În descrierea tumultuosului parcurs istoric contemporan al comunității românești din Arcul Intracarpatic, publicația cea mai citită din zonă, „Mesagerul de Covasna”, și jurnalista care îi conduce, zilnic, cu dăruire, profesionalism și obiectivitate, destinul, Maria Crețu-Graur, constituie verigi definitorii ale organismului mijloacelor de comunicare în masă covăsnene, care au avut și au, în mod constant, un rol funciar în societate, din perspectiva reliefării exacte a problematicii complexe și variate, existente la nivelul județului traversat de râul Olt.

Cu alte cuvinte, cotidianul de limba română „Mesagerul de Covasna”, conținând știri ce creionează, în detaliu, radiografia unei actualități dinamice, a reprezentat, de ani buni, acel far informațional extrem de relevant, situat, în permanență, alături de asociațiile cultural-civice și entitățile identitare ale românilor din Inima Țării, în lupta acestora continuă privind afirmarea conștiinței de Neam, a Istoriei și a limbii materne oficiale în Stat, pe teritoriul propriei lor mătci natale.

Parteneriatul instituțional-mediatic realizat de către ziarista Maria Crețu-Graur, prin intermediul „Mesagerului de Covasna”, cu vectorii comunitari din sfera clericală, academică, educațională, culturală etc. ai municipiului Sfântu Gheorghe și ai întregului județ, a așezat o cărămidă trainică la consolidarea matricei identității naționale, de-a lungul timpului, în spațiul covăsnean, pe toate dimensiunile și palierele posibile de comunicare publică, cu o exactitate factuală, demnă de maximă apreciere și considerație din partea cititorilor, indiferent de zona lor de proveniență.

Fie că vorbim despre legăturile trainice de colaborare cu reprezentanții de seamă ai Episcopiei Harghitei și Covasnei – ÎPS Ioan, azi, Mitropolit al Banatului, Preasfințitul Episcop Andrei – sau ai Administrației Publice locale, Centrului European de Studii Covasna-Harghita, aflat sub egida Academiei Române – director onorific dr. Ioan Lăcătușu -, precum și ai Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Fundației „Mihai Viteazul” – președinte prof. ing. Maria Peligrad -, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, ai Agenției Naționale de Presă ș.a.m.d., publicația „Mesagerul de Covasna” din Sfântu Gheorghe, condusă de către Maria Crețu-Graur, s-a impus ca reper zonal de vârf al canalelor mediatice din Arcul Intracarpatic, având o misiune crucială în viața întregiisocietăți a municipiului.

Este cu atât mai meritoriu pentru jurnalista „Mesagerului”, Maria Crețu-Graur, faptul că a marcat, întotdeauna, alături de colaboratori, momentele istorice semnificative pentru urbe, creând punți de legătură spiritual-informațională între etnicii maghiari și români, construite cu echilibru și seriozitate.

Alături de Biserica Ortodoxă și structura din teritoriu a Academiei Române, ambele cinstitoare ale marilor valori autentice specifice culturii naționale, cuvântul scris al „Mesagerului de Covasna” vine să zidească, la rândul său, aidoma unui stâlp neclintit al istoriei contemporane, o comunicare publică necesară și firească într-un perimetru social eterogen, pluriconfesional, cu valențe multiple, dar și cu ambiguități întreținute și nerezolvate cu intenție din punct de vedere politic, căci, din nefericire, „Pe români, nu-i întreabă nimeni nimic, n-au cui se plânge, sunt ca niște deportați în Siberia”, după cum mărturisea, într-un interviu din anul 2007, ÎPS Ioan Selejan (Episcopul Harghitei și Covasnei, la acea vreme).

Din Capitala României, transmitem, jurnalistei Maria Crețu-Graur, mulțumiri pentru colaborarea la ziarul „Mesagerul de Covasna”, însoțite de urarea „La mulți ani rodnici!”.

Dr. Magdalena ALBU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail