„Metalurgica”, o expoziție care pornește de la conceptele de muncă și producție percepute ca bază pentru dezvoltarea umană actuală, imaginată în dialogul dintre Martin Zet și duo-ul artistic Mona Vatamanu și Florin Tudor, poate fi vizitată la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană „MAGMA”, din Sfântu Gheorghe.

Expoziția „Metalurgica” a fost vernisată vineri, 8 martie și este deschisă până în data de 12 aprilie, au transmis reprezentanții „MAGMA”.

„Proiectul prezintă perspective diferite care se completează reciproc, în ciuda proceselor de lucru și a mijloacelor de reprezentare diferite ale artiștilor. Contribuția artiștilor Mona Vatamanu și Florin Tudor insistă asupra noțiunii de producție, care suprascrie narativele sociale și politice, precum și rolul și statutul muncitorului. Noua lor instalație, „Cuzineți în spațiu” (2019) are ca punct de plecare un motiv-obiect, cuzinetul, o componentă folosită pe scară largă în diferite tehnologii, inclusiv explorarea spațiului. Noțiunea de producție este descrisă de multiple asociații care se referă la muncă, la procese industriale și, de asemenea, la producția de imagini, inclusiv prin tehnologii scumpe utilizate pentru a explora și a crea imagini ale cosmosului în zilele noastre. O matriță industrială utilizată pentru producerea cuzineților în anii șaptezeci, concepută aici ca simbol al  de producției, va fi prezentată în instalație, tehnologia anterioară de turnare a metalelor fiind reînviată prin tehnologia actuală de manufacturare aditivă (printare 3D). În timp ce duoul prezintă o viziune detașată, Martin Zet urmărește idei apropiate prin experiența personală a producției sculpturale a tatălui său- Miloš Zet- în filmul „Atelierul tatălui meu” (1995), pe care l-a înregistrat la scurt timp după moartea lui Miloš Zet. Călătoria afectivă a lui Martin Zet poate fi înțeleasă și văzută ca momentul în care producția se oprește, și noi, ca martori, putem simți consecințele a ceea ce înseamnă declinul și inutilitatea (…) Expoziția include, de asemenea, cele mai recente filme <<Grivița ‘33>> (2018) și <<Copacul lui Gagarin>> (2016), bazate pe interviuri cu sociologul Florin Poenaru și filozoful Ovidiu Tichindeleanu. Discursul lor se ocupă de problema dispariției conștiinței muncitorilor ca și clasă socială, dar și de idei ca explorarea spațiului, imaginația și propaganda în perioada socialistă, precum și condiția post-comunistă ca o nouă colonizare liberală. ”- se arată în prezentarea evenimentului.

Martin Zet (născut în 1959) este artist, sculptor și artist performance. A studiat sculptura la Academia de Arte Plastice din Praga în perioada 1979-1985. În opera sa se ocupă de memoria socială în artă, de aspectul politic al comportamentului uman și de relația dintre viziunile idealiste și viața de zi cu zi. În perioada 2010–2016 a lucrat ca șef al Atelierului Video Art la Facultatea de Arte Plastice din Brno. Ca sculptor și artist performance participă la numeroase expoziții și evenimente în Republica Cehă și în străinătate. În teza sa de doctorat de la Atelierul de Sculptură al Academiei de Artă, Arhitectură și Design din Praga se ocupă de opera tatălui său, sculptorul Miloš Zet (1920-1995).

Mona Vatamanu (născută în 1968) și Florin Tudor (născut în 1974) lucrează împreună din anul 2000. Au studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din București în perioada 1992–1998. Practica lor artistică cuprinde diverse medii, inclusiv video, instalație, pictură, performance. Numitorul comun al interesului lor se referă la aspecte substanțiale cu un potențial transformator în societate, cum ar fi spațiul public, precaritatea, transformarea postsocialistă, colonizarea, au transmis reprezentanții „MAGMA”.

Evenimentul este organizat de Asociația Medium Contemporan MAGMA și Muzeul Naţional Secuiesc, în parteneriat cu Consiliul Județean Covasna, sponsori fiind Centrul Ceh București, AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, NKA – Fondul Cultural Național al Ungariei, Fondul Bethlen Gábor. Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Totodată, proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 

Detalii pot fi aflate accesând https://magma.maybe.ro/archive.php?id=293#ro.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail