Potrivit rapoartelor emise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna, numărul de bolnavi cronici înregistraţi în cabinetele medicilor de familie, până la 31 decembrie 2014,  era de 84.517, din care  5.300 reprezenta numărul de copii.

. .

Potrivit rapoartelor DSP Covasna, cea mai mare pondere o reprezintă persoanele cu boli hipertensive, care înregistrează un număr de 23.845. Dintre aceştia, 95 sunt copii. Hipertensiunea arterială este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, egale sau mai mari de 140/90 mmHg. Principalii factori care conduc la hipertensiunea arterială sunt de ordin genetic dar şi de mediu, un impact important având alimentaţia şi mişcarea. În cazul sugarilor şi copiilor mici, tensiunea arterială se caracterizează prin creşterea necorespunzătoare, convulsii, iritabilitate, pierderea energiei, dificultăţi de respiraţie. Copiii mari pot acuza dureri de cap, iritabilitate inexplicabilă, oboseală, dezvoltare necorspunzătoare, vedere înceţoşată, sângerări  nazale, sau chiar pareză facială. Potrivit unor studii recente,  greutatea mică la naştere, mama fumătoare sau lipsa alăptării se numără printre factorii de risc care conduc la hipertensiunea arterială la adulţi. În strânsă legătură cu tensiunea arterială se află cardiopatia ischemică, o boală cardiacă, care numără 16.140 de bolnavi în judeţul Covasna.

Pe locul doi în topul celor mai des întâlnite boli cronice din judeţul Covasna este diabetul. Nu mai puţin de 6.143 de persoane sunt bolnave de diabet, dintre care 65 sunt copii. Diabetul este o boală a metabolisnului care se caracterizează de cele mai multe ori prin simptome vagi, ce nu ar da de bănuit bolnavului. În ultimele trei decenii, numărul cazurilor de bolnavi de diabet s-a dublat, întâlnindu-se din ce în ce mai mult în rândul copiilor şi tinerilor. Principalul factor declanşator al diabetului este alimentaţia improprie şi lipsa mişcării.

Într-un interviu acrodat anul trecut pentru ziarul nostru, doamna doctor Halmagyi Ildiko, medic diabetolog şi specialist în boli de nutriţie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe, a punctate  faptul că diabetul nu doare, simptomele fiind nu foarte evidente. „Din păcate, diabetul este o boală care nu doare. La început nu are decât câteva simptome: senzaţie de sete, urinare frecventă, astenie. Sunt simptome care nu supără pe toată lumea. Nu este ca boală de inimă care atunci când te doare, te duci repede la medic. Aici, adultul mai ales, poate să stea luni de zile cu aceste simptome şi nu îl supără atât de mult ca să se prezinte la medic. (…) Practic, o alimentaţie sănătoasă ar putea să ţină sub control diabetul. Chiar dacă boala a apărut, dacă pacientul reuşeşte să-şi modifice obiceiurile alimenare şi să facă mişcare, atunci diabetul  se poate controla. Trebuie să ştim că boala are o evoluţie cronică; cine are diagnostic de diabet înseamnă că trebuie să țină regim toată viaţa, să facă tratament, deci nu se vindecă”, a explicat doamna doctor.

Pe locul trei în topul bolilor cronice se află tumorile maligne, care au  afectat 5.165 de persoane, din care 8 copii. Tulburările mentale şi de comportament ocupă următorul loc în lista celor mai întâlnite boli cornice din judeţul Covasna, cu 4.741 de persoane afectate, dintre care 1.260 de copii.

Chiar dacă nu ocupă primul loc în acest „top”, în momentul de faţă, obezitatea este una dintre principalele cauze de deces cu o răspândire din ce în ce mai mare la adulţi şi copii, fiind considerată una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică a secolului XXI. Anul trecut, în judeţul Covasna au fost diagnosticate cu obezitate  3.725 de persoane afectate,  dintre care 213 copii.

Următoarele boli cronice, care întregesc această listă, sunt: bolile cerebro-vasculare cu 3.000 de bolnavi, bolile pulmonare cu 2.945 de bolnavi, dintre care 262 de copii, ulcerul care a afectat 2.791 de persoane, dintre care 6 copii, ciroza hepatica cu 2.143 de bolnavi dintre care 25 de copii, anemiile, cu 2.673 de persoane afectate dintre care 1.260 de copii sau guşa simplă şi nodulară netoxică cu 2.406 de persoane bolnave, dintre care 43 de copii.

Rapoartele DSP Covasna arată că anul trecut numărul celor diagnosticaţi cu boli psihice, Alzheimer, scleroză şi epilepsie a depăşit 3.300 de persoane, iar cei diagnosticaţi cu insuficienţă renală cronică sau calculoză urinară s-a ridicat la 2.600 de persoane.

La coada acestui clasament se situează bolile cronice ca tuberculoza (46 de îmbolnăviri), maladia Down (52 de persoane diagnosticate), malnutriţia, care a afectat 325 de copii dintr-un total de 374 de persoane sau rahitismul regăsit la 121 de copii, din totalul de 122 de persoane diagnosticate.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail