a forţei de muncă”, a declarat Toke Ervin, preşedintele organizaţiei de tineret a PPMT Covasna.

Preşedintele organizaţiei PPMT Sfântu Gheorghe, Nemes Elod, a declarat pentru AGERPRES că mitinguri similare au avut loc marţi seară în alte 14 localităţi din judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi Satu-Mare, sub genericul “Salvaţi pădurile din Ţinutul secuiesc”.

Conducerea companiei austriece Holzindustrie Schweighofer a anunţat în luna martie că a început demersurile pentru construirea unei fabrici de cherestea în judeţul Covasna, pe care intenţionează să o pună în funcţiune anul viitor. Investiţia este preconizată la 150 de milioane de euro şi se vor crea circa 650 de locuri de muncă. Holzindustrie Schweighofer mai are patru fabrici de cherestea la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, iar cea mai mare parte din producţie este exportată pe piaţa asiatică, îndeosebi în Japonia.

Împotriva acestei investiţii s-au pronunţat şi mai multe organizaţii nonguvernamentale, care au lansat o petiţie online semnată până în prezent de peste 800 de persoane.

Printre susţinători se numără conducerea PSD Covasna, care afirmă că “este absurd să dai cu piciorul la 650 de locuri de muncă în plină criză” şi senatorul UDMR Covasna Olosz Gergely, care, de altfel, a adus investitorul austriac la Reci. Colegul său de partid, senatorul UDMR Klarik Laszlo este de părere că investiţia trebuie privită cu’responsabilitate şi prudenţă’, din perspectiva intereselor comunităţii locale pe termen lung.

Un studiu realizat de CCI Covasna relevă că fabrica de la Reci ar putea afecta maximum 50 de firme şi cel mult 440 de persoane, prin desfiinţarea locurilor de muncă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail