Ministrul Economiei, Radu Miruță, a afirmat joi, 10 iulie, că nu se simte confortabil să facă parte dintr-un guvern care le comunică cetățenilor necesitatea creșterii impozitelor, în timp ce conducătorii companiilor de stat aflate sub autoritatea sa primesc salarii de peste 50.000 de lei pe lună „fără a aduce contribuții semnificative”.
„Nu pot să spun că sunt liniștit într-un guvern care spune oamenilor că trebuie să le crească taxarea, însă în același timp, în parohia mea să fie salarii de 50.000 lei date unor oameni care nu livrează absolut nimic. Deci, aici o chestiune care este în responsabilitatea mea să o rezolv”, a declarat Radu Miruță la Digi24.
El a mai spus că va rezolva această problemă până la finalul lunii iulie, când trebuie să fie gata al doilea pachet cu măsuri de austeritate.
„O categorie se poate rezolva mai repede pentru că n-au reușit să finalizeze concursurile, acele selecții prefăcute, de fapt, prin care se pun oamenii aceștia acolo și le opresc. Pot să facă asta și s-a întâmplat deja. Însă sunt și cei care au contractele betonate”, a afirmat Miruță.
Acesta a dat apoi exemple de creșteri de indemnizații în companiile de stat în plină criză bugetară: la „Societatea Națională a Apelor Minerale S.A. s-a modificat indemnizația directorului în aprilie 2025 la 41.509 lei”, la „Loteria Română – 38.700 de lei, modificată în iulie anul trecut”, și la „Institutul de Cercetări și Transporturi – indemnizație de 53.000 de lei”.
„În primul rând, coborâm pragul maximal. Ei își dau salariile respectând legea. Directorii au voie să aibă până la de șase ori salariul mediu din compania respectivă. Modificăm legea, ordonanța de urgență a guvernului, astfel încât să coborâm bariera până la care se pot ei lăfăi în acei bani”.
El a mai spus că măsurile pe care le va lua vor fi făcute în așa fel încât să nu poată fi contestate în justiție.
„Când se constată un prejudiciu, poți să invoci recuperarea prejudiciului, care e indubitabil: am avut o salină, nu o mai avem, iar atunci nu mai e o chestiune de apreciere. Legea spune că în momentul respectiv se ia act de revocare. Adică, ministerul nu mai analizează dacă și-au făcut treaba sau nu și-au făcut treaba, ci ministerul constată că este un prejudiciu și legea îți dă posibilitatea să iei act de revocarea conducerii. Mergi pe traseul acesta, care este foarte sigur.”
Sursa https://ziare.com/
Sursa foto: https://economedia.ro/