Pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, minivacanța a presupus mobilizare suplimentară și prezență sporită în stradă pentru ca cetățenii să petreacă în siguranță aceste zile libere. Acest obiectiv a fost atins, la nivelul județului Covasna fiind menținut un climat normal de ordine publică.

Efectivele MAI au fost prezente zilnic în teren pentru prevenirea faptelor nelegale favorizate de aglomerație și pentru a asigura intervenția în sprijinul cetățenilor în caz de nevoie, inclusiv în cazul unor urgențe medicale.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au acționat cu prioritate pentru menținera climatului de siguranță publică, pentru siguranța participanților la trafic și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

În perioada 01 – 07 ianuarie a.c. au fost efectuate peste 160 de intervenții la evenimente. Dintre acestea, 90% au fost semnalări ale cetățenilor prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Pentru menținerea climatului de siguranță publică au fost organizate și desfășurate 67 de acțiuni în cadrul cărora au fost constatate și sancționate 460 de fapte de natură contravențională, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de peste 260.000 de lei.

În planul siguranței rutiere, acțiunile polițiștilor au urmărit menținerea fluenței traficului și reducerea cauzelor generatoare de accidente rutiere grave, fapt ce s-a materializat în faptul că în această perioadă, pe drumurile din județ nu s-au înregistrat asemenea evenimente.

Pentru abateri constatate la regimul rutier au fost reținute 53 de permise de conducere, 16 dintre acestea pentru viteză excesivă. Tot pentru abateri la regimul circulației pe drumurile publice au fost retrase și 17 certificate de înmatriculare.

În ceea ce privește faptele de natură penală, în perioada menționată au fost sesizate 59 de infracțiuni, 21 dintre acestea fiind constatări din oficiu ale polițiștilor aflați în teren.

În această perioadă, în județul Covasna nu au fost înregistrate infracțiuni de mare violență sau care să afecteze în mod semnificativ climatul de siguranță publică. 

* * *

Pentru siguranța comunității peste 250 de jandarmi covăsneni au acționat pe raza județului nostru atât independent, cât și alături de celelalte structuri cu atribuții în domeniu, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică la manifestările cultural-artistice care au avut loc.

În această periodă nu au fost înregistrate incidente majore. Le mulțumim pe această cale celor care au respectat recomandările noastre și au ales să petreacă aceste zile libere în mod responsabil.

Au fost înregistrate 5 infracțiuni cu 5 autori și au fost aplicate amenzi în valoare totală de  18.800 lei.

Totodată, jandarmii au intervenit la 13 solicitări semnalate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

Jandarmii montani au acționat zilnic pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și pentru informarea și acordarea de sprijin turiștilor aflați pe traseele montane. Misiunile colegilor noștri din structurile montane s-au desfășurat fără probleme deosebite. 

* * *

Pe parcursul primei săptămâni din noul an, peste 100 de pompieri militari covăsneni s-au aflat zilnic la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor. Salvatorii covăsneni au gestionat peste 100 situații de urgență înregistrate în județ.

În această perioadă echipajele SMURD au fost solicitate să intervină în 49 de misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

În aceste zile, eforturile pompierilor s-au concentrat și asupra protecției comunităților și bunurilor acestora. Astfel, echipajele operative au intervenit în urma producerii a 13 incendii, 5 accidente rutiere ușoare și alte 5 situații de urgență.

Din nefericire, nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor a continuat să genereze pagube semnificative, iar două persoane și-au pierdut viața. La nivelul județului Covasna, principalele cauze ale incendiilor au fost foc deschis în spații închise, coșuri de fum amplasate sau neprotejate termic corespunzător, coșuri de fum necurățate, care au condus la acumularea de funingine și sisteme de încălzire amplasate necorespunzător.

Pentru prevenirea incendiilor, pompierii covăsneni recomandă cetățenilor:

  • Curățarea periodică a coșurilor de fum și verificarea integrității acestora;
  • Utilizarea surselor de căldură conform instrucțiunilor și respectarea distanțelor de siguranță față de materiale inflamabile;
  • Evitarea improvizațiilor la instalațiile electrice și a suprasolicitării acestora;
  • Supravegherea constantă a surselor de foc și evitarea utilizării lor în apropierea materialelor inflamabile;
  • Dotarea locuințelor cu stingătoare funcționale și asigurarea că membrii familiei cunosc modul de utilizare.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

IPJ Covasna- Comunicat de presă

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail