Mieii pentru masa de Paște vor putea fi achiziționați prin unități autorizate, iar vânzătorii vor trebui să respecte cu strictețe anumite măsuri, a informat conducerea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna.

Directorul executiv al DSVSA Covasna, Dr.Siko-Barabasi Sandor, a declarat, miercuri, pentru „Mesagerul de Covasna că în județ există două abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor. Dacă nu vor exista schimbări generate de evoluția COVID-19, aceștia vor putea fi vânduți nu numai în magazine, ci și în piețe, în acest sens fiind instituite o serie de măsuri.  De exemplu, personalul care va vinde miei în piețe vor trebui să poarte obligatoriu mască, halat şi mănuşi de protecţie; să se spele şi dezinfecteze pe mâini înainte de a începe munca, și ori de câte ori va fi nevoie; vor trebui amplasate la intrarea şi ieşirea de la standurile cu carcasele de miei, a tăvilor impregnate cu substanţe dezinfectante pentru încălţăminte, precum şi a soluţiilor de dezinfecţie a mâinilor cumpărătorilor; echipamentele şi ustensilele vor trebui curăţate şi dezinfectate ori de câte ori va fi necesar, utilizând produse/substanţe ce asigură realizarea unei igienizări şi dezinfecţii corespunzătoare.

„În primul și în primul rând, mieii pot fi achiziționați prin unități autorizate, mă refer la magazine și așa mai departe, pot fi achiziționați de la piață, pentru că așa cum a fost și anul trecut, cel mai probabil, dacă nu intervine ceva (…), vom da o înregistrare, o posibilitate  pieței de la Sfântu Gheorghe sau dacă va fi solicitare din partea administrației pieței sau a Primăriei, și în alt oraș, cu condiția ca mielul să fie sacrificat în abator autorizat, să fie aplicată marca sanitar-veterinară că a fost controlat. Foarte important este ca persoanele care vând, de exemplu, mă refer la cei din piață, dacă va fi ca și anul trecut, mielul vândut la mese, cei care manipulează mielul să nu atingă banii, ci trebuie să aibă o altă persoană care să preia banii. Nu este voie să atingem cu aceeași mănușă și banii și mielul! De asemenea, persoanele care vând mieii trebuie să poarte mănuși și mască de protecție pe toată durata comercializării mieilor. Trebuie să se respecte toate celelalte condiții sanitar-veterinare, iar la piață, obligatoriu să păstreze acea distanță de un metru și jumătate față de cumpărător. Am discutat ieri cu domnul prefect exact această problemă și am convenit că în cazul în care la piață se pot vinde în continuare cel puțin legume, fructe și toate celelalte, la fel se poate vinde și carnea de miel, dar respectând aceste condiții.”- a declarat directorul DSVSA Covasna.

Potrivit acestuia, județul nu va duce lipsă de miei pentru masa de Paște. Cel puțin 40.000-50.000 de miei ar putea fi disponibili pentru comercializare. Oamenii trebuie să aibă grijă de unde aleg să cumpere. Foarte important este să achiziționeze miei din spații autorizate, a subliniat Dr.Siko-Barabasi Sandor.

Vom reveni cu informații.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail