Câteva mii de copii au participat, în ultimii ani, la un curs de prim ajutor organizat de Crucea Roșie Harghita și intitulat „Păpușa mea este bolnavă”, acțiunea fiind una foarte iubită și apreciată deopotrivă de cei mici, de dascăli și de părinți. . .

Proiectul Crucii Roșii harghitene are rolul de a-i învăța pe copiii de grădiniță și din clasele I-IV cum să reacționeze atunci când sunt puși în situații concrete și de a-i familiariza cu un stil de viață sănătos.

Cursul de prim ajutor pentru ‘pitici’ este predat de 12 voluntari de la Crucea Roșie, special pregătiți în acest sens, iar personajul principal este Henry, o păpușă simpatică și foarte ‘zburdalnică’.

Directoarea Crucii Roșii Harghita, Zsigmond Eva, a declarat pentru AGERPRES că, la început, copiii fac cunoștință cu Henry, un prieten bun, dar cam neastâmpărat, motiv pentru care a trecut prin tot felul de întâmplări și are răni la mâini și la picioare.

Ulterior, pe baza unor planșe frumos colorate, sunt prezentate situațiile concrete în care a fost pus Henry și cum trebuie procedat în fiecare dintre ele.

În acest ‘joc foarte serios’, păpușa cea neastâmpărată cade cu bicicleta, se taie cu cuțitul, este înțepată de o albină, își prinde mâna la ușă, îi intră o așchie într-un deget, cade de pe sanie sau de pe tobogan și se lovește la cap sau îi curge sânge din nas, suferă o arsură la un deget sau chiar leșină, după ce cade din copac.

În toate situațiile, copiii sunt îndemnați să cheme imediat un adult și apoi să acorde primul ajutor.

„Ca la toate programele noastre, ideea a venit dintr-o necesitate. În urmă cu mulți ani, am văzut că cei mici nu știu cum trebuie să se spele pe mânuțe, nu folosesc corect periuța și, ceea ce este foarte important și nu au de unde să știe, ce să facă în anumite situații, dacă nici părinții și nici educatoarele nu știu să acorde primul ajutor. Practic, la aceste cursuri nu învață numai copii, ci și educatoarele, învățătoarele și chiar părinții, cărora micuții le povestesc atunci când merg acasă’, a spus Zsigmond Eva.

Pentru ca proiectul să aibă continuitate, cu ajutorul Crucii Roșii din Norvegia s-a editat și o broșură cu peripețiile prin care trece Henry și cum trebuie el ajutat. Aceasta este donată școlilor, iar educatoarele și învățătoarele pot să le reamintească celor mici metodele de prim ajutor.

„Sperăm ca mai târziu unii dintre acești copii să fie voluntari de Cruce Roșie, dar ceea ce este mai important este că nu vor fi luați prin surprindere, dacă vor fi puși în anumite situații’, a spus Zsigmond Eva.

Voluntarii Crucii Roșii Harghita au mers până acum în zeci de școli din tot județul, iar proiectul va continua și în 2016.

Finanțarea este asigurată din donații făcute de copiii de la o școală din Norvegia, prin intermediul Crucii Roșii Norvegiene.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail