. . Deși lucrările la parcul fotovoltaic care va genera energie pentru iluminatul stradal şi al unor instituţii din subordinea Primăriei Sfântu Gheorghe trebuiau să fie gata pe data de 5 decembrie, în termenul contractual stabilit cu Primăria, finalizarea a fost amânată cu câteva zile.

Potrivit informațiilor furnizate de viceprimarul Primăriei Sf. Gheorghe, Sztakics Eva Judit, lucrările la parcul fotovoltaic se preconizează că se vor  finaliza în preajma datei de 20 decembrie, urmând ca energia să poată fi produsă după obținerea licenței de furnizare.

 

„Încă nu a fost recepția, se estimează la sfârșitul anului. Între 18 – 20 decembrie se estimează finalizarea și punerea în funcțiune, apoi trebuie finalizat și racordul dar avem toate șansele ca în acest an să se finalizeze și să fie funcționabil. Va putea să producă energie după finalizare și punerea în funcțiune, trebuie să obținem licența de furnizare de la sistemul național de energie, după care vom echivala valoric sau cantitativ energia produsă. Important este că suntem în grafic și anul acesta se va pune în funcțiune, livrarea urmând să se facă numai după obținerea licenței.” – a explicat Sztakics Eva Judit, viceprimarul municipiului Sf. Gheorghe.

Începute în luna iunie a.c., după mai bine de 5 ani de când Primăria Sfântu Gheorghe a iniţiat proiectul intitulat „Sistem fotovoltaic pentru producerea de energie electrică pentru iluminatul public şi alimentarea unor instituţii în municipiul Sfântu Gheorghe”, lucrările sunt aproape finalizate, urmând ca un număr de 12 persoane să obțină locuri de muncă în cadrul parcului.

„Aproximativ într-o lună putem obține licența, mai ales că acum am început demersurile pentru angajarea personalului la parc și dacă vom avea personal, un șef de departament, atunci va avea această atribuție – să ne ajute să obținem cât mai repede licența. Vom angaja 12 persoane, din care 8 paznici – câte 2 într-o tură; 1 șef departament și 3 specialiști.” – a mai spus Sztakics Eva Judit.

Cele 9.600 de panouri întinse pe o suprafaţă de 6,2 hectare de teren vor genera energie electrică pentru acoperirea a 85% din necesarul actual al iluminatului stradal din Sfântu Gheorghe şi al unor instituţii publice aflate în subordinea Consiliului Local. Odată cu realizarea acestui proiect, vistieria municipalităţii va fi mai bogată cu aproximativ 400.000 de euro anual, potrivit calculelor făcute de speciliştii din cadrul primăriei.

Edilii declarau la momentul respectiv că sunt foarte mulţumiţi de modul în care au decurs lucrările până în momentul de faţă, firma care a câştigat licitaţia fiind catalogată ca cea mai serioasă firmă de până acum, respectându-și întocmai angajamentele contractuale. Totuşi, la momentul respectiv, existau nemulţumiri pe partea de proceduri, care, conform spuselor de la vremea aceea ale primarului, au durat mult prea mult, pierzându-se astfel 4 ani în care oraşul ar fi trebuit să facă economii substanţiale la factura de curent.

Panourile fotovoltaice folosite la construirea parcului din Sfântu Gheorghe sunt produse în România, cu materiile prime – celulele – din Germania, special pentru municipiul Sfântu Gheorghe.

 

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail