Senatorul PNL Covasna Marius Obreja a declarat vineri că Ministerul Sănătăţii evaluează costurile redeschiderii Centrului de patologie neuromusculară de la Vâlcele, care a fost închis în vara anului 2011 şi mutat la Întorsura Buzăului.

Marius Obreja a afirmat, într-o conferinţă de presă, că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a pronunţat în favoarea redeschiderii acestui spital, precizând că în prezent se fac evaluări legate de volumul investiţiilor necesare pentru repunerea acestuia în funcţiune.

„În momentul de faţă se face o analiză tehnică şi financiară care va fi gata, după ştiinţa mea, în aproximativ două săptămâni. Se aşteaptă rezultatul acestei evaluări, în funcţie de care se va lua o decizie”’, a declarat senatorul Marius Obreja.

El a spus că redeschiderea spitalului de la Vâlcele nu va atrage nicidecum după sine închiderea celui de la Întorsura Buzăului, subliniind că nici ‘comunitatea locală nu va fi afectată’.

Centrul de patologie neuromusculară din Vâlcele, singurul cu acest profil din ţară, a fost închis în urmă cu doi ani în ciuda protestelor pacienţilor şi personalului medical, care au fost mutaţi la Întorsura Buzăului unde exista un spital nou, în c
are se investiseră aproape trei milioane de euro, dar care nu funcţiona deoarece nu avea dotarea necesară şi nici medici.

Deşi condiţiile de cazare de la Întorsura Buzăului sunt superioare celor de la Vâlcele, conducerea Asociaţiei Distroficilor Muscular din România a cerut redeschiderea fostului spital, invocând în principal lipsa unor facilităţi, a unei clime adecvate, a izvoarelor de apă minerală şi a spaţiilor de petrecere a timpului liber în natură. A fost invocată şi existenţa unui centru pentru persoanele cu dizabilităţi construit la Vâlcele cu sprijinul unor parteneri străini.

Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, fost primar al comunei Vâlcele, a declarat că clădirea spitalului s-a degradat în perioada în care nu a mai fost folosită, dar nu semnificativ, prin urmare repunerea în funcţiune nu ar necesita fonduri foarte mari.

În România există circa 35.000 de bolnavi cu distrofii musculare, o boală patologică degenerativă ce nu are leac, dar care poate fi ameliorată prin tratament adecvat.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail