Conducerea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna a dat lămuriri în privința mirosului greu ce a putut fi simțit în ultimele zile în municipiul Sfântu Gheorghe.

În cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc vineri, directorul APM Covasna Gheorghe Neagu a explicat că mirosul înecăcios provine de la dejecţiile de păsări, care sunt împrăştie pe câmp pe post de îngrăşământ natural. Acesta a declarat că administratorii fermelor de pui numărul 3 și numărul 7 de la ieșirea din municipiu au trimis o notificare către APM Covasna, în care precizau că astfel de acțiuni vor continua până astăzi, 13 februarie (a.c.), astfel că mirosurile neplăcute ar putea fi simțite din nou.

„Cine are experienţă a putut să îşi dea seama că mirosul nu e nici de canal, nici de altceva, ci un miros de gunoi de pasăre. Dacă aţi observat, mirosurile apăreau doar seara şi dimineaţa, când ei au putut să intre în teren, pentru că la jumătatea zilei, când era cald, nu era posibil. (…) Am fost notificaţi că în perioada 10 – 13 februarie vor mai lucra. Sunt fenomene de scurtă durată, fără impact asupra sănătăţii. (…) Când împrăştii pe o suprafaţă, mii de tone, se formează un miros puternic. Acesta se simte mai ales când adie vântul dinspre Târgu Secuiesc către Sfântu Gheorghe.”, a explicat directorul APM Covasna.

Gheorghe Neagu a mai precizat că atâta vreme cât se vorbește despre agricultura ecologică și se doresc produse naturale, oamenii trebuie să accepte existența unor astfel de mirosuri. Directorul APM Covasna a explicat că, potrivit practicilor agricole, perioadele propice pentru împrăștierea dejecțiilor în vederea fertilizării solului sunt primăvara și toamna.

Rampa ecologică de la Câmpu Frumos – investiție de peste 100 de mii de euro

Potrivit conducerii APM Covasna, printr-o investiţie privată, în apropiere de municipiul Sfântu Gheorghe – la Câmpu Frumos a fost realizată o rampă ecologică pentru dejecţiile provenite de la fermele de pui. Rampa, care ar urma să fie pusă în funcțiune în primăvara acestui an, va putea stoca circa 5.000 de tone de gunoi.

„Este o platformă ecologică care se încadrează în normele europene. (…) Acum s-a turnat betonul. Încă nu este pusă în funcţiune, dar în primăvară, în martie – aprilie, va intra în funcţie. (…) Toate dejecţiile animaliere de la cele două ferme avicole se vor aduna aici, unde vor sta o perioadă, după care vor fi împrăştiate. (…) Platforma de la Câmpu Frumos va putea stoca circa 4 – 5 mii de tone de gunoi, dar mirosul se va simţi doar când vor fi împrăştiate pe câmp.”, a explicat Gheorghe Neagu, care a mai menționat că în comunele Ozun și Cernat există deja două astfel de platforme pentru dejecțiile animaliere, unde oamenii pot depozita gunoiul până la începerea campaniei agricole.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail