În fiecare dimineaţă primim rapoarte din presă sau din partea autorităţilor descentralizate ale ministerului cu privire la incidente cu urşi, iar prin cota de prevenţie trebuie să fie protejate zonele locuite, nu e nevoie să se transforme în cotă de vânătoare, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, la finele unei întâlniri ce a avut loc la sediul Rectoratului Universităţii Transilvania din Braşov.

„Nu există dimineaţă în care să nu primim rapoarte din presă sau din partea autorităţilor descentralizate ale ministerului cu privire la incidente cu urşi, de cele mai multe ori. Mai rar, cu lupi. În momentul de faţă, la minister, cea mai mare presiune şi cea mai mare problemă este generată de această specie strict protejată, ursul brun. Săptămânile trecute a curs foarte multă cerneală pe această temă. Trebuie clarificat un lucru: singura instituţie responsabilă care trebuie să găsească soluţii este Ministerul Mediului, în cazul acestei specii. Responsabilitate va fi tot timpul la instituţiile statului, nu la un agent sau altul. Intervenţiile pentru a proteja viaţa umană şi bunurile trebuie să continue. Ministerul şi instituţiile din subordine trebuie să găsească o soluţie, de fiecare dată să intervină prompt, mult mai prompt decât în momentul de faţă. În prezent, procedura este extrem de birocratică. O solicitare de intervenţie trimisă în martie, până parcurge toate etapele şi se completează dosarul, ajunge pe masa ministrului în mai sau iunie. Normal să apară întrebarea ‘De ce vrei să intervii de urgenţă într-un caz de atac de urs care a avut loc în martie?’. Această procedură trebuie simplificată, trebuie mai multă putere de decizie la nivel local, astfel încât intervenţia să fie imediată, ca la ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – n. r.)”, a spus Tanczos.

Acesta a subliniat că acea cotă de prevenţie nu trebuie transformată în cotă de vânătoare, deoarece menirea ei este să asigure casele şi viaţa oamenilor.
„Prevenţia trebuie să vină în sprijinul oamenilor şi să protejeze zonele locuite. Acea cotă de prevenţie trebuie să asigure casele, viaţa oamenilor, şcolile şi acel habitat al omului. Cota de prevenţie nu trebuie dusă în pădure, nu trebuie transformată în cotă de vânătoare. Săptămâna viitoare am pe masa mea o analiză a legislaţiei actuale pentru a modifica câteva elemente şi a face intervenţia intervenţie şi prevenţia prevenţie, astfel încât să nu mai avem asemenea discuţii. Într-un sat sunt 20-30 de dosare de pagubă, sunt zeci de gospodării atacate şi noi intervenim la trei, patru luni distanţă, încercând să protejăm oamenii şi după aceea avem discuţii interminabile şi în presa naţională şi internaţională dacă acela a fost ursul care a venit sau a plecat, a intrat sau nu a intrat. Este extrem de greu să intervenim prompt astăzi, dar se poate. Au fost cazuri de relocare care s-au făcut în 24 sau 48 de ore, acolo unde pericolul era iminent şi ursoaica era cu puii pe un teren de fotbal la Izvorul Mureşului, şi sunt situaţii când ursul vine şi pleacă şi se trezesc oamenii cu paguba dimineaţa. Adună documente, vin şi solicită intervenţie şi asociaţia de vânătoare sau Jandarmeria încearcă să facă ce poate”, a afirmat demnitarul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a participat, vineri, la sediul Rectoratului Universităţii Transilvania din Braşov, la o întâlnire tehnică în care s-a discutat planul de elaborare şi implementare al Strategiei Forestiere Naţionale.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail