Două studente din Statele Unite ale Americii au pornit într-un tur pe bicicletă, de la coasta atlantică a Franței până în România, pentru a ajuta copiii români care suferă de cancer și boli ale sângelui. Cele două vor ajunge în România, astăzi, 13 iulie, și vor fi întâmpinate de covăsneanul Kiss Laszlo, reprezentant al Asociației Române de Hemofilie, care le va însoți apoi, pe bicicletă, până în județul Brașov.
. . Ashlyn Angell și Kaitlin Frey sunt două tinere din Raleigh, North Carolina, USA, Ashlyn este studentă la drept la University of Michigan Law School, iar Kaitlin este studentă la medicină, la UNC Chapell Hill. Cele două au pornit într-un tur pe bicicletă, de la coasta atlantică a Franței până la Marea Neagră- în România, pentru a ajuta copiii români care suferă de cancer și boli ale sângelui.
Călătoria lor este autofinanțată, însă prin intermediul unei platforme online (https://www.gofundme.com/wheretwopedal), cei care doresc, pot face donații în vederea susținerii acestei inițiative. Banii strânșivor fi donați Asociației <<S.T.A.R. Children Relief>>și Asociației „Împreună pentru o rază de speranță”- care organizează activități terapeutice pentru copiii cu hemofilie și cancer, din România. Practic, fondurile strânse vor fi folosite pentru organizarea unei tabere de vară – intitulate „Rază de speranță” („Camp Ray of Hope”) – special pentru acești copii, la Sâmbăta de Sus. Acolo, micuții participă la diverse activități menite să îi facă să se bucure de copilărie și să uite de boală.
„Ne-am bucurat foarte mult că aceste tinere ne-au ales pe noi, că au ales să facă această excursie în lungul Europei pentru organizația noastră, ne-am bucurat foarte mult de dorința lor de a sprijini copiii care suferă de hemofilie, cancer și alte boli grave. Hemofilia este o boală rară, multă lume nu știe detalii despre aceasta și sper ca această inițiativă să ajute acești copii care vin în tabăra noastră și astfel se pot bucura de o copilărie așa cum ar trebui să fie copilăria. Prin intermediul taberelor noastre, ne propunem să îi ajutăm să uite de boală, de suferințe. Avem medici aici, dar nu îi numim medici, ci prieteni. Sigur, copiii care au tratament trebuie să îl facă și pe parcursul taberei, dar le este mai ușor să facă tratamentul, în acest mediu (…). Absolut toți banii strânși vor fi folosiți pentru a asigura continuitatea acestei tabere.În paralel, și noi strângem fonduri pentru a organiza taberele. Acesta este al 11 –lea an în care le organizăm. Eu mă ocup tot programul, în Statele Unite. Este un program tematic, în fiecare an este altfel și eu mă ocup de toată organizarea, de finanțare, de obținerea de medicamente (n.r.- pentru copiii din tabără) și aș dori să menționez că avem o organizație-<< AmeriCares>>- care ne furnizează un medicament pentru hemofilici, de 11 ani (…)”.- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, Adriana Henderson, fondatoarea Asociației <<S.T.A.R. Children Relief>>, a Asociației „Împreună pentru o rază de speranță” și a taberelor „Champ Ray of Hope”).
Ashlyn Angell și Kaitlin Frey și-au început călătoria caritabilă în urmă cu peste o lună. Pe platforma online prin intermediul căreia și-au promovat inițiativa, tinerele precizează că sunt prietene încă din liceu și că au decis să renunțe la locul lor de muncă, să vadă un pic lumea și să dăruiască ceva acesteia. Astfel, cele două vor trece, pe bicicletă, prin Franța, Elveția, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația și Serbia.
Covăsneanul Kiss László sprijină inițiativa
Tinerele vor ajunge în România, astăzi, 13 iulie, și vor fi întâmpinate, la vamă, de covăsneanul Kiss László, reprezentant al Asociației Române de Hemofilie, care le va însoți apoi, până la Sâmbăta de Sus, unde se vor întâlni cu copiii din tabără, cu personalul medical, precum și personalul asociației „S.T.A.R. Children Relief ” și a taberei„Camp Ray of Hope”. Covăsneanul va parcurge aproximativ 500 de kilometri pe bicicletă, pentru a susține inițiativa celor două studente din SUA.
„Eu sunt voluntar în Asociația Română de Hemofilie și am aflat de această inițiativă prin intermediul doamneiAdriana Henderson, fondatoarea Asociației <<Împreună pentru o rază de speranță>> (Asociația „Împreună pentru o Rază de Speranță” fiind omoloaga „S.T.A.R.Children Relief” din SUA) și a taberei cu același nume. Prin asociația menționată, dânsa organizează în fiecare an, pentru copiii cu hemofilie o săptămână de activități și pentru cei cu cancer, încă o săptămână, de activități- în tabere de vară. Acum, o astfel de tabără este organizată la Sâmbăta de Sus (…). Practic, cele două studente din SUA, strâng bani pentru această tabără. Ele vin aici, din Normandia, de pe plajele Atlanticului, către Sâmbăta de Sus, pe banii lor, iar prin acest traseu – pentru fiecare kilometru primind bani de la sponsori – strâng fonduri pentru a susține tabăra și pentru a sprijini continuitatea acesteia (…). Practic, donațiile strânse în cadrul campaniei lansate de Ashlyn Angell și Kaitlin Frey, vor susține tabăra Asociației <<Împreună pentru o Rază de Speranță>>, deci vor ajunge în contul Asociației.” – a declarat Kiss László.
El a menționat că dorește să le însoțească pe acestea pe traseu, pentru ca ele să nu întâmpine greutăți sau neplăceri, dar și pentru a susține eforturile lor, în calitate de părinte.
„Pentru că știu că nu prea există în România piste de biciclete – doar în orașe dacă există – deci, la granițele României se opresc toate pistele de biciclele – m-am gândit să le însoțesc până la tabără pe aceste fete (…), pentru a nu întâmpina greutăți pe traseu. Totodată, apreciez efortul lor! Fiecare efort contează pentru acei copii. Și copilul meu are hemofilie în formă severă și apreciez și ca și părinte ceea ce fac aceste tinere și am spus că trebuie să mă implic și eu în felul meu în această acțiune și am discutat și cu doamna Adriana Henderson despre acest lucru.”- a spus Kiss László.
Acesta a pornit ieri pe traseu, iar astăzi se va întâlni la Cenad, cu cele două tinere.
„Mă urc în tren la Brașov, la 16:30. Cobor la Arad la 1:30 noaptea, montez în gară bicicleta, pedalez 85 km până la Cenad (la granița cu Ungaria), la 8 dimineața (astăzi –n.r.) mă întâlnesc cu voluntarele și ne ducem până la Timișoara (75 km), pe biciclete. Prima oprire împreună va fi la Timișoara, (n.r- astăzi), la Spitalul pentru copii <<Louis Țurcanu>>. A doua zi vom merge până la Buziaș, unde este Sanatoriul pentru copii cu hemofilie și diabet- Centrul <<Cristian Șerban>>. În 18 iulie vom avea o întâlnire cu copiii participanți în taberele organizate de Asociație, iar laSâmbăta de Sus, în tabără, vom ajunge în data de 19 iulie, după care cele două studente vor pleca spre Constanța, deoarece doresc să ajungă la Marea Neagră .”- a spus Kiss László.
Aceasta nu va fi prima acțiune de acest gen în care covăsneanul se implică. În anul 2008, Kiss László a pedalat de la Sfântu Gheorghe până la Istanbul pentru a participa la un congres internaţional de hemofilie şi a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă persoanele care suferă de această boală genetică rară ce afectează coagularea sângelui.
Anul trecut, el a pedalat din Sfântu Gheorghe până la Haga, pentru promovarea lecturii.
***
Despre Asociația „Împreună pentru o rază de speranță”
Potrivit site-ului Asociației,http://camprayofhope.ro/, în anul 2000, doamna Adriana Henderson a început să se gândească la modul în care poate să ajute persoanele din România care s-au născut cu povara grea a hemofiliei, și astfel a înființat în Statele Unite, Asociația „S.T.A.R. ( Start Thinking About Romanian) Children Relief”. Conform aceleiași surse, în 2005, la cinci ani după înființarea <<S.T.A.R. Children Relief>>, Adriana Henderson a venit în România și a lansat prima tabără medicală din țară, adresată copiilor hemofilici (n.r.- tabăra <<Camp Ray of Hope>>)”.
Conform informațiilor postate pe site-ul amintit, în anul 2010, „Camp Ray of Hope” și –a lărgit activitatea cu o nouă componentă –Oncopediatria, iar numărul copiilor beneficiari ai taberelor terapeutice a ajuns la 120 pe an.Anul trecut, s-au alăturat și copiii cu talasemie și tot atunci a fost înființată în România Asociația Non-Guvernamentală, Non-Profit Româno Americană „Împreună pentru o Rază de Speranță”, omoloaga „S.T.A.R.Children Relief” din SUA, care vizează, printre altele organizarea de tabere pentru copii bolnavii de hemofilie, copii care suferă de cancer și cei care suferă de boli rare; sprijinirea și promovarea integrarii sociale și profesionale în societate și redarea sentimentului de apartenență socială a copiilor cu dizabilități fizice, somatice, vizuale, auditive, neuropshice, asociate, etc..HIV/SIDA și boli rare, precum și a celor proveniți din diverse medii sociale defavorizate (din centre de plasament, apartamente sociale, medii dezavantajate, studenti in dificultate etc.).
Detalii pot fi aflate accesând http://camprayofhope.ro/.
Ana Alina Costache