Metaclusterul „Noatex” – format din cele patru clustere de textile existente în România – caută soluții pentru revitalizarea industriei textile folosind materii prime autohtone, precum cânepa. . .

Reprezentanta metaclusterului „Noatex”, Bogyo Mirela, a declarat, luni, că utilizarea materiilor prime indigene, precum cânepa, ar putea avea impact în revitalizarea industriei textile.

„Noi am vrea ca materiile prime indigene, precum inul și cânepa să fie folosite din nou în industria textilă (…). Cred că folosind aceste materiale tradiționale și naturale din in sau cânepă am putea să ne dezvoltăm. Aceste materiale ar putea reprezenta un atu pentru industria românească de textile.” – a declarat Mirela Bogyo.

Ea a amintit că, pe vremuri, cânepa și inul erau foarte des folosite la realizarea unor piese vestimentare sau decorative și că obiecte similare ar putea fi realizate și astăzi, însă prin modalități moderne de prelucrare.

„Am dori să folosim cânepa, dar nu în modul în care se folosea pe vremuri, ci într-un fel mai modernizat, spre exemplu, în amestec cu bumbacul; am putea realiza elemente decorative din cânepă.” – a spus reprezentanta metaclusterului „Noatex”, Mirela Bogyo.

Aceasta a spus că în momentul de față, metaclusterul caută soluții pentru susținerea cultivării cânepei, urmând ca apoi să caute modalități pentru valorificarea acesteia în industria textilă.

„Cânepa că este material cu tradiție, însă în zilele noastre prea puțini mai lucrează cu cânepă, întrucât este nevoie de o serie de aprobări, dar și prelucrarea sa este dificilă. Ne-am propus să revitalizăm industria textilă prin folosirea unor astfel de materii prime, numai că este dificil și sunt o mulțime de aspecte care de care trebuie ținut cont. Primul pas ar fi să găsim modalități pentru susținerea cultivării cânepei!” – a spus Mirela Bogyo.

Datele Direcției Agricole (DA) a județului Covasna arată că momentan, pentru acest an, o singură cultură de cânepă a fost înregistrată în evidențele instituției. În 2015, la nivelul județului figura ca fiind înregistrată o persoană din localitatea Bățanii Mici, care cultiva cânepă din care realiza manufactură artizanală.

Cânepa face parte din rândul plantelor psihotrope. Cel care dorește să o cultive trebuie să obțină o serie de autorizații, aprobări, de la mai multe instituții.

***

Metaclusterul „Noatex” s-a înființat în anul 2014, la inițiativa clusterului regional de textile „Transilvanya Textile and Fashion” – ce are sediul în județul Covasna, dar și a vicepreședintelui Asociației Clusterelor din România ”Clustero”, Vajda Lajos. Metaclusterul cuprinde toate cele patru clustere din domeniul industriei textile din țară: „Romanian Textile Concept” ( RTC), „Tradiții Manufactura Viitor” Focșani (TMV) , „Astrico Nord-Est”, „Transylvania Textile & Fashion”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail