Vasile Neagovici, preşedintele Sanitas Covasna, Cristian Cimpoi,  managerul Spitalului de Cardiologie din Covasna  şi Agoston Laszlo, directorul DSP Covasna,  au purtat marți, la București, discuții cu reprezentanții   Ministerul Sănătăţii  ce au avut ca temă  posibilatea redeschiderii Centrului de patologie neuro-musculară „Dr. Radu Horia ” din Vâlcele, închis în urmă cu patru ani.

 „A fost o discuţie foarte serioasă în care ni s-a spus că intenţia Ministerului este să redeschidă activitatea ca secţie exterioră, dar pentru a aloca nişte sume destul de mari pentru investiţie,  trebuie să fie stabilite clar care vor fi sursele de alimentare cu apă, în primul rând, și canalizare,  ca să poţi fi acreditat ca unitate sanitară ”,  declarat  Vasile Neagovici.

Urmează o lună de investigaţii şi rapoarte

Potrivit acestuia, în următoarea lună se vor realiza mai multe studii, pentru ca Ministerul să poată decide dacă spitalul dinVâlcele, singurul spital de acest gen din ţara noastră, care a funcţionat zeci de ani în clădirea acum părăsită, să poată fi redeschis în beneficiul pacienţilor distrofici.

 „Urmează să mai mergem noi la Ministerul Sănătăţii . Va trebui să facem o fundamentare, un studiu de fezabilitate pe clădire, după aceea trebuie luate în considerare toate aspectele necesare pentru a redeveni spital- care ar fi impactul financiar, apă, canalizare, sistem de încâlzire, părerea pacienţilor, părerea salariaţilor. Ar trebui să facem nişte materiale şi să revenim la Bucureşti, cam peste o lună, împreună cu Maria Teodorescu de la distrofici (n.red.- Asociaţia Distroficilor Musculari din România-ADMR) şi să tragem acolo nişte concluzii clare”, a explicat Vasile Neagovici.

Acesta a menționat că  discuţiile cu reprezentanții Ministerului Sănătății  au pornit de la principalul factor care împiedică desfşurarea activităţii unei unităţi spitaliceşti, şi anume racordarea la reţeaua de apă. Lipsa apei la robinet, spune acesta, este cel mai important  aspect pe care reprezentanţii Ministerului l-au adus în discuţie, fără de care spitalul nu poate fi finanţat pentru a fi renovat şi repus în funcţiune.

În momentul desfiinţării spitalului, s-au luat, printre altele şi robineţii

Contactat telefonic, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu, a explicat de ce spitalul nu mai are apă la robinet, în momentul de faţă: „Apă la robinet nu mai curge, pentru că în momentul desfiinţării spitalului, s-au luat, printre altele şi robineţii. Pe lângă balustradă, calorifere, pe lângă devalizarea şi vandalizarea clădirii de către cei care l-au preluat la vremea respectivă, adică fosta conducere a spitalului de la Covasna, s-a luat tot, şi ce trebuia şi ce nu trebuia.

Într-adevăr, localitatea Vâlcele nu dispune în momentul de faţă de reţea de apă, pentru că aşa suntem noi, mai puţin băgaţi în seamă de autorităţile judeţului şi ale ţării, însă acest spital, acest centru, a funcţionat zeci de ani la Vâlcele, cu apă la robinet şi cu sistem de filtrare a apei. Apa venea dintr-un izvor de sus din pădure care se capta într-o fântână şi apoi într-un bazin sus, în podul spitalului,  care mai există şi acum şi care trebuie racordat la o instalaţie care să filtreze apa. Deci, spitalul are sursă de apă. Că nu este apă de la Olt, sau din Dâmboviţa, dar este o apă de izvor. Nu este sursă de aducţiune de apă. Noi am avut un proiect depus, dar la vremea respectivă nu aveam culoare politică agreată de cei care erau la centru, aşa că ne-au respins proiectul. Acum suntem în faza şi în discuţiile de a aduce apa de la Sfântru Gheorghe.”

Ministerul se îngrijorează că instituţiile nu au rampe de acces, dar au închis unicul centru pentru distrofici din ţară

Viceprimarul comunei Vâlcele s-a declarat extrem de nemulţumit de atitudinea Ministerului faţă de problema spitalului pentru distrofici, în contextul unei vizite primite din partea a două persoane care au măsurat rampa de acces în primărie.

Acesta a spus că nu acţiunea  celor două persoane o consideră deranjantă, ci mentalitatea conform căreia se fac aceste controale la rampele de acces: „Forurile României cer ca toate insituţiile publice să aibă rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, însă, eu ca guvern desfiinţez unicul Centru de patologie neuro-musculară. Asta e preocuparea celor care conduc ţara asta? Să facă rampe de acces?”, a spus indignat edilul.

Acesta este de părere că dacă se vrea,  se poate  readuce spitalul în comuna Vâlcele, mai ales că primăria a avut grijă în cei patru ani de clădirea lăsată în paragină, reparând chiar şi acoperişul cu forţe proprii, în condiţiile în care clădirea aparţine de Spitalul de cardiologie din Covasna, adică este proprietatea statului. Ca o ultimă alternativă pentru clădirea abandonată, primăria ar fi fost dispusă să o preia, numai să-i dea o utilitate şi să nu ajungă o ruină, la fel ca multe alte clădiri din comună, potrivit celor declarate de domnul viceprimar.

Nicolaie Cucu  a mai spus că primăria sprijină cu ce poate redeschiderea spitalului din Vâlcele, şi crede că Asociaţia distroficilor, care are sediul tot la Vâlcele, ar putea să-l mobileze după ce Ministerul îl repară din punct de vedere tehnic, întrucât ADMR a primit ajutoare sub forma unor paturi de foarte bună calitate din mai mulţe ţări vestice, care pot fi folosite fără probleme.

. .

Centrul de patologie neuro-musculară „Dr. Radu Horia ” din Vâlcele a fost transformat într-o secţie a Spitalului de cardiologie „Dr. Benedek Geza” din Covasna, și  îşi desfăşoară activitatea la Întorsura Buzăului,  de aproximativ 4 ani, după ce Guvernul Boc a închis şi restrâns activitatea mai multor spitale din România.

În  luna iulie 2013, senatorul PNL Covasna Marius Obreja declara că  Ministerul Sănătăţii evaluează costurile redeschiderii Centrului de patologie neuromusculară de la Vâlcele, ministrul de resort de la acea vreme, Eugen Nicolăescu, pronunțându-se  în favoarea redeschiderii acestui spital. „În momentul de faţă se face o analiză tehnică şi financiară care va fi gata, după ştiinţa mea, în aproximativ două săptămâni. Se aşteaptă rezultatul acestei evaluări, în funcţie de care se va lua o decizie. Redeschiderea spitalului de la Vâlcele nu va atrage nicidecum după sine închiderea celui de la Întorsura Buzăului’, declara  senatorul Marius Obreja.

Cele „ aproximativ două săptămâni” s-au transformat în doi ani, dar să fim optimiști și să sperăm că în cazul redeschiderii Centrul de patologie neuro-musculară „Dr. Radu Horia ” din Vâlcele se merge după proverbul „ mai bine mai târziu decât niciodată”.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail