Ploile ambundene din ultima vreme au stricat planurile apicultorilor, care nu vor putea să-şi acopere cheltuielile anul acesta cu întreţinerea albinelor.

Conform declaraţiei vicepreşedintelui Asociaţia crescătorilor de albine din judeţul Covasna, Kovacs Jozsef, producţia de miere de anul acesta va scădea cu 30 până la 40% faţă de cea de anul trecut, din cauza vremii capricioase şi a schimbărilor climatice, ce au dat peste cam ciclul natural de înflorire a plantelor. Şi hibrizii planelor afectează cantitatea de polen colectat de albine din cauza modificărilor genetice, iar ierbicidele chiar sunt fatale acestor insecte atât de preţioase pentru omenire.

„La salcâm producţia a fost zero, la rapiţă, cine a plecat în sud a făcut cam 4-5 kilograme de miere pe familie, deci nici motorina nu au scos-o. Aici în judeţ încă nu am făcut colectă. (…) Anul acesta nici teiul nu a secretat polen, deja au plecat la floarea soarelui, dar este foarte puţină în sud şi în Moldova pentru că s-a trecut pe rapiţă. Mai sunt 2, maxim 3 săptămâni de sezon şi s-a terminat. Mari şanse nu sunt anul ăsta, iar situaţia asta e în toată ţara. (…)Anul trecut jumătate de familie de albine mi-a murit la floarea-soarelui din cauza ierbicidelor care se dau când se însămânţează pământul”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei crescătorilor de albine din judeţul Covasna, Kovacs Jozsef.

Subvenţii primite cu întârziere

Una dintre principalele nemulţumiri ale apicultorilor covăsneni este perioada de acordare a ajutoarelor, care, de cele mai multe ori, este prea mare.

„Este foarte dezamăgitor, pentru că pentru apicultori, noi care protejăm natura, nu se dau subvenţii de la stat, iar pentru oi, pentru capre pentru bovine care distrug natura, se dau.(…) Acum am avut ceva susţinere pentru hrană, cam un leu, un leu cincizeci, de familie de albine, pe kilogram de produs, dar asta era pentru produsul comercializat de ei, deci pentru zahăr curat nu se dădea.(…) Acum anul ăsta s-a tăiat şi acest ajutor”, a spus Kovacs Jozsef.

Directorul de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Covasna, Negoiţă Angela, a amintit că în anul 2013 Asociaţia Crescătorilor de albine Covasna a primit un ajutor de 69.428 de lei, din totalul de 180.102 lei cerut iniţial de către aceasta. Şi anul acesta APIA îi va subvenţiona pe apicultori cu aproximativ aceeaşi sumă, pentru achiziţia de medicamente, buletine de analiză, pentru achiziţionarea de mătci, familii, roiuri, stupi ş.a. Doamna director a explicat că suma oferită de către APIA nu poate fi cea dorită de către Asociaţiile Apicultorilor, deoarece la nivel naţional există o sumă fixă care se împarte la numărul de familii de albine de pe întreg teritoriul ţării.

Asociaţia Crescătorilor de albine poate depune cererea pentru aceste ajutoare până cel târziu în luna august a anului curent.

Nu se preconizează o creştere de preţ a mierii

În ciuda faptului că este tot mai greu să producă miere, vicepreşedintele Asociaţia crescătorilor de albine din judeţul Covasna nu crede că preţul mierii va creşte, deoarece oamenii nu sunt dispuşi să cumpere o miere foarte scumpă, fie ea şi naturală 100%, iar preţurile supermarketurilor sunt competitive. Acesta a amintit că preţul de 40 de lei pentru un kilogram de miere a stagnat în ultimii 15-20 de ani.

În momentul de faţă în judeţul Covasna sunt în jur de 135 de apicultori care au în grijă 10.000 de familii de albine.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail