Sub genericul “412 ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia şi realizarea primei uniri a Ţărilor Române”, Fundaţia “Mihai Viteazul“ derulează un set de evenimente culturale prin intermediul cărora îşi omagiază patronul spiritual, omagiind trecutul, pentru a putea clădi viitorul.
Cea de a XXII-a ediţie a manifestărilor “Mihai Viteazul şi Visul Unirii – Punte Peste Vremuri” a debutat în 15 octombrie, cu o excursie la Alba Iulia şi Blaj. “Ne-am propus ca la ediţia din acest an să organizăm mai multe evenimente. Astfel, pe data de 15 octombrie, în cadrul programului «Excursie documentară şi întâlnire de suflet» am luat-o la picior. Ajunşi la Alba Iulia am vizitat locuri legate de istoria poporului român şi ne-am reîmprospătat memoria, citind şi văzând numele înaintaşilor noştri care au contribuit la Marea Unire“ ne-a spus Maria Peligrad, preşedinta Fundaţiei “Mihai Viteazul“.
La această excursie au luat parte peste 50 de elevi de clasa a VIII-a, care, în cadrul concursului «Mihai Viteazul – Flacăra nestinsă a întregirii noastre», ce se va desfăşura în cursul zilei de mâine, îşi vor testa cunoştinţele de istorie. Concursul la care s-au înscris mai multe echipe de elevi de clasa a VIII-a, de la şcoliile din oraş şi din judeţ, va începe la ora 12.00, în sala de amfiteatru de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”. Cei care vor demonstra că sunt cei mai buni, vor primi premii şi diplome din partea Fundaţiei “Mihai Viteazul”, dar şi excursie de o zi, în data de 12 noiembrie, în care vor pleca primii 30-40 de elevi câştigători.
În cursul zilei de mâine, la biblioteca CNMV va fi lansată o expoziţie de carte. Manifestările vor continua duminică, la ora 12.30, în faţa Grupului statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. După săvârşirea Sfintei Liturghii, preoţii, credincioşii, cetăţenii prezenţi la Catedrala Ortodoxă se vor îndrepta spre Grupul statuar unde, profesorul Vasile Stancu va susţine evocarea “Mihai Viteazul – primul unificator de ţară şi de neam”.
Tot aici, elevii claselor întâia şi a patra de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”, coordonaţi de Valeria Păcală şi Doina Gheorghincă, precum şi ansamblul „Tradiţii Populare” din Vâlcele, coordonat de Dan Ardelean, vor susţine diferite programe artistic şi culturale. Prin cântece şi poezii , elevii din clasa a III-a de la Şcoala Generală „Ady Endre”, coordonaţi de învăţătoarea Maria Bularca, îşi vor manifesta „Bucuria de a fi român” .
În prezentarea programului artistic, acestora li se alătura şi membre ale Cenaclului „După amiezele poeziei”, de la Colegiul National Mihai Viteazul, coordonat de profesoara Maria Stoica.
Programul artistic se va încheia cu dansuri populare în execuţia Ansamblului „Brâuleţul” al Căminului cultural din Sita Buzaului.
Manifestarea de duminică se va încheia cu tradiţionala “Hora Unirii” în care se vor prinde toţi cei care doresc să ia parte la acest eveniment.
Evenimentul cultural organizat sub genericul “ Mihai Viteazul şi Visul Unirii “ beneficiază de cofinanţare din partea Consiliului Judeţean Covasna.
Anna-Maria Chiţu