Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că săptămâna viitoare ar putea fi prezentată noua structură organizatorică a direcţiilor de sănătate publică de la nivelul judeţelor, care să intre în vigoare după 1 noiembrie, potrivit căreia o parte dintre atribuţii să rămână la minister, iar alta la nivelul autorităţilor publice judeţene.
„Săptămâna viitoare , probabil, dacă vom avea timp, cu toate deplasările pe care le avem în ţară, vom pune în lumina reflectoarelor o nouă structură organizatorică a unei direcţii de sănătate publică judeţene, care va cuprinde două componente: una care va rămâne la Ministerul Sănătăţii, iar o alta care va fi transferată consiliilor judeţene. Componentă înseamnă atribuţii, compartimente, funcţionalităţi, tot, urmând ca între timp să schimbăm legea prin care să putem să facem transfer de autorităţi descentralizate către autorităţile publice locale, pentru că legea astăzi nu ne permite. Nici nu putem face o astfel de modificare legislativă prin ordonanţă de urgenţă pentru că ne interzice Constituţia, şi atunci trebuie să facem proiect de lege”, a afirmat Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a spus că adoptarea acestor modificări legislative nu va fi o problemă dat fiind faptul că USL are 70% în Parlament şi crede că un astfel de proiect de lege ar putea trece prin forul legislativ în trei săptămâni sau o lună.
„Sper ca undeva la sfârşitul lunii octombrie să avem totul terminat şi după 1 noiembrie să facem această reorganizare. O componentă va rămâne la noi, un va fi pregătită pentru transfer. Şi vrem de acum să pregătim sistemul, să se ştie exact ce rămâne la noi şi ce va pleca şi să aşezăm toate aceste lucruri în normalitate”, a spus Eugen Nicolăescu.
El a subliniat că se impune să fie transferate mai multe activităţi de la Ministerul Sănătăţii pentru că sunt specifice autorităţilor locale, urmărindu-se o descentralizare reală.
„Este un sistem comunist, de 70 de ani. Cred că totuşi ne-am cam săturat să rămânem cu structurile comuniste. Haideţi totuşi să ne ducem către structuri mai moderne, mai flexibile, mai normale, mai apropiate de comunitate. De unde să ştiu eu, de la Bucureşti, cum se face autorizarea unui restaurant? De ce să o fac eu? Să o facă CJ pentru că ştie ce se întâmplă în judeţ. Poate că ştie mult mai mult decât mine foarte multe elemente, pe care eu trebuie să le cer. De ce să fac lucrul acesta? Poate să facă foarte bine comunitatea locală şi multe altele”, a precizat Eugen Nicolăescu.
AGERPRES