ÎMPREUNĂ PENTRU O SĂNĂTATE MAI BUNĂ. Micul dejun, numit aşa în mod impropriu, trebuie să constituie principala masă a zilei. Da! aţi citit bine. Vechiul proverb care spune “Să mănânci dimineaţa ca un rege, la prânz ca un prinţ şi seara ca un cerşetor” a fost verificat secole la rând cu succes. Contrar stilului de viaţă general admis al zilelor noastre, după care masa de dimineaţă trebuie să fie frugal, în realitate avem nevoie să ne alimentăm foarte bine atât din punct de vedere caloric cât şi enzimatic, încă de la primele ore ale zilei.
Un studiu recent oferit de ADA (American Dietetic Asociation) arată că micul dejun oferă cele mai multe benefecii pentru sănătate, contribuind la menţinerea greutăţii ideale (contrar părerii că micul dejun îngraşă), asigură energia pentru întreaga zi, fiind foarte benefic pentru memorie, crescând în acelaşi timp şi puterea de concentrare. Din aceste doar câteva consideraţii putem numi masa de dimineaţă “MARELE DEJUN”.
De obicei nu reuşim decât arareori să ne trezim la timp şi să ne facem programul de dimineaţă în bune condiţii. Marea majoritate a celor încadraţi într-un loc de muncă cu program fix înlocuiesc masa de dimineaţă cu o cafea, apoi, în mare grabă părăsesc casa pentru a ajunge spre serviciu, la timp.
În general ne trezim obosiţi din cauza cinei copioase din seara precedentă şi pentru că ne-am culcat târziu (fiind captivaţi de mulţimea programelor TV, sau de internet), dar tocmai din această cauză avem mare nevoie să dăm organismului nostru o hrană bună care să furnizeze creierului nutrienţi de calitate.
Dimineaţa, nivelul glucozei din sânge este scăzut, iar glucoza este esenţială pentru creier, fiind cea mai importantă şi rapidă sursă de energie.
Pentru cei care se tem că se vor îngrăşa din cauza unui mic dejun consistent, avem o veste bună: nu vă veţi îngrăşa, ci veţi slăbi, cu condiţia ca energia eliberată de alimentele pe care le consumaţi să fie cheltuita în activităţile pe care le depuneţi, iar în cazul unui serviciu care se desfăşoară în condiţii sedentare, exerciţiul fizic trebuie să fie compensator.
Ce să fac dacă nu pot să mănânc dimineaţa?
Îmi stabilesc un orar exact al meselor (ultima masă înainte de ora 19!); nu mănânc nimic între mese; evit consumul de alimente care au un conţinut ridicat de zaharuri rafinate, în special în partea a doua a zilei; nu consum apă la masă, dar consum minimum doi litri pe zi între mese; îmi stabilesc un program zilnic de mişcare în aer liber; renunţ la prima ţigară pe stomacul gol; nu consum cafea înainte de micul dejun.
Sunt doar câteva recomandări care ne vor ajuta să avem deprinderi sănătoase, benefice organismului nostru.
Ce mâncăm la micul dejun?
Iată o întrebare la care răspunsurile sunt foarte diferite, uneori intrând chiar în contradicţie. În funcţie de locul în care s-au născut, de cultură şi tradiţiile alimentare, oamenii au diferite obiceiuri alimentare legate de micul dejun.
În Africa de Nord, unde tradiţiile culinare au foarte multe în comun cu Orientul Mijlociu, micul dejun înseamnă de multe ori ceai sau cafea şi pâine făcute cu sorg sau mei.
În Australia, dată fiind relaţia pe care această ţară o are cu Anglia, micul dejun este foarte similar celui din Marea Britanie – şuncă, ouă, pâine prăjită cu unt şi gem, cereale cu lapte şi ceai sau cafea. Există şi câteva combinaţii tipice meniului australian: pâine prăjită cu spaghetti sau fasole coaptă şi şuncă, de exemplu.
Micul dejun în Canada este diferit de micul dejun din Statele Unite, dar se simte tendinţa englezească a unei dimineţi începute cu o abundenţă de reţete. Nu reprezintă o surpriză faptul că o ţară al cărui steag incorporează o frunză de arţar este cea mai mare producătoare de sirop de arţar, din lume, şi pretinde că clătitele pufoase cu sirop de arţar sunt mai mult decât delicioase. Baconul canadian, o gustare populară, este servit în felii subţiri şi rotunde.
Deşi se bea foarte des ceai, în India de Sud cafeaua este alegerea cea mai populară, dimineaţa. Mâncărurile populare includ appam (clătite subţiri din orez ce sunt umplute cu carne condimentată sau cartofi şi legume), idi-appam (tăiţei de orez cu lapte de cocos sau curry cu carne), idli (turte făcute dintr-un aluat fermentat şi fasole) şi puttu (orez sfărâmat şi cocos presate în straturi, apoi făcute la aburi şi servite cu banane şi lapte).
Britanicii sunt faimoşi pentru micul lor dejun foarte bogat. O largă varietate de cărnuri este întotdeauna în prim-plan: bacon, cârnaţi, rinichi la grătar, cotlete de miel etc. Pe lângă acestea, ei mai consumă şi ouă fierte tari, roşii, ciuperci, cereale, diferite tipuri de peşte afumat, ceai şi cafea. Între produsele de patiserie putem găsi: cornuri, crumpets, brown bread („pâine maro”) cu unt, miere, gem sau marmeladă. Iar pâinea prăjită este nelipsită.
Probabil cel mai des întâlnit mic dejun în Spania şi Portugalia este o chiflă cu unt şi gem şi o ceaşcă de cafea cu mult lapte. Spania este ţara responsabilă pentru aducerea ciocolatei din Lumea Nouă în Europa.
După acest turneu în jurul lumii, ne întrebăm fireşte care sunt alegerile cele mai bune pentru micul dejun? Iată câteva recomandări care nu au pretenţia de a fi complete, dar care au cele mai benefice efecte asupra sănătăţii noastre:
– pâine integrală; cereale integrale fără adaosuri de zahăr, de preferat grâu integral; fulgi de cereale, fără zahăr; faină de ovăz; lapte de soia sau migdale; fructe uscate: stafide, curmale; nuci (maximum 5-6/zi); brânză tofu, măsline; fructe sau sucuri de fructe instant; miere sau gem de fructe, fără adaos de zahăr; pateuri vegetale, de preferat preparate în casă (cele din comerţ conţin mulţi aditivi, coloranţi etc).
Recomandările de mai sus se adresează vegetarienilor. Dacă sunteţi ovo-lacto-vegetarian mai puteţi adăuga: lapte degresat; brânză proaspătă cu un procent redus de grăsime; brânză feta; un ou fiert (nu mai mult de două pe săptămână); iaurt degresat, caş dulce.
Ce să nu consumăm la micul dejun: pâine albă, cereale îndulcite, alimente prăjite, mezeluri, brânză topită, şuncă, omletă, sau cafea neînsoţită de nimic altceva.
Nu uitaţi un măr are asupra creierului acelaşi efect ca şi o cafea!!!
Daniel Dragostin – ASEF