Duminică, 26 octombrie, debutează, la Sfântu Gheorghe, cea de-a XXV-a ediţie a manifestărilor „MIHAI VITEAZUL ŞI VISUL UNIRII”.
Evenimentul, organizat de Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe este dedicat celor 415 ani de la intrarea domnitorului în Alba Iulia şi de la realizarea primei Uniri a Ţărilor Române.
„Începând de duminica aceasta se desfăşoară activităţile dedicate celei de-a XXV-a ediţie a evenimentului Mihai Viteazul şi Visul Uniri, prima manifestare mare organizată de Fundaţia Mihai Viteazul, la o lună şi zece zile de la înfiinţarea sa – în 20 septembrie 1990. Am ţinut la această manifestare pentru că ea reprezintă un omagiu adus înaintaşilor noştri, a celui care a reuşit cu mai bine de 400 de ani în urmă să realizeze prima Unire a Ţărilor Române. Chiar dacă ea nu a rezistat decât câteva luni în istorie, a lăsat ceva nepreţuit pentru români: visul Unirii, visul întregirii celor de o limbă şi tradiţii, celor din acelaşi neam. De aceea, noi sărbătorim intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia,” ne-a spus preşedinta Fundaţiei, prof. ing. Maria Peligrad. Potrivit acesteia, duminică, 26 octombrie, după săvârşirea sfintei liturghii de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, la ora 12.15 va avea loc Adunarea Populară, la Grupul statuar Mihai Viteazul. Acolo, după ceremonialul religios va avea loc o scurtă evocare a evenimentelor istorice, intitulată „Mihai Viteazul – primul unificator de Ţară şi de Neam”. Va urma apoi un program artistic susţinut de preşcolari de la Grădiniţa „Csipike”, elevi de la Şcoala Gimnazială „Ady Endre” şi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Corul „Voievozii Munţilor” din Vâlcele, Ansamblul „Brâuleţul” din Sita Buzăului şi de tinerii Alexandru Baciu şi Alexandra Bârlă, din Covasna, după care toţi cei prezenţi vor fi invitaţi să intre în „Hora Unirii”: „Duminică, 26 octombrie, organizăm o Adunare populară, în Piaţa Mihai Viteazul, pentru a aduce un omagiu acestui mare domnitor, dar în egală măsură tuturor înaintaşilor noştri, care au luptat pentru întregirea ţării noastre, pentru libertatea poporului nostru. Împreună putem arăta că ne pasă de sacrificiul lor, că ne pasă de ceea ce lăsăm copiilor şi nepoţilor noştri, că ne pasă de România frumoasă şi întreagă. Vă aşteptăm. Putem să ne prindem, împreună, de mână în blânda şi puternica HORA UNIRII”, a transmis preşedinta Fundaţiei, prof. ing. Maria Peligrad
Până luni, se fac înscrieri la concursul de eseuri
În cadrul manifestării „Mihai Viteazul şi Visul Unirii” se derulează şi un concurs de eseuri, cu tema <<Ce înseamnă pentru tine Mihai Viteazul>>, adresat elevilor claselor I-XII din judeţ. Fundaţia va premia cel mai bun eseu de o pagină A4, premiile fiind acordate pe categorii: pentru ciclul primar, gimnazial, liceal. Elevii interesaţi să participe la acest concurs pot trimite lucrările până luni, 27 octombrie, la adresele [email protected], [email protected].
Mihai Viteazul – flacără nestinsă a întregirii noastre”, concurs de istorie – literatură
Activităţile dedicate acestui eveniment continuă joi, 30 octombrie, când începând cu ora 13.00, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din municipiu se va desfăşura un concurs de istorie – literatură intitulat „Mihai Viteazul – flacără nestinsă a întregirii noastre”, concurs organizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna. Prof. ing. Maria Peligrad a precizat că elevii de clasa a VIII-a şi din ciclul liceal de la şcolile din judeţ, secţia română şi maghiară (cu precizarea că întrebările şi răspunsurile vor fi prezentate în limba română), care doresc să participe la acest concurs se pot înscrie, până luni, la profesorii de istorie sau prin email la [email protected], [email protected]. Bibliografia pentru acest concurs este următoarea: pentru partea de istorie – lecţia „Unirea Ţărilor Române” (şapte pagini, din manualul de clasa a XI-a), iar pentru partea de literatură: „Românii supt Mihai Voievod Viteazul” de Nicolae Bălcescu, „Cântecul lui Mihai Viteazul” – poezie populară culeasă de Vasile Alecsandri şi „Paşa Hassan”- de George Coşbuc.
Tot joi, după concursul de istorie- literatură, se va desfăşura premierea elevilor participanţi la competiţia de eseuri.
Ana Alina Costache