Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/ va demara, la sfârșitul lunii noiembrie, consultări și dezbateri referitoare la elaborarea pachetului de măsuri privind managementul

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis  ieri AGERPRES, consultările se vor desfășura în perioada 24 noiembrie — 4 decembrie în 17 județe ale țării, unde vor fi prezenți ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, și secretarul de stat Anne Jugănaru, împreună cu echipele de experți care au lucrat la elaborarea pachetului de măsuri.

Ministrul Attila Korodi va fi prezent în județele Suceava, Mureș, Harghita, Bacău, Prahova, Vrancea și Covasna, în timp ce secretarul de stat Anne Marie Jugănaru va participa la dezbaterile din județele Maramureș, Bistrița, Neamț, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea și Argeș.

La dezbateri vor participa reprezentanți ai autorităților publice, centrale și locale, gestionari de fonduri cinegetice, organizații neguvernamentale, universități, experți în domeniu.

Ministerul Mediului a finalizat pachetul de măsuri menit să îmbunătățească managementul populației de urs brun din România, iar noua viziune are în vedere să reducă nivelul conflictelor înregistrate în ultima perioadă în regiunile vulnerabile și să asigure statutul favorabil de conservare al speciei, conform obligațiilor care derivă din Directiva Habitate.

Campania națională va demara cu o conferință națională programată pentru data de 20 noiembrie 2014 în București, la care vor fi invitați reprezentanții mass-media, precum și toate părțile interesate. În cadrul evenimentului, va fi prezentată, în premieră, viziunea MMSC asupra managementului populației de urs brun din România, dar și documentul care va fi supus consultării publice.

Conform datelor oficiale, 45% din populația totală de urs brun din Europa, mai puțin Rusia, se găsește în România și Ucraina. Dacă în trecut specia Ursus arctos a fost larg răspândită în Europa, în prezent situația este dramatică: specia a dispărut aproape complet în Austria, Germania sau Elveția, iar vestul și centrul Europei nu mai au populații stabile și sănătoase de urși bruni.

În zona Maramureșului, există între 200 și 250 de indivizi de urși, în timp ce în Ucraina estimarea arată un număr între 180 și 220 de urși.

La nivel național, statistica relevă o populație de circa 6.000 — 6.500 de urși, zonele cu densitatea cea mai mare fiind Brașov, Covasna, Harghita, Vrancea, Mureș, Bistrița.

Agerpres

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail