Cei 417 ani de la intrarea domnitorului Mihai Viteazul în Alba Iulia au fost marcați duminică, la Sfântu Gheorghe, printr-o adunare populară și un program artistic derulat în centrul municipiului.

Manifestările derulate duminică au făcut parte dintr-un eveniment cu vechime, organizat, sub egida „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, de către Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

„Aflat la cea de-a XXVII-a ediție, acest eveniment este primul din rândul celor de amploare organizate de Fundaţie, la puțin timp de la înființarea sa din anul 1990, și reprezintă un omagiu adus înaintaşilor noştri și a celui care a reuşit cu 417 ani în urmă să realizeze prima Unire a Ţărilor Române.” – a spus președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

Din programul ediției actuale…

Cea de-a XXVII-a ediție s-a desfășurat pe parcursul a trei zile. Programul a debutat în 27 octombrie, la Centrul Ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, cu un simpozion cu tema „Personalitatea europeană a Marelui Voievod Mihai Viteazul”. A doua zi, vineri, 28 octombrie, a avut loc concursul de istorie – literatură cu tema „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, adresat elevilor de clasa a VIII – și de liceu de la instituțiile școlare din județ.

„Concursul a beneficiat de sprijinul inspectorului de specialitate, prof. Victor Sibianu, iar la partea de literatură subiectele au fost pregătite de doamna prof. Ligia Ghinea. Au fost prezente echipaje din Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului. Coordonatorii acestor echipaje, care au pregătit bibliografia dată, atât la istorie cât și la literatură, sunt profesorii Constanța Balog, Romeo Negrea, Adriana Bota, Roxana Prahoveanu, Ligia Ghinea, Rodica Pârvan, Claudia Vlad, Balogh Janos, Anca Preda și Luminița Bobeș. Au participat 18 echipaje cu 46 de elevi. Concurenții s –au întrecut a răspunde cât mai bine, aducând sau împrospătând informații despre Marele Voievod și faptele sale, iar primele trei echipaje de la cele două secțiuni, care au obținut cele mai multe puncte, au primit diplome și premii în cărți și obiecte.  Dar, cu adevărat suntem toți câștigători, elevi participanți, profesori, persoane care au asistat la concurs. Aducem încă odată felicitări scrise elevilor care au participat și profesorilor lor.” – a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

Duminică, 30 octombrie, a avut loc ultima parte a manifestării „Mihai Viteazul și Visul Unirii” – cunoscuta adunare populară din centrul municipiului. Aceasta s-a desfășurat după oficierea Sfintei Liturghii de la Catedrala Ortodoxă, în Piața „Mihai Viteazul”. În deschiderea manifestării, copiii prezenți au depus flori la Grupul statuar dedicat domnitorului. După intonarea Imnului de stat al României a fost rostită o scurtă rugăciune de binecuvântare a celor prezenți, de apreciere a vrednicilor înaintași ai poporului român de către preotul Corneliu Bujoreanu, apoi cei prezenți au ascultat prezentarea „Mihai Viteazul – personalitate europeană în conștiința posterității” pregătită de profesorul Vasile Stancu și având la bază cercetări științifice.

În cadrul acesteia, au fost amintite „adevărurile istorice despre Mihai Viteazul privite prin prisma scrierilor unor – istorici, cronicari, diplomaţi şi conducători militari – toţi străini (…), care s-au aplecat cu interes asupra faptelor sale, i-au studiat biografia, au încercat să-i analizeze puternica personalitate.”

„Interesul era firesc, ţinând seama că era vorba despre voievodul care, după cum sublinia cronicarul otoman Ibrahim Pecevâ, provocase în campaniile anului 1595 „o aşa mare pierdere [cum] nu i se întâmplase oştirii islamice niciodată până acum (conform vol. III- „Istoria Militară a Poporului Român”, Editura Militară, Bucureşti,1987, p. 222) (…). Istoricul maghiar Istvan Szamoskozy (1565-1612), istoricul oficial al Curţii Principelui Transilvaniei Ştefan Bocskai (1605-1606), şi autorul <<Istoriei Transilvaniei>> din acea perioadă, scria despre Mihai Viteazul că era un <<om cu o inteligenţă ascuţită>>, iar Albert Kiraly, care a luptat sub ordinele sale la Călugăreni, îl caracteriza ca fiind <<un militar excelent, bun şi viteaz, ceea ce a dovedit cu mintea şi fapta sa>>. Contemporan cu cei doi a fost şi cronicarul maghiar Pettho Gergely (1565-1629), autorul volumului <<Cronica Maghiară>>, care afirma despre Mihai Viteazul că este un <<Domn renumit, celebru, de care se temea însuşi sultanul>>. Cărturarul german Joannis Bisselius (profesor din Amberg), îl prezenta drept <<bărbatul de arme> cu <<inima neînfricată>>, <<curajos>>, mult aşteptat de întreaga lume creştină („Istoria Militară a Poporului Român”, Vol.III. p. 222) dar şi de „provincialii (transilvănenii – n.n.) care, ‚ţineau mai mult la unul de-al lor, un dac ca Mihai, decât la un străin ca Basta. […] Căci mai toţi sunt de acelaşi sânge, de aceeaşi origine, de acelaşi nume: daci sunt şi unii şi ceilalţi” (conform Florin Constantiniu, Op. cit., p. 138).

Că devenise un important principe al timpului în lupta pentru apărarea creştinătăţii o dovedeşte şi corespondenţa purtată de Papa Clement al VIII-lea (1592-1605), care-l numeşte <<cavaler al lui Cristos şi apărător al Creştinătăţii>>, adresâdu-se astfel domnului român: <<Iubitului şi nobilului nostru fiu îi transmitem salutări şi binecuvîntarea papală. Pentru că am văzut din scrisoarea Nobilimii Tale curajul sufletului tău şi zelul în a lupta pentru cauza puterii creştine, punem foarte mult credinţa noastră întru Domnul de partea ta curajoasă împotriva duşmanului turc comun şi foarte potrivnic şi este drept ca la fel să încerce să facă toţi principii creştini, spre salvarea lor şi a altora. (Scrisă la Roma, de Sf. Marcu, sub pecetea lui Sf. Petru, în data de 16 august 1597, în al şaselea an al Pontificatului Nostru”) (…). Unirea tuturor românilor într-un singur stat românesc centralizat şi independent, în hotarele sale legitime, etnice, a constituit de fapt marea realizare a epocii lui Mihai, eveniment de maximă importanţă de care şi-a legat numele şi pentru care „acest mare bărbat va rămâne de-a pururi gloria poporului român” (`I.M.P.R`., p. 223). <<Impetuos, curajos, diplomat, ambiţios, patriot>>, el constituie –potrivit istoricului englez James Samuelson – <<figura centrală din trecutul istoric al României>> (`I.M.P.R`., p. 225), confirmând ceea ce marele istoric Nicolae Iorga spunea mai târziu: <<De la 1600 nici un român n-a mai putut gândi UNIREA fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie tragică>> (Nicolae Iorga, Istoria lui Mihai Viteazul pentru poporul român, Bucureşti, 1981, p. 16).

Acesta a fost Marele voievod şi Domn Mihai Viteazul, strălucind astăzi <<ca un meteor pe cerul>> (A.D. Xenopol, Revue historique, tom. XCVI, Paris, 1907, p. 6.) neamului nostru, dar şi al creştinismului european!”- a transmis prof. Vasile Stancu, prin evocarea prezentată în cadrul evenimentului.

A urmat apoi un program artistic, în deschiderea căruia au evoluat micii școlari de la școala gimnazială „Ady Endre” – Sfântu Gheorghe,  cu un montaj literar – muzical pregătit de învățătoarea Maria Bularca. Sub genericul „ . . Scumpă țară românească”, elevii   de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din municipiu (  Cocoveică Dara și Dajbog Ioana – clasa a VIII-a C, Bota Lorena, Sorescu Cristian – VI –A, Cîrstea Claudia, Negoiță Mara – Florina – clasa a VIII-a  B), sub coordonarea prof. Maria Stoica, au recitat versuri din lirica lui George Coșbuc, Ioan Nenițescu, Nichita Stănescu, după care, copiii care alcătuiesc Ansamblul „Oltul” din comuna Hăghig, coordonați de  Laura Incze și coregraful Gică Popa, au prezentat trei suite de dansuri populare, iar Grupul vocal „Voievozii munților” din comuna Vâlcele a interpretat frumoase cântece patriotice, potrivite momentului.

