Carnea de miel este scumpă la vedere în pieţele şi supermarketurile din Sfântu Gheorghe. Unii comercianţi spun că abia de miercuri ne putem aştepta ca ofertele să apară în pieţe.

Cu toate că ne desparte mai puţin de o săptămână de Paştele catolic şi două săptămâni de Paştele ortodox, mieii se lasă aşteptaţi în pieţele şi magazinele din Sfântu Gheorghe.

Vineri, în magazinele din piaţa centrală din Sfântu Gheorghe, în care se vinde carne,  mieii erau scumpi la vedere. Mai precis, nu am găsit nicio ofertă, şi asta pentru că, spun unii comercianţi, încă este prea devreme: „Noi nu o să aducem carne de miel, dar poate de miercuri încolo vor apărea la  tarabe. Nu îi vor aduce mai devreme, pentru că oamenii vor să cumpere carnea cât mai aproape de Paşti”, ne-a spus una dintre comerciante.

Am mers mai departe, în alt magazin, unde situaţia era aceeaşi: carne de porc, cârnaţi, slănină şi carne de pui se găseau din plin. Carnea de miel lipsea: „Miel? Nici nu o să aducem. Dacă nu se cumpără, nu merită…”, ne-a explicat vânzătoarea. Nici la supermarketuri situaţia nu era alta.

Cei care se grăbesc să cumpere carne de miel trebuie să se îndrepte către oraşul Covasna, deoarece, în pieţele de acolo, ofertele se pare că au apărut.

Aceleaşi condiţii de vânzare ca în anii precedenţi

Siko Barabasi Sandor

Pentru a afla mai multe informaţii despre numărul mieilor care vor fi sacrificaţi zilele acestea, în judeţul nostru, am luat legătura cu directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA), Siko Barabasi Sandor, care ne-a spus: „Informaţii nu prea avem, pentru că, depinde în primul rând de piaţă şi de bugetul oamenilor. Din păcate, tendinţa este în scădere de la an la an (…) În anii precedenţi, vorbind grosso modo, la Târgu Secuiesc au fost vândute, în fiecare zi, aproximativ în jur de 10- 15 carcase , începând cam de joi, iar  la  Sfântu Gheorghe  în jur de 40-50 până la 100-120 de carcase pe zi. La Întorsura Buzăului şi la Baraolt, dar în mare parte şi la Covasna, mieii sunt sacrificaţi acasă la gospodari, de la care se cumpără, eventual, şi se transportă acasă pentru consum propriu”.

Acesta a precizat că mieii vor fi comercializaţi în aceleaşi condiţii ca în anii precedenţi. „Miei vii nu se vând în piaţă, sau în pieţele acestea care sunt la nivelul oraşelor. Oboare de animale, autorizate, nu sunt în judeţ, iar mieii sacrificaţi, care ajung pentru vânzare în piaţă, în magazine sau în supermarketuri, nu pot fi sacrificaţi decât în abatoare autorizate în acest sens. Şi trebuie să aibă marca sanitar- veterinară pe carcasă şi inclusiv actele, certificatele care trebuie să o însoţească”, a explicat directorul Siko Barabasi.

Potrivit acestuia, în judeţul nostru sunt patru abatoare, dar dintre acestea numai două sunt agreate pentru sacrificare de ovine-cel de la Lemnia al  „Toro Impex”, şi al „Casalco”, la Sfântu Gheorghe. Directorul DSVSA  a menţionat că,  în această perioadă, între 1 şi 13 aprilie, instituţia  poate da o derogare şi pentru celelalte două abatoare, dacă reprezentanţii societăţilor solicită acest lucru. „Deocamdată a cerut „Kronstadt”-ul, de la Baraolt, pentru această perioadă, pentru că ei sunt autorizaţi numai pentru sacrificare de porcine, dar cum procedura de sacrificare este foarte asemănătoare, nu este mare lucru să dăm derogare pentru această perioadă şi este perfect legal”, a mai spus Siko Barabasi Sandor.

Exportul mieilor este mai rentabil

Stând de vorbă Gheorghe S., crescător de ovine din judeţ, acesta ne-a spus că, Stând de vorbă Gheorghe S., crescător de ovine din judeţ, acesta ne-a spus că, începând de anul trecut el nu mai vinde mieii în perioada sărbătorilor de Paşte, deoarece e mai rentabil să-i dea la export, în toamnă. „ Nu mai rentează să te chinui să ai miei de Paşti. Una că sunt destul de mici, 7-10 kg, iar ca să ajungi cu ei la piaţă, unde să-i dai cu 15-16 lei/kg., mai ai şi cheltuielile cu abatorizarea şi transportul. Aşa că, de anul trecut, dăm mieii la export, în toamnă, când ajung să aibă cam 30 de kg iar preţul obţinut este mult mai bun” ne-a spus fermierul.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail