La Colegiul Național „Mihai Viteazul”din Sfântu Gheorghe s-a desfășurat joi, 7 noiembrie, a XXX-a ediție a Concursului județean „Mihai Viteazul – flacără nestinsă a întregirii noastre” din cadrul manifestării „Mihai Viteazul și Visul Unirii”.
Potrivit președintei Fundației „ Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, concursul și-a propus să aducă în rândul elevilor un frumos omagiu marelui Voievod, un plus de cunoștințe, prin studiul bibliografiei recomandate.
La concursul care s-a desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, și cu sprijinul Colegiului Național „Mihai Viteazul” și a cadrelor sale didactice de specialitate, au participat echipaje de la următoarele școli și licee: Școala Gimnazială „Avram Iancu” Covasna- prof. Adriana Bota; Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului- profesoare Anca Preda și Luminița Bobeș; Școala Gimazială „Turoczy Mozes” Tg.Secuiesc -prof. Balogh Janos; Liceul tehnologic „Constantin Brâncuși”- prof. Roxana Prahoveanu; Liceul de arte „Plugor Sandor”- prof. Nagy Eva; Colegiul Național „ Mihai Viteazul”- prof. Maria Băilă, Balog Constanța, Romeo Negrea.
„Am avut bucuria de a întâlni echipaje de gimnaziu și liceu foarte bine pregătite , câștigători fiind, de fapt, noi toți cei prezenți. Totuși , au fost acordate premii și mențiuni, cărți și diplome. Felicităm elevii participanți și pe profesorii lor, dorindu-le fiecăruia în parte sănătate și succes în activitatea pe care o desfășoară.” – declarat prof. ing. Maria Peligrad, președinta Fundației „ Mihai Viteazul”
„Istoria este elementul fundamental al identității noastre”
Vorbind despre Concursul județean „Mihai Viteazul – flacără nestinsă a întregirii noastre”, prof. Victor Sibianu, inspector de specialitate, a menționat: „La un concurs de istorie nu sunt câștigători și perdanți! Sunt doar câștigători! Istoria nu este doar o disciplină de studiu. Este ceva mult mai mult, pentru că istoria este elementul fundamental al identității noastre, atât ca om, cât și ca neam! Istoria românilor este o istorie deosebit de interesantă cu personalități istorice ieșite din comun, ale căror notorietate depășesc mult granițele țării. De exemplu, personajul istoric – altminteri mitizat, cum devin în timp mai toate personajele istorice mai deosebite – cel mai cunoscut în lume este Vald Țepeș, adică Dracula! Un alt personaj istoric deosebit de interesant și foarte important atât pentru români cât și pentru întreaga Europă este Mihai Viteazul, despre care sunt documente istorice chiar și în Brazilia.
Cel mai mare câștig al unui concurs de istorie este atunci când fiecare participant, clasat primul sau ultimul – deși nici nu există așa ceva – pleacă cu sentimentul setei cunoașterii propriei istorii, când fiecare dintre noi, elev sau profesor își spune: Vai cât mai am de învățat!”
M.D.C.