Dragi absolvenţi ai promoţiei 1994,
În numele colectivului de cadre didactice al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe, ca şi în nume propriu, în calitate de dirigintă a clasei a XII-a C, permiteţi-mi să vă mulţumesc pentru prezenţa voastră în şcoală la întâlnirea de 20 de ani. Ca diriginte, dar şi ca profesor al acestei şcoli, m-am simţit onorată să vă avem ca oaspeţi în data de 12 iulie, când ne-am reîntâlnit. Ne-aţi umplut sufletul de bucurie, de emoţie, de amintiri… Am fost şi curioşi să aflăm cum a rodit în viaţa voastră sămânţa morală, ştiinţifică şi spirituală pe care am sădit-o în minţile şi în sufletele voastre în perioada petrecută de voi în liceu. Atunci eraţi încrezători în forţele voastre, dornici de viaţă, de afirmare. Şi ne-am bucurat să vă vedem revenind realizaţi ca oameni, ca cetăţeni, ca profesionişti care daţi valoare locului unde acum trăiţi şi vă desfăşuraţi activitatea.
A fost pentru noi o onoare să vă avem elevi, într-o perioadă de mare importanţă pentru istoria liceului nostru, fiindcă voi sunteţi prima promoţie de absolvenţi ai şcolii româneşti din judeţul Covasna, o generaţie care a crescut şi s-a maturizat odată cu şcoala purtând titulatura voievodului român. Voi, împreună cu generaţiile care au ieşit de pe porţile acestei şcoli, aţi făcut ca numele voievodului Mihai, supranumit „Viteazul”, să devină un renume şi pentru învăţământul românesc, prin nivelul de excelenţă pe care l-a atins. Dacă acest liceu a ajuns astăzi o emblemă a calităţii învăţământului românesc, în ţară şi în afara graniţelor ei, acest lucru se datorează şi generaţiei voastre, care a urmat în cei patru ani de liceu, cursurile unei şcoli aflate atunci la început de drum, cu greutăţile inerente începutului. Astăzi acestea s-au uitat, iar noi, dascălii acestei şcoli, ne mândrim cu voi şi vă dăm ca exemplu actualelor generaţii de elevi, continuând firul unei istorii al cărei început a fost scris cu litere de aur de către absolvenţii ei.
Ne bucurăm pentru cei care s-au realizat, ne bucurăm pentru cei care ne-au întrecut în realizări. Aceasta este o dovadă că aţi avut părinţi şi dascăli buni! Ca dascăl, ca dirigintă, sunt mândră de fiii spirituali ai acestei şcoli. Generaţiile de absolvenţi, din seria celor 24 de ani împliniţi astăzi de şcoala noastră, au mers cu succes pe un drum ale cărui repere voi aţi avut datoria de a le trasa, la început de drum. Cu fermitate, cu energie şi cutezanţă, v-aţi luat soarta în mâini la terminarea liceului şi aţi plecat în lume păstrând într-o simbolică valiză zestrea de achiziţii dobândite în anii de şcoală. V-aţi format, la rândul vostru, ca specialişti, aţi întemeiat familii şi aţi devenit părinţi. Este o bucurie în plus să îi aduceţi la noi în şcoală pe copiii voştri, să ni-i încredinţaţi, spre a-i învăţa şi a-i educa!
Este o bucurie neasemuită să vă avem alături pe voi, foştii noştri elevi, deveniţi astăzi educatori în şcoala al cărui prestigiu creşte prin infuzia voastră de energie, tinereţe şi competenţă. Formaţi în spiritul valorilor promovate cândva de noi, voi sunţeţi garant pentru educarea tinerei generaţii care va creşte frumos, având şansa de a evolua pe plan moral, ştiinţific şi spiritual !
La ora de dirigenţie care a avut loc în ziua aceasta de mare sărbătoare sufletească, noi, diriginţii claselor a XII a A (chimie-biologie), a XII-a B (matematică-informatică), a XII-a C (filologie-istorie) şi a XII-a D (filologie-limbi străine), am citit din nou catalogul peste care s-a aşternut patina timpului. Ne-am amintit de profesorii pe care i-aţi avut şi am păstrat un moment de reculegere pentru cei care nu mai sunt astăzi printre noi. Fie-le cinstită amintirea !
Ne-am gândit însă şi la cei care nu au putut ajunge la noi, distanţele fiind prea mari, ori fiindcă nu le-au îngăduit condiţiile. Cu ajutorul vostru, al celor prezenţi, am reuşit să îi readucem în sala de clasă. Ne-am amintit întâmplări din timpul petrecut împreună şi am întinerit cu 20 de ani. Am avut convingerea că ne-am întors cu toţii în timp, derulând amintiri scoase din arhiva de întâmplări şi sentimente adunate în anii de liceu, readucând în prezent un timp petrecut cu folos aici, în locul pe care, în adâncul inimii voastre, veţi continua să îl numiţi « acasă ».
Cu emoţie, cu bucurie şi recunoştinţă am primit dovada voastră de respect faţă de şcoala pe care nu aţi uitat-o, dragi absolvenţi. Unii dintre voi aţi străbătut un drum lung pentru a fi prezenţi la această întâlnire. Aţi venit din ţară şi din străinătate, sosind şi de la mii de kilometri distanţă, ca să umpleţi curtea şcolii de veselie, de energie şi de optimism, de forţa tinereţii şi a frumuseţii voastre, ajunsă azi la apogeu.
Faptul că v-aţi reîntors, după 20 de ani, să o revedeţi, să îi revedeţi pe cei care v-au fost mentori în anii de liceu, este o dovadă că şcoala şi-a îndeplinit cu cinste nobila ei misiune, este o mărturie că şi voi ne respectaţi, ne preţuiţi şi ne iubiţi.
Câtă vreme vom fiinţa, ca dascăli şi ca şcoală, vă asigurăm că veţi avea un loc de cinste nu doar în cataloage, în bănci şi în poze, ci veţi dăinui în amintirea şi în sufletele noastre. Vă vom aştepta de fiecare dată, la următoarele întâlniri, cu sporită emoţie, cu bucurie pe măsură. Cu cât vor fi mai multe, cu atât va creşte şi bucuria.
Fiecare revenire a voastră, dragi absolvenţi, este o confirmare a prestigiului şcolii pe care aţi urmat-o. Vă felicit, în nume propriu şi în numele şcolii noastre, dorindu-vă vouă şi familiilor voastre multă sănătate, mult succes, putere în a vă îndeplini în continuare aspiraţiile de viaţă !
Cu iubire şi preţuire,
Profesor Maria Stoica