O nouă expediție la „CRUCEA COMEMORATIVĂ A EROILOR ROMÂNI DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL” va fi organizată joi, 20 iunie, în cadrul căreia militari din garnizoana Sfântu Gheorghe „vor arbora drapelul național al României, lângă acest monument plin de semnificații istorice”, a transmis lt.col Mihai- Liviu Gaiță, comandantul Unității Militare Arcuș.

Potrivi acestuia, la expediția care  face parte din programul activităților ce marchează sărbătorirea „ZILEI DRAPELULUI ROMÂNIEI” sunt așteptați să participe și alte persoane din județul Covasna, în afară de militari.

Pentru desfășurarea în condiţii foarte bune a activităţii, omagierea eroilor ce s-au jertfit pentru unitatea, independenţa și suveranitatea patriei, precum și promovarea unui stil de viaţă sănătos, invităm pe această cale populaţia civilă a municipiului Sfântu Gheorghe și judeţului Covasna să participe alături de noi în această expediţie. Având în vedere că că dificultatea traseului este una scăzută, personalul care dorește să ni se alăture poate veni însoțit și de către membrii familiei sau alte cunoștințe din mediul civil.”, se menționează în comunicatul transmis către Mesagerul de Covasna.

Lt. col. Liviu Gaiță, comandantul Unității Militare  Arcuș, ne-a comunicat că  plecarea se face  joi, 20 iunie,  ora 7.00, de la sediul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din Sf.Gheorghe, pe următorul traseu: Chichiș, Hărman, Brașov, Predeal, Azuga, Bușteni, Sinaia, Cabana Dichiu, Complexul  sportiv Național Piatra Arsă.

 Acesta a precizat că „ plecarea din locația și la ora menționată, precum și itinerarul propus nu sunt obligatorii, rămân la latitudinea participanților”,  ci „esential este ca toți participanții să fie prezenți la ora 8.45 în parcarea Complexului  sportiv Național Piatra Arsă.

Marșul pe jos se execută începând cu ora 09.00, pe următorul traseu: Complexul Sportiv Național Piatra Arsă, Cabana Babele, Crucea Eroilor, Brâna Mare a Caraimanului, Cabana Caraiman, Complexul Sportiv Național Piatra Arsă”, mai arată sursa citată

Informații suplimentare  legate de  desfășurarea miniunii , respectiv hrană, echipament adecvat, asigurare materială, prim-ajutor etc. pot fi obținute, telefonic, de la coordonatorul expediției, locotenent-colonelul Liviu Gaiță , telefon 0744-341.543.

Drapelul Tricolor, purtat în rucsac către vârf de munte, care va fi  desfășurat  preț de câteva minute la „Crucea Comemorativă a Eroilor Români din Primul Război Mondial”,  va fi ridicat pe catarg, la Sfântu Gheorghe, de „Ziua Drapelului Național” care va fi marcată la data de 26 iunie.

***

Crucea Eroilor,  ridicată pe șaua Caraimanului, spre Valea Seacă, este încastrată în stâncă și alcătuită din profile de oțel îmbinate prin nituire. Construcția a durat 2 ani și 4 luni datorită complexității operațiunilor, a condițiilor naturale și mai ales a dificultăților în ceea ce privește transportul materialelor. Profilele metalice au fost duse cu ajutorul carelor cu boi, iar zecile de mii de nituri, lemne, alte structuri, de la gara Bușteni la Fabrica de celuloză, iar de acolo cu funicularul, apoi, pe cărări destul de periculoase spre amplasamentul crucii, cu măgari, cai și mulți voluntari veniți din București, Brașov și Sibiu. Inaugurarea și sfințirea crucii s-au făcut pe 14 septembrie 1928, în Ziua Sfintei Cruci. Crucea are înălțimea de 39,37 metri, inclusiv soclul de 7,9 metri, fiind construită la altitudinea de 2.291 metri. Lungimea brațelor este de 14,97 metri, iar stâlpul central are o lățime de 2 metri. În soclul de beton armat s-a instalat un generator care a permis iluminarea crucii. În 1939 sistemul a fost refăcut și racordat la rețeaua națională, pentru alimentarea a 120 de becuri amplasate pe structura crucii.În momentul inaugurării Monumentului Eroilor, acesta reprezenta cea mai înaltă structură metalică din Europa. Ea a fost comparată de-a lungul timpului ca realizare inginerească și simbolistică cu turnul Eiffel din Paris, cu Statuia Libertății din New York, cu Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, respectiv cu Coloana fără de sfârșit de la Târgu Jiu, potrivit prof. drd. Florentina Teacă.

La inițiativa și sub supravegherea covăsneanului Codrin Munteanu, fost secretar  general al Ministerului Apărării Naționale, Crucea Eroilor de pe Caraiman a fost  reabilitată. În data de 30 noiembrie 2020,  de  Ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, Ministerul Apărării Naționale a organizat ceremonialul militar și religios de Resfințire a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial, de pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi.

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail