Centrul de Cercetări Subacvatice al județului Covasna a anunțat ieri că va lansa o serie de mini-cursuri ce vor avea ca temă gestionarea stresului provocat de Coronavirus, dar nu numai.

Este vorba despre clipuri video realizate de managerul Departamentului de Terapii Speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice, Szabó Jenő .

„De ce cred că este nevoie de acest minicurs?
Pe lângă factorii de stres negativ externi <<obișnuiți>>, cum ar fi stresul financiar, de la locul de muncă, creșterea copiilor etc., stresul cauzat de apariția și răspândirea infecției cu Coronavirus se pare că a crescut nivelul pe care, fără sprijin, majoritatea oamenilor îl pot ține sub control. Care este scopul acestor cursuri? Formarea unor deprinderi pentru controlul stresului negativ, prin exersarea unor exerciții simple. Fiecare exercițiu se va clădi pe cel anterior, formând cu timpul reflexe, care devenind automatisme, vor funcționa la nevoie.”- a explicat Szabó Jenő.

Clipurile, cu o durată de aproximativ 5 minute, vor fi postate săptămânal, pe pagina de Facebook – Dr. Peștișor, începând de săptămâna viitoare. Fiecare dintre acestea va cuprinde prezentarea unei aplicații practice, dar și a bazei științifice a acesteia.

„Foarte mulți ani, 27 de ani, am predat managementul stresului, diferitelor cadre militare, ba mai mult, în 2006 am și scris o carte pentru Ministerul de Interne, care este manualul de pregătire pentru intervenții și acțiuni de salvare în mediul acvatic. Aceste exerciții pe care le-am predat timp de 27 de ani, nu sunt complicate, nu sunt grele, doar că trebuie repetate. De aceea, am decis (…) să vă implicăm și pe voi, dragi părinți și dragi copii, în aceste cursuri, astfel că până la Paști, în fiecare vineri seara, să difuzăm câte un modul cu exerciții practice”- a explicat Szabó Jenő.

Acesta are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992. A fost membru în mai multe expediţii de cercetare și a fost conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică.

El a amenajat, cu ani în urmă, la Dalnic, un lac artificial, unde a înființat, apoi „o școală subacvatică” destinată copiilor surdo-muți, care prin audiții subacvatice reușeau să deslușească și să articuleze cuvinte. Tot acolo, a înființat Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna. Derulează atât proiecte ce implică terapii combinate, sub genericul „Dr. Peștișor”, dar nu numai, proiecte și activități de „(re)echilibrare în 3 pași (Conștientizare, Acțiune, Schimbare), dedicate adulților ce vor să-și regăsească starea de bine în plan personal și profesional,” dar și activități interactive, la lacul de la Dalnic.
De altfel, participanții la mini-cursurile online anunțate astăzi vor avea șansa de a fi invitați la Dalnic, pentru a face cunoștință cu echipa Centrului de Cercetări Subacvatice.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail