La propunerea Ministerului Sanătății, Guvernul a aprobat recent o Hotărâre de Guvern care prevede reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și finanțat din bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control a nivelului glicemiei.
Potrivit Centrului Național de Evaluare și Promovare a stării de Sănătate, diabetul este o boală cronică şi care netratată poate duce la complicaţii grave şi chiar deces. Pacienţii cu diabet sunt nevoiţi să-şi măsoare glicemia, uneori zilnic, să-şi administreze medicaţia, să facă exerciţii fizice regulate şi să-şi ajusteze dieta.De aceea, educaţia pentru sănătate este foarte importantă pentru aceşti pacienţi, atât în controlul şi monitorizarea bolii, cât şi în prevenirea sau amânarea complicaţiilor.
În timp ce Organizația Mondială a Sănătății previzionează că în anul 2030, diabetul va deveni a șaptea cauză de deces în rândul populației Globului, în România, aproximativ 11% din populație este diagnosticată cu această boală, însă numărul diabeticilor ar putea fi chiar mai mare, întrucât în multe cazuri diabetul zaharat poate să rămână nediagnosticat.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică a Județului Covasna, la sfârșitul semestrului I al acestui an, în evidențele Direcției figurau 7348 de bolnavi de diabet, cu 87 mai puțini față de anul trecut și cu 100 mai puțini față de anul 2017.
În vederea îmbunătățirii stării de sănătate, creşterii speranţei de viaţă a bolnavilor de diabet zaharat, precum si asigurării accesului la tratament al bolnavilor cu diabet zaharat, Ministrul Sănătății publice și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au emis, în anul 2006, un ordin privind aprobarea organizării și desfășurării Programului Național de Diabet Zaharat.
Potrivit unui comunicat e presă emis de către Ministerul Sănătății, la propunerea acestei instituții, Guvernul a aprobat recent o Hotărâre de Guvern care prevede reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și finanțat din bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control a nivelului glicemiei.
Astfel, structura Programului național de diabet va cuprinde de acum două subprograme distincte:
Subprogramul de diabet zaharat tip 1;Subprogramul de diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice şi diabet gestațional.
În cadrul conferinței de presă ce a avut loc joi, 13 septembrie,ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat: „În primul rând, măsura aprobată de Guvern astăzi va duce la o îmbunătățire a calității vieții pacienților care suferă de această afecțiune. De asemenea, pe termen lung, estimăm și o scădere a costurilor pentru tratamentele complicațiilor acute și cronice cauzate de lipsa unei monitorizări optime a valorilor glicemiei.”
De asemenea, actul normativ reglementeză cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Se estimează că printre beneficiarii acestor dispozitive sunt și 3600 de copii.
Controlul optim al nivelului glicemic al pacienților cu diabet zaharat tip 1 este esențial pentru a evita riscul de apariție a complicațiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat.Pacienţii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, după cum se mai arată în comunicatul de presă.
Oana-Mihaela Costache