 

„.. Sămânța oricât de puțină ar fi, dă roade mari și bogate”

 

Adresându-se celor prezenți la acest important eveniment din viața comunității românești din județul Covasna, prefectul Sebastian Cucu a spus: „Vreau să vă mărturisesc că am plecat încoace  cu inima un pic amărâtă pentru că, dacă te uitai la buletinele de știri din dimineața aceasta, ai fi crezut că suntem urmași de vampiri, toată lumea sărbătorea Haloween, n-ai fi spus că suntem urmași ai lui Mihai Viteazul. Cineva din asistență mi-a spus că suntem prea puțini, e adevărat, dar plec cu inima împăcată pentru că văzând aici acești minunați copii îmi dau seama că există sămânță, și,  sămânța oricât de puțină ar fi, dă roade mari și bogate. Îmi revine mie sarcina de a le mulțumi tuturor  acestor minunați copii, doamnelor care i-au pregătit, Fundației Mihai Viteazul și în principal doamnei Maria Peligrad, pentru că un astfel de moment evocator este foarte important. Trebuie să ne găsim timp, 5 minute, o jumătate de oră, o oră pe an, să îl evocăm și să îi aducem tribut de recunoștință celui care a fost primul reîntregitor al țării, cu atât mai mult cu cât în zilele de astăzi, unii se coboară atât de jos și aruncă vorbe de ocară marelui domnitor. Însă, așa cum de fiecare dată am spus-o, și o repet: Mihai Viteazul este (…) un spirit care va dăinui de-a pururi, pentru că este însuși binele. El nu a vrut decât binele acestui popor, binele celor care  locuiesc aici, de aceea, nici vorbe de ocară, nici mormane de pământ nu vor înfrânge  acest spirit și sunt convins că de acolo de Sus se bucură că astăzi, răzeșii lui Ștefan cel Mare, pandurii lui Tudor, secuii care au luptat alături de el, moții lui Iancu trăiesc în aceeași țară frumoasă, România.”

 

Președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad, a mulțumit, apoi celor prezenți, celor care au sprijinit evenimentul, parohiilor ortodoxe, școlilor, Centrului Ecleziastic de Documentare Mitropolit „Nicolae Colan”, celor care au participat și s-au implicat în desfășurarea simpozionului și concursului de istorie- literatură, instituțiilor statului implicate și nu în ultimul rând Consiliului Județean Covasna, pentru cofinanțarea acordată acestui proiect.

„Chiar dacă astăzi ne referim doar la Mihai Viteazul, ne gândim la prezent și construim, trebuie să construim viitorul copiilor, nepoților  și urmașilor noștri. Am să repet ceea ce de trei ani spun la această manifestare: suntem aici pentru că ne pasă de trecut, ne pasă de viitor, ne pasă de România frumoasă și întreagă!(…)”, a încheiat prof. ing. Maria Peligrad.

Toți cei prezenți- din Sfântu Gheorghe, Brașov și Săcele, s–au prins, apoi, în „HORA UNIRII”.

Prezent la eveniment, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu a transmis că apreciază eforturile organizatorilor și că le mulțumește acestora pentru implicare. Totodată, viceprimarul și-a manifestat dezamăgirea că prezența românilor din județ la astfel de manifestări nu este mai numeroasă.

14876540_1232664296792785_5266892440622402554_o 14884662_1232674163458465_705347439935262748_o 14902759_1232663666792848_515861057528200665_o 14902921_1232665453459336_3153552877417136556_o 14939533_1232674340125114_5522553092156203370_o mvvu-2

***

 

 

 

 

Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe s-a înființat în septembrie 1990. De-a lungul timpului, a organizat numeroase acțiuni dedicate covăsnenilor și nu numai. „Sfatul Seniorilor”, Festivalul „Tinere Talente”;  Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă  „Crăciunul la Români”, Festivalul coral „George Sbârcea” sunt câteva dintre acestea.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